zolw82 21.01.2019 06:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2019 Fakt, nie doczytałem, ale skrzynka mogłaby byc z płytami PIR a nie xps, ale to chyba temat dla producenta zaluzji To byłoby napewno korzystniej, ale porównując że przy roletach skrzynka nie ma wcale docieplenia to selt i tak wypada dobrze, tym bardziej że wybierając box2 czyli z xpsem nic się nie dopłaca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zolw82 22.01.2019 16:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2019 Będąc na przymusowym urlopie (opieka nad chorym synem) i siedząc w domu korzystam z okazji i uzupełniam swój dziennik. Z racji posiadanych już okien postanowiłem doszczelnić dom: - docinanie styropianu eps80 (podłogowego 50mm) w celu zamknięciu przestrzeni nad murłatą Naturalne będę docieplać tą przestrzeń jeszcze od środka, ale to dopiero za jakiś czas, ponieważ chcę dokręcić murłatę jak już trochę drewno przeschnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
votus_pl 23.01.2019 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 Firma od okien pierwsza klasa, aż warto ich zareklamować, widać że wiedzą co robią. Aktualizuj tylko stopniowo trzeba robić atmosferę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zolw82 27.01.2019 17:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2019 (edytowane) Aktualizacja cd: -przygotowanie otworu do montażu drzwi od kotłowni, jak budowałem ściany zewnętrzne nie wiedziałem jakie będę wstawiał drzwi postanowiłem posadowić nadproża z L9 na wysokości odpowiadającej pełnej warstwie ytonga (216cm), z tego powodu musiałem obniżyć otwór do konkretnych drzwi, w tym celu wykorzystałem płytę PIR z dachu, przykleiłem na klej do styropianu w pianie i zakołkowałem: -następnie zaciągnąłem całość klejem z siatką -motaż drzwi GERDA NTT60 ze stalowo-drewnianą ościerznicą U=1,0 Edytowane 27 Stycznia 2019 przez zolw82 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sojek1 27.01.2019 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2019 Będziesz dawał taśmy illbrucka wkoło drzwi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zolw82 27.01.2019 21:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2019 Będziesz dawał taśmy illbrucka wkoło drzwi? Do tej metalowy-drewnianej ościeżnicy było ciężko zastosować taśmy i tu odpuściłem, natomiast do drzwi wejściowych z aluminiową ościeżnicą obowiązkowo taśmy będą. Natomiast z zewnątrz już zaciągnęłam klejem pianę a od środka będę dawał gumę illbruck sp925 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Norbi89 30.01.2019 05:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2019 Natomiast z zewnątrz już zaciągnęłam klejem pianę a od środka będę dawał gumę illbruck sp925 Też ją dawałem, przetestowałem nadmuch sprężarką przez pianę i czuć różnice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zolw82 02.02.2019 20:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2019 kilka fotek z wykończenia montażu: drzwi od kotłowni zaciągnięte klejem okna od od zewnątrz (brakuje jeszcze foli EPD na dole, ale to dopiero jak będzie cieplej) okna od środka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zolw82 06.02.2019 19:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2019 Lecimy dalej z aktualizacją: -murowanie pierwszej warstwy pod montaż bramy garażowej, z uwagi na fakt ze temperatura była bliska 0st, a w nocy spadała nawet parę kresek poniżej zera, po wymurowaniu postanowiłem świeży mur ocieplić tymczasowo: -montaż bramy garażowej w otworze (wcześniej zaciągniętym klejem do siatki), pacjent to Hormann LPU42 2500x2250, przetłoczenia L, powłoka Sandgrein Antracyt, napęd ProMatic tymczasowa ''posadzka'' -docieplenie od środka pójdzie na styropian wcześniej wspomniana guma sp925 illbrucka -pianowanie górnej szpary -tu po zaciągnięciu styropianu klejem zanim przyjdzie elewacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 06.02.2019 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2019 Mało tych kotew moim zdaniem - dołożyłbym drugie tyle. Nie jest to duży koszt, a jak już przyjdzie ocieplenie, to ewentualna poprawka będzie trudna do wykonania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zolw82 06.02.2019 21:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2019 (edytowane) Mało tych kotew moim zdaniem - dołożyłbym drugie tyle. Nie jest to duży koszt, a jak już przyjdzie ocieplenie, to ewentualna poprawka będzie trudna do wykonania. Po czym wnosisz że potrzeba więcej kotew ? Masz jakieś doświadczenie z takim montażem ? Widziałeś lub macałeś w ogóle ramę bramy hormanna ? Myślę że nie, bo jakbyś mial z nią do czynienia to byś wiedział że to inna półka niż wiśniowski, krispole czy tam inne lipy, rama hormanna przychodzi praktycznie cała złożona z fabryki a nie w postaci puzzli 100+ do samodzielnego skręcenia, przez to jest bardzo sztywna. Edytowane 6 Lutego 2019 przez zolw82 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 06.02.2019 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2019 Fajnei to wygląda, a o ile masz szerszy otwór od bramy? Bo brama ma 2500x2250 z ramą, tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zolw82 07.02.2019 01:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2019 Brama ma w świetle 2500x2250, natomiast otwór miałem 2750x2370, jak widać na zdjęciu po bokach miałem jeszcze mały zapas, natomiast na wysokość był tylko 1cm luzu. Wielką zaletą tej bramy jest budowa ramy, żaden element nie wychodzi poza nią. Jedynie szyna musiała zostać przykręcona do nadproża, które jest cofnięte o 24cm w stosunku do lica bramy, i tu trzeba było zamówić szynę od modeli z większą wysokością. Bramę zamawiałem u autoryzowanego przedstawiciela hörmanna, ktory sprzedaje i montuję własnymi pracownikami tylko i wyłącznie produkty hormann od 10lat, i śmiało mogę powiedzieć że znają się na rzeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 07.02.2019 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2019 Po czym wnosisz że potrzeba więcej kotew ? Masz jakieś doświadczenie z takim montażem ? Widziałeś lub macałeś w ogóle ramę bramy hormanna ? Myślę że nie, bo jakbyś mial z nią do czynienia to byś wiedział że to inna półka niż wiśniowski, krispole czy tam inne lipy, rama hormanna przychodzi praktycznie cała złożona z fabryki a nie w postaci puzzli 100+ do samodzielnego skręcenia, przez to jest bardzo sztywna. Bazuję na opinii montażysty Hormana, który montował nam bramę Krispola w ramach reklamacji (można poczytać w dzienniku gdzieś pod koniec). Rozmawialiśmy o takim sposobie montażu i sytuacji, kiedy można powiedzieć, że jest zamontowana "na wieki" - mocowania powinny być co ok 15 - 20cm. Zerknij sobie tutaj: https://forum.muratordom.pl/showthread.php?226672-moniss-grek-i-dom-z-piwnicą&p=7619860&viewfull=1#post7619860 oni akurat mają Krispol, ale idea chyba zrozumiała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zolw82 07.02.2019 07:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2019 No widzisz, bazujesz się na zupełnie innym producencie nie wiedząc że obie bramy to zupełnie inna konstrukcja ! Porównujesz bramę 2x szerszą i to z najgorszym możliwym rozwiązaniem czyli sprężynami skrętnym przyniesionymi na tył, stosowanymi z konieczności (za niskie nadproże). U mnie konstrukcja nośna to tylko boczne części ramy, górna poprzeczka spełnia jedynie funkcje maskownicy, nic do niej nie jest przykręcane, moja brama jest z prowadzeniem typu Z, czyli sprężyny są w pionowych częściach ramy (nie skrętne, które wymagają systematycznego serwisowania i naciągania żeby brama jak to nazwałeś była " wyważona" , sam o tym wspominałeś u siebie w temacie). Nie widzę najmniejszego sensu dokładania dodatkowych kotw w moim przypadku, ale dziękuję za troskę, miło wiedzieć że ktoś czuwa żebyśmy nie popełnili błędów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
votus_pl 07.02.2019 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2019 Możesz podać jaki koszt takiej bramy z montażem? Chociaż jaki to przedział cenowy. Chociaż montaż tak na moje oko to dziwny sądziłem ze to będzie zamontowane od wewnątrz, a teraz przy dociepleniu trzeba będzie wycinki robić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chilli banana 07.02.2019 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2019 brama bardzo fajnie się prezentuje też z ciekawości zapytam o koszt możesz wrzucić więcej fotek z oknami? tam jedno zdjęcie z drzwiami dodało ci się 2 razy (zamiast okien od zewnątrz) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zolw82 07.02.2019 18:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2019 Możesz podać jaki koszt takiej bramy z montażem? Chociaż jaki to przedział cenowy. Chociaż montaż tak na moje oko to dziwny sądziłem ze to będzie zamontowane od wewnątrz, a teraz przy dociepleniu trzeba będzie wycinki robić W tym sposobie montażu nie będzie występować przemarzanie nadproża, ścian bocznych i zmniejszy się mostek termiczny przy posadzce, przy standardowym montażu za murem można docieplić węglarki i naproże góra 2-3cm styropianem, troche słabo biorąc pod uwagę że na elewację będę dawać 20cm grafitu. Koszt bramy z montażem i 2 pilotami (przy moim napędzie niestety jest jeden pilot w zestawie) wyniósł prawie 5k pln. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
votus_pl 11.02.2019 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2019 W tym sposobie montażu nie będzie występować przemarzanie nadproża, ścian bocznych i zmniejszy się mostek termiczny przy posadzce, przy standardowym montażu za murem można docieplić węglarki i naproże góra 2-3cm styropianem, troche słabo biorąc pod uwagę że na elewację będę dawać 20cm grafitu. Koszt bramy z montażem i 2 pilotami (przy moim napędzie niestety jest jeden pilot w zestawie) wyniósł prawie 5k pln. Bardziej chodziło mi o montaż z kotwami na zewnątrz, bo brama w tym momencie będzie tak zaizolowana jak okna bardzo dobre rozwiązanie, niż dawanie jej do wewnątrz Tylko dlaczego nie przytwierdzona kotwami od strony zewnętrznej z braku miejsca? Czy taki standard przy tego typu bramach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zolw82 13.02.2019 21:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2019 Czas pokazać drzwi wejściowe: wybór padł na najwyższy model gerdy NTT75 z termo aluminiową ościeżnicą (z przekładkami plastikowymi oraz pinką we wnętrz) przenikalność U=079, drzwi 90cm otwierane na zewnątrz z podchwytem kwadratowym 150cm, elektrozaczep z funkcją dzień/noc, z doświetlem 40cm, szyby Mira Star (lustro weneckie) -przygotowanie otworu, szerokość 147cm wysokość 210cm i standardowo zaciągnięcie klejem: -montaż z użyciem taśm illbruck -postanowiłem wzmocnić montaż , oprócz dedykowanych kotw dołożyłem coś od siebie -i po zaciągnięciu klejem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts