Kamil_ 06.01.2019 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 16 cm tej płyty PIR to naprawdę przewymiarowane Większość daje 12 cm-14 cm. Nie porównujcie tego do wełny czy piany PUR bo grubości nie odpowiadają tymi samymi parametrami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regius 06.01.2019 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Piękna robota. Bardzo podoba mi się porównanie pomiędzy pierwszym planem a drugim planie tego zdjęcia (na pierwszym planie nowocześnie - energooszczędnie, na drugim planie mostki termiczne - stopiony śnieg m.in. nad ścianami szczytowymi i nad murłatą). Możesz zdradzić skąd kupowałeś płyty PIR (potrzebuję na taras nad garażem 80 mm). Lokalnie, czy przez internet? Kupowałeś duży format (2.4 x 1.2m)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jolka Bobek 06.01.2019 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Pięknie Żółwiu. Z niecierpliwością czekam na krycie i obróbki bo ja też mam to samo rozwiązanie i zawsze to dobrze podpatrzeć dobre wzorce. U mnie deskowanie, te same płyty tylko 18 cm, ale 2 gatunek bo ja mam dach 270m2! I niestety z jakością muszę całkowicie polegać na dekarzach bo raz, że mnie nie ma na miejscu a dwa, że nawet jakbym była to nie mam możliwości poskakania po dachu celem dopilnowania a co dopiero samodzielnego działania. Mam lek wysokości:) Ale był mój KB i chwalił ekipę, że fachowcy więc może będzie dobrze. Usługa na fakturę więc jakby co jest podstawa do reklamacji. Oby nie było potrzeby! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 06.01.2019 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Te płyty mają lambdę równą 0,022 a więc oferują bardzo dobre właściwości izolacyjne przy tej grubości, w porównaniu do wełny czy piany natryskiwanej. Poza tym eliminuje się mostki termiczne. Zawsze można dorzucić jeszcze między krokwie np 10cm, ale ty pewnie to wszystko wiesz, czy ty narzekasz na swoje docieplenie ? Nie narzekam na swoje ocieplenie, bo jeszcze dodam z 10cm czegoś od spodu, a nad sufit. Tak, aby nie przekroczyć punktu rosy w warstwie dodanej. Gdyby były płyty warstwowe blacha/PIR/blacha 26cm na pewno takie wylądowałyby na moim dachu. Zalety: tak jak pisałeś Świetnie że wybrałeś płyty tego polskiego producenta. Mają też płyty PIR i cały system na ściany do ocieplenia metodą lekką mokrą. Rozważasz? Pozdrawiam Cezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 06.01.2019 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Wełna to nie bardzo, bo co zrobisz z wilgocią, która się do niej dostanie? W tym miejscu co zulw planuje, to będzie najsuchsza wełna w całe Unii Europejskiej:p Pozdrawiam Cezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 06.01.2019 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 W tym miejscu co zulw planuje, to będzie najsuchsza wełna w całe Unii Europejskiej:p Pozdrawiam Cezary No właśnie nie. Bo dalej przez PIR już nie pójdzie Co najwyżej nie będzie miała warunków żeby się skroplić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 06.01.2019 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Co najwyżej nie będzie miała warunków żeby się skroplić Otóż to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jolka Bobek 06.01.2019 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Jak pytałam o opcje mieszania różnych materiałów ociepleniowych na dachu (też rozważałam dodanie wełny od środka) to odradzono mi to. Bodajże jedna osoba na forum tak zrobiła - Bepo - z uwagi na problem z akustyką dachu przy PIRZE i blachodachówce. Ja dam dahówkę i mam nadzieję, że to rozwiąże sprawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ACCel 07.01.2019 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2019 Wow, tak równego betonu nigdy nie widziałem 16cm PIR to odpowiednik 24cm styropianu grafitowego, albo ~30cm wełny (albo więcej bo wełna potrafi wilgotnieć i ma "dziury"). Po co membrana? Przecież tam masz dwie warstwy aluminium. Żadnego gazu nie przepuści. Wystarczyło łączenia z dwóch stron taśmą aluminiową zakleić. Zastanawia mnie też (może na dachach się nie znam) po co murłata, skoro miałeś taki idealny wieniec że szpilkami. Szkoda kasy na kawał drewna. Czemu sam dachu nie robisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sojek1 07.01.2019 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2019 Po co membrana? Przecież tam masz dwie warstwy aluminium. Żadnego gazu nie przepuści. Wystarczyło łączenia z dwóch stron taśmą aluminiową zakleić. Też się zastanawiałem nad tym ale osobiście jak będę robił pir to też dam najtańsza membranę. Boję się o trwałość kleju taśmy Alu a tam są połączenia pionowe. Kto wie jak się zachowa taśma przy dużych upalach po 10 latach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zolw82 07.01.2019 09:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2019 Witam, widzę że rozpętała się merytoryczna dyskusja w moim temacie, w końcu coś się dzieje, bardzo mnie to cieszy, ale do rzeczy:1. Nie planuję na chwilę obecną niczego dawać dodatkowo między krokwie, chcę wyszlifować krokwie i dać płyty gk między nie2. Jeżeli okaże się po zamieszkaniu że warstwa izolacji jest nie wystarczająca to dołożę coś, co ? Pewnie pira 10cm, chyba że będę musiał poprawić akustykę to dam wełnę, o wilgoć się nie martwię bo będę miał rekuperację i ona nie się tym zajmie. 3. Membranę dałem bo chciałem mieć pewność że nic nie będzie przeciekać, a że wydawanie pieniędzy na najtańsze rozwiązania uważam za nie racjonalne kupiłem membranę ze średniej półki, poszły mi 3 rolki w sumie za 1,5k Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ACCel 07.01.2019 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2019 To utrudniłeś sobie życie z tym drewnem, trzeba było wziąć od razu oheblowane. Teraz będziesz miał mnóstwo roboty i brudu:D Ładnie wyglądają takie odsłonięte krokwie. Ale ciekawe jak z pękaniem karton gipsu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zolw82 07.01.2019 18:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2019 Świadomie nie zamowilem struganego drewna bo nie we wszystkich pomieszczeniach będą widoczne krokwie, poza tym nie wiedziałem ile czasu więźba będzie narażona na warunki atmosferyczne i uszkodzenia podczas montażu. Szlifować będę tylko odcinki od murlaty do jętek ok. 2,5mb krokwi w 4pomieesczeniach. Mam strug elektryczny i szlifierkę oscylacyjną pneumatyczną, zobaczymy jak będzie szło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 07.01.2019 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2019 Strug chyba sobie odpuść. Gruba ściernica listkowa na szlifierkę kątową i jazda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ACCel 07.01.2019 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2019 Niestety strugiem trudno się robi jak ma szerokość węższą niż deska. Dwa przebiegi mi zawsze wychodziły ze "skokiem". No i trudno dotrzeć przy kątach wewnętrznych. Chociaż efekt najlepszy. Szlifierka oscylacyjna mi się nie sprawdziła. Pewnie tak jak pisze aiki najprościej będzie jakąś szlifierką kątową albo gumówką z papierem. Tylko daj drewnu wyschnąć parę miesięcy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zolw82 07.01.2019 20:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2019 Dzięki za rady, naturalnie za szlifowanie zabiorę się przy okazji wykańczania poddasza a więc dopiero za pare miesięcy, najpierw zrobie test strugiem na jakiejś krokwi, która będzie i tak zabudowana stelażem z gk, nie potrzebuje dochodzić do krawędzi bo stelaż z płytą będzie a więc z krokwi o wymiarze 18cm wystarczy że wyszlifuję 14cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
votus_pl 08.01.2019 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2019 Możesz powiedzieć czy przeliczałeś ile kosztował by cię system ocieplenia wełną od tego PIR jak to wygląda cenowo? Jeżeli zastosowalibyśmy 30cm wełny? Jestem ciekaw o ile jest większa przebitka cen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 08.01.2019 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2019 Szlifuj 18 cm. Jak chcesz się bawić strugiem to jedz po brzegach a środek szlifierką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sojek1 08.01.2019 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2019 zolw82 Zdradzisz gdzie kupowałeś i ile wyniosły cię wkręty do zamocowania Piru i łat - boje się że to może być spory koszt, bo takie długie nietypowe wkręty lubią być drogie:)Ponadto masz rozrysowany detal połączenia szytu z pokryciem dachu? Zastanawiam się ile obróbka będzie zachodzić na ścianę i gdzie będzie kończyć się membrana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zolw82 09.01.2019 21:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2019 (edytowane) Nie liczyłem różnicy cenowej między pirem a wełną bo to dwa różne rozwiązania, na 175m2 dachu wydałem w sumie 20k na docieplenie (płyty+montaż, wkręty, taśma aluminiowa do połączeń), wychodzi 115zlm2, gdybym chciał zrobić 25cm natrysku piany pur to cena oscylowałaby w granicach 70zlm2 plus musiałbym wtedy wydać na membranę dachową o 1500zl więcej. Oszczędziłbym 6k tylko uważam że nadal efekt nie byłby taki sam. wkręty ciesielskie na cały dach kosztowały mnie 1800zl , gwoździ nie używałem, nawet łaty były kręcone na wkręty, do pira poszło 650 wkrętów za ok. 1000zl kupowałem z alledrogo, zamówiłem jednorazowo na 1500zl i gość zrobił mi dobre ceny. Edytowane 9 Stycznia 2019 przez zolw82 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts