Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Technologia PRL - blok z wielkiej płyty - chemiczny zapach

984256

Recommended Posts

Witam wszystkich zainteresowanych

temat był poruszany setki razy, - wiem. Przekopałem sieć niejednokrotnie w poszukiwaniu nowych wątków.

Technologie PRL - umieszczanie płyty pilśniowej i cienkiej papy pod wylewką - efekt, niezapomniany odór i smród.

W całym mieszkaniu unosi się dziwny zapach, niejednokrotnie poruszany temat na forum. Nie da się z tym żyć.

Na tyle godzin przesiedzianych na forum i szukając rozwiązania - decyzja zapadła - skuwam cala wylewkę i usuwam ten fantastyczną myśl inżynieryjna z czasów PRL, tylko teraz jest pytanie - jak to zrobić ?

Skuć wylewkę, wywieźć gruz - nie problem.

Co położyć po oczyszczeniu gruntu ? jaką zastosować izolacje? Styropian? Płyty OSB ? Konstrukcja z legarów? Folia ?

Co radzicie - Wasze spostrzeżenia przy tego typu robocie.

Betonową wylewkę wstępnie wykluczam ponieważ wymieniam na razie jeden pokój w kompletnie wyremontowanym mieszkaniu 2 lata temu.

Na razie jestem przerażony robotą i nie wiem jak się do tego zabrać.

Z góry dzięki za pomoc.

dodaje zdjęcia poglądowe z małej odkrywki - co znajduje się pod moją wylewką.

[ATTACH=CONFIG]416446[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]416447[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]416448[/ATTACH]

A czy Spółdzielnia nie powinna zabezpieczyć tego typu substancji, jak np azbest ?

Bo to nie jest trujące , a że ma nieprzyjemny zapach....cóż wiele rzeczy i osób tak ma.

5 lat temu robiłem remont u znajomych, powstały brak wysypaliśmy perlitem, na całości zbrojona wylewka, grunt, podkład i panele wyszło rewelacyjnie:)

a skąd pewność że to nie jest np ksylamit ? lub inne fenylopochodne ?

przeceiż to było w tamtych czasach bardzo powszechne rozwiązanie w budowie bloków z wielkiej płyty.

Bo środki kreozot i xylamit były używane do konserwacji drewna, a nie jego pochodnych czyli płyt pilśniowych.

Chociaż? nawet sznury do obsadzania i izolacji futryn były tym nasączane więc może?

wracając do głównego pytania, czy orientujecie jak się nazywa rodzaj gruntu, posadzki w postaci drobnego kmyczka, piasku. Już mówie o co chodzi, kiedyś widziałem tego typu rozwiązanie w przypadku nierównego podłoża, w moim wypadku jest to konstrukcja stropu. To się wyrównuje bardzo dokładnie do poziomu - jak zwykłą wylewke betonową i na to chce położyć dwie płyty OSB na krzyżowo. Tylko nie wiem jak tego typu rozwiązanie się dokładnie nazywa.

Prosiłbym o pomoc.

wracając do głównego pytania, czy orientujecie jak się nazywa rodzaj gruntu, posadzki w postaci drobnego kmyczka, piasku. Już mówie o co chodzi, kiedyś widziałem tego typu rozwiązanie w przypadku nierównego podłoża, w moim wypadku jest to konstrukcja stropu. To się wyrównuje bardzo dokładnie do poziomu - jak zwykłą wylewke betonową i na to chce położyć dwie płyty OSB na krzyżowo. Tylko nie wiem jak tego typu rozwiązanie się dokładnie nazywa.

Prosiłbym o pomoc.

to jest keramzyt i ma różnej grubości ziarna. Na czysty strop ewentualnie miejscami pozsz\ywane pęknięcia, kładziesz folię budowlaną 0,4mm wywijając na ścianę ok. 20cm Następnie keramzyt dla wyrównania i płyty OSB w dwóch rządach na "krzyż". Płyty ze sobą skręcone wkrętami co w trzech rzędach co 20cm., pod panele. Mogą być także klejone i wkręty co 35cm, jeżeli pod parkiet.

• 3 weeks później...

dzięki za odpowiedz,

podbije jeszcze raz temat, a co polecacie położyć na czysta konstrukcje bloku z płyty ?

możne twarda wełnę mineralna ? znalazłem coś takiego : WEŁNA ROCKWOOL ROCKSLAB ACOUSTIC 50 MM

mam gołą konstrukcje, jest usunięte wszystko, tylko teraz jest dylemat, jakiego rodzaju podłoże przygotować pod płyty osb ?

- dla przypomnienia jest to blok z wielkiej płyty.

• 1 month później...
dzięki za odpowiedz,

podbije jeszcze raz temat, a co polecacie położyć na czysta konstrukcje bloku z płyty ?

możne twarda wełnę mineralna ? znalazłem coś takiego : WEŁNA ROCKWOOL ROCKSLAB ACOUSTIC 50 MM

mam gołą konstrukcje, jest usunięte wszystko, tylko teraz jest dylemat, jakiego rodzaju podłoże przygotować pod płyty osb ?

- dla przypomnienia jest to blok z wielkiej płyty.

najtaniej legary co 60cm, między legary twarda wełna ułożona ciasno. Oczywiście legary na podkładach z twardej gumy 3-5mm, na nich podkładki wyrównujące tak aby złapać poziom. Na legary taśma akustyczna i płyty OSB np 16mm. Na płyty laminat.