984256 18.07.2018 04:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2018 Witam wszystkich zainteresowanychtemat był poruszany setki razy, - wiem. Przekopałem sieć niejednokrotnie w poszukiwaniu nowych wątków. Technologie PRL - umieszczanie płyty pilśniowej i cienkiej papy pod wylewką - efekt, niezapomniany odór i smród.W całym mieszkaniu unosi się dziwny zapach, niejednokrotnie poruszany temat na forum. Nie da się z tym żyć. Na tyle godzin przesiedzianych na forum i szukając rozwiązania - decyzja zapadła - skuwam cala wylewkę i usuwam ten fantastyczną myśl inżynieryjna z czasów PRL, tylko teraz jest pytanie - jak to zrobić ? Skuć wylewkę, wywieźć gruz - nie problem. Co położyć po oczyszczeniu gruntu ? jaką zastosować izolacje? Styropian? Płyty OSB ? Konstrukcja z legarów? Folia ? Co radzicie - Wasze spostrzeżenia przy tego typu robocie. Betonową wylewkę wstępnie wykluczam ponieważ wymieniam na razie jeden pokój w kompletnie wyremontowanym mieszkaniu 2 lata temu. Na razie jestem przerażony robotą i nie wiem jak się do tego zabrać.Z góry dzięki za pomoc. dodaje zdjęcia poglądowe z małej odkrywki - co znajduje się pod moją wylewką. [ATTACH=CONFIG]416446[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]416447[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]416448[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
984256 18.07.2018 08:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2018 A tak przy okazji nasuwa sie jeszcze jedno pytanie - czy Spółdzielnia nie powinna zabezpieczyć tego typu substancji, jak np azbest ? hmm Dziś dzwoniłem do swojej Spółdzielni i zostałem poinformowany że mogę wyrzucić to jako zwykły gruz budowlany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 18.07.2018 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2018 A czy Spółdzielnia nie powinna zabezpieczyć tego typu substancji, jak np azbest ? Bo to nie jest trujące , a że ma nieprzyjemny zapach....cóż wiele rzeczy i osób tak ma. 5 lat temu robiłem remont u znajomych, powstały brak wysypaliśmy perlitem, na całości zbrojona wylewka, grunt, podkład i panele wyszło rewelacyjnie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
984256 18.07.2018 11:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2018 Bo to nie jest trujące , a że ma nieprzyjemny zapach.. a skąd pewność że to nie jest np ksylamit ? lub inne fenylopochodne ? przeceiż to było w tamtych czasach bardzo powszechne rozwiązanie w budowie bloków z wielkiej płyty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 18.07.2018 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2018 a skąd pewność że to nie jest np ksylamit ? lub inne fenylopochodne ? przeceiż to było w tamtych czasach bardzo powszechne rozwiązanie w budowie bloków z wielkiej płyty. Bo środki kreozot i xylamit były używane do konserwacji drewna, a nie jego pochodnych czyli płyt pilśniowych. Chociaż? nawet sznury do obsadzania i izolacji futryn były tym nasączane więc może? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
984256 18.07.2018 13:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2018 xylamit były używane do konserwacji drewna podbije temat np: http://bialystok.wyborcza.pl/bialystok/1,35241,11707717,Trujacy_smrod_ksylamit_w_mieszkaniu__Nasze_interwencje.html?disableRedirects=true lub https://forum.muratordom.pl/showthread.php?17410-ksylamit-pod-pod-og Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
984256 18.07.2018 13:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2018 ..no ale pomijając aspekt czy to jest zdrowe czy nie. Decyzja zapadła - wymieniam wylewkę. Czy dobrym pomysłem będzie wymiana wylewki betonowej na styropian i płytę osb + jakaś konstrukcja drewniana pod płyty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
984256 20.07.2018 06:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2018 wracając do głównego pytania, czy orientujecie jak się nazywa rodzaj gruntu, posadzki w postaci drobnego kmyczka, piasku. Już mówie o co chodzi, kiedyś widziałem tego typu rozwiązanie w przypadku nierównego podłoża, w moim wypadku jest to konstrukcja stropu. To się wyrównuje bardzo dokładnie do poziomu - jak zwykłą wylewke betonową i na to chce położyć dwie płyty OSB na krzyżowo. Tylko nie wiem jak tego typu rozwiązanie się dokładnie nazywa. Prosiłbym o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 22.07.2018 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2018 wracając do głównego pytania, czy orientujecie jak się nazywa rodzaj gruntu, posadzki w postaci drobnego kmyczka, piasku. Już mówie o co chodzi, kiedyś widziałem tego typu rozwiązanie w przypadku nierównego podłoża, w moim wypadku jest to konstrukcja stropu. To się wyrównuje bardzo dokładnie do poziomu - jak zwykłą wylewke betonową i na to chce położyć dwie płyty OSB na krzyżowo. Tylko nie wiem jak tego typu rozwiązanie się dokładnie nazywa. Prosiłbym o pomoc. to jest keramzyt i ma różnej grubości ziarna. Na czysty strop ewentualnie miejscami pozsz\ywane pęknięcia, kładziesz folię budowlaną 0,4mm wywijając na ścianę ok. 20cm Następnie keramzyt dla wyrównania i płyty OSB w dwóch rządach na "krzyż". Płyty ze sobą skręcone wkrętami co w trzech rzędach co 20cm., pod panele. Mogą być także klejone i wkręty co 35cm, jeżeli pod parkiet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
984256 08.08.2018 06:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2018 dzięki za odpowiedz, podbije jeszcze raz temat, a co polecacie położyć na czysta konstrukcje bloku z płyty ?możne twarda wełnę mineralna ? znalazłem coś takiego : WEŁNA ROCKWOOL ROCKSLAB ACOUSTIC 50 MM mam gołą konstrukcje, jest usunięte wszystko, tylko teraz jest dylemat, jakiego rodzaju podłoże przygotować pod płyty osb ?- dla przypomnienia jest to blok z wielkiej płyty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pansmok 26.09.2018 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2018 Poradziłeś sobie z ksylamitem? Ostatnio dowiedziałem się o środku produkowanym w firmie spektrochem, nazywają to xylamit-stop. Nie wiem co o tym myśleć, czy to zadziała. Ktoś to zastosował? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 26.09.2018 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2018 dzięki za odpowiedz, podbije jeszcze raz temat, a co polecacie położyć na czysta konstrukcje bloku z płyty ? możne twarda wełnę mineralna ? znalazłem coś takiego : WEŁNA ROCKWOOL ROCKSLAB ACOUSTIC 50 MM mam gołą konstrukcje, jest usunięte wszystko, tylko teraz jest dylemat, jakiego rodzaju podłoże przygotować pod płyty osb ? - dla przypomnienia jest to blok z wielkiej płyty. najtaniej legary co 60cm, między legary twarda wełna ułożona ciasno. Oczywiście legary na podkładach z twardej gumy 3-5mm, na nich podkładki wyrównujące tak aby złapać poziom. Na legary taśma akustyczna i płyty OSB np 16mm. Na płyty laminat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts