dulczas 18.07.2018 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2018 Witam wszystkich, czytam czytam i czytam i dalej mam pytania, jak myślicie: Zwykły ACRYL-PUTZ® GU 40 Grunt Polimerowy Uniwersalny może być pod farbę Magnat? Bo niby producent zaleca jakiś specjalny grunt magnat primer pod jego farbę ale to chyba po prostu skarbonka bo tanie to to nie jest w porównaniu do uniwersalnego gruntu, tym bardziej, że już zamówiłem 10L snieżki i mam nadzieje, że wszystko pójdzie bez problemu, jak myślicie? Ogólnie mój plan działania na moje ściany (a na nich stara farba) jest taki: 1) Skrobie co się da, co odpada. Resztę odkurzam, czyszczę. 2) Gruntuje wszelkie większe ubytki. 3) Łatam te większe ubytki gipsem szpachlowym. 4) Kiedy wszystko załatam i ściana będzie równa gruntuję całą. 5) Kolejne to gładź szpachlowa (ale nie chcę na cały pokój tylko tam gdzie było skrobane) 6) Szlifuję. 7) Gruntuję. Maluję. Będzie okej? Będę robił to pierwszy raz. Dobrze to sobie rozplanowałem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotom70 19.07.2018 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2018 (edytowane) Punkt 4 bym sobie darowal juz gruntowales wczesniej i jechal bym gladzia szpachlowaol po calosci i przecieral pod lampe halogenowa ,bedzie ladniejszy efekt. Edytowane 19 Lipca 2018 przez piotom70 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maximanek 20.07.2018 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2018 Dodałbym jeszcze że po szlifowaniu całość odpylić i dopiero gruntować. Magnat Primer to nie to samo co grunt GU40. Primer jest farbą podkładową, która niweluje odcienie w podłożu ujednolicając je kolorystycznie. Dzięki zastosowaniu jej zaoszczędzisz na farbie nawierzchniowej. Zamiast Primera możesz zastosować inną farbę podkładową. Moim zdaniem warto stosować farbę podkładową bo w przypadku gdyby było coś nie tak z podłożem (za słabe) to zauważysz to już na podkładzie (zacznie się łuszczyć, pęcherzyć itp.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dulczas 20.07.2018 11:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2018 Okej, dla mnie podład to już za duży wydatek, będę malował 80m2... a chcę mniej wiecej odświeżyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcink1207 20.07.2018 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2018 Jeżeli drastycznie zmieniasz kolor ewentualnym patentem na to jest kupienie barwnika do farb i zmieszanie z gruntem. Farby gruntujące też można uzyskać w ten sposób - najtańsza farba + grunt + pigment. Ale takie coś trzeba tylko w skrajnych przypadkach. U mnie obyło się bez tego nawet przy zmianie koloru z białego na czarny czy bordowy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dulczas 21.07.2018 20:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2018 Okej, dziekuje za rady. Panowie a jakie wałki, z czego wałki polecacie do farb ceramicznych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kodak 11.08.2018 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2018 Mogę Ci doradzić co będzie dobre do malowania farbami lateksowymi, ceramiczna jak dla mnie daje za duży połysk i jak sam będziesz wszystko robił to każdą wpadkę, nierówność ta farba podkreśli. Dulux easycare jest równie dobra a matowa, jak coś pójdzie gorzej nie będzie widać. I do niej najlepszy będzie wałek z runa naturalnego bądź sznurkowy. Oba przetestowane i jak najbardziej ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sokratis 30.11.2018 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2018 Ale Magnat Ceramic to farba raczej matowa. W katalogu określana jest jako półmat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ambaras 17.12.2018 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2018 spokojnie da radę unigrunt od atlasa, u siostry używalliśmy pod farbę ceramiczną i wyszło dobrze, trzyma się do dziś a to było z rok temu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JakubBaraS 24.12.2018 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2018 Jakiś czas temu malowałem tą farbą i muszę Wam powiedzieć, że kompletnie mi nie przypadła do gustu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts