bt9 18.07.2018 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2018 Witajcie. Sytuacja wygląda tak, że mam dom kostę prlowską którą swoimi siłami przywracam do stanu użytkowego To co zrobiłem z najważniejszych spraw to wstawiłem okna energooszczędne ( Passiv m&s ) z licem ściany, na ściany dałem 20cm grafitu a na dachu mam 20cm styropapy. Niedługo będę się zabierał za remont piętra i tu mam do was pytanie - czy jest możliwość docieplenia stropu nad którym jest styropapa 20cm warstwą styropianu 10cm przyklejoną do sufitu? Wysokość pomieszczeń mi na to pozwala. Obawiam się czy nie zajdą jakieś procesy powodujące wytrącanie się wilgoci na suficie. Warstwy od środka były by takie: 1. Styropian 10cm. 2. Strop. 3. Stara szlichta żużlowo-betonowa ze spadkami, 4. Warstwa z papy. 5. Styropapa 20cm. 6. Papa wierzchnia. Nie interesuje mnie kwestia finasowa, ją dodałem do kosztów. Chodzi mi głównie o bezpieczeństwo dla przegrody i aby nie było wykraplania się wilgoci. Druga sprawa to taka, że wydaje mi się, że jeśli dokleję 10cm styropianu to zmniejszę akumulacyjność stropu i go wyziębię. Niewiem czy doklejenie tego styro przełoży się na rzeczywisty zysk energetyczny dla domu. A na tym mi zależy. Dzięki za porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 19.07.2018 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2018 Możesz tak zrobić. Tylko trzeba pamiętać o sprawnej wentylacji . Sufit pomalować farbą nieprzepuszczającą aby nie dopuścić do dyfusji pary wodnej. Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 19.07.2018 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2018 Zdecydowanie do wykonania , na twoim miejscu rozważyłbym zamiast styro 10cm np 5 cm płyty poliuretanowej ( cenowo pewnie drożej ale trcaisz mniej na wysokości pomieszczeń ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts