Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Witam, pierwsze malowanie magnat ceramic

dulczas

Recommended Posts

Witam wszystkich, czytam czytam i czytam i dalej mam pytania, jak myślicie:

Zwykły ACRYL-PUTZ® GU 40 Grunt Polimerowy Uniwersalny może być pod farbę Magnat? Bo niby producent zaleca jakiś specjalny grunt magnat primer pod jego farbę ale to chyba po prostu skarbonka bo tanie to to nie jest w porównaniu do uniwersalnego gruntu, tym bardziej, że już zamówiłem 10L snieżki i mam nadzieje, że wszystko pójdzie bez problemu, jak myślicie?

Ogólnie mój plan działania na moje ściany (a na nich stara farba) jest taki:

1) Skrobie co się da, co odpada. Resztę odkurzam, czyszczę.

2) Gruntuje wszelkie większe ubytki.

3) Łatam te większe ubytki gipsem szpachlowym.

4) Kiedy wszystko załatam i ściana będzie równa gruntuję całą.

5) Kolejne to gładź szpachlowa (ale nie chcę na cały pokój tylko tam gdzie było skrobane)

6) Szlifuję.

7) Gruntuję.

8) Maluję.

Będzie okej? Będę robił to pierwszy raz. Dobrze to sobie rozplanowałem?

Dodałbym jeszcze że po szlifowaniu całość odpylić i dopiero gruntować. Magnat Primer to nie to samo co grunt GU40. Primer jest farbą podkładową, która niweluje odcienie w podłożu ujednolicając je kolorystycznie. Dzięki zastosowaniu jej zaoszczędzisz na farbie nawierzchniowej. Zamiast Primera możesz zastosować inną farbę podkładową. Moim zdaniem warto stosować farbę podkładową bo w przypadku gdyby było coś nie tak z podłożem (za słabe) to zauważysz to już na podkładzie (zacznie się łuszczyć, pęcherzyć itp.)

Jeżeli drastycznie zmieniasz kolor ewentualnym patentem na to jest kupienie barwnika do farb i zmieszanie z gruntem.

Farby gruntujące też można uzyskać w ten sposób - najtańsza farba + grunt + pigment.

Ale takie coś trzeba tylko w skrajnych przypadkach. U mnie obyło się bez tego nawet przy zmianie koloru z białego na czarny czy bordowy...

• 3 weeks później...
Mogę Ci doradzić co będzie dobre do malowania farbami lateksowymi, ceramiczna jak dla mnie daje za duży połysk i jak sam będziesz wszystko robił to każdą wpadkę, nierówność ta farba podkreśli. Dulux easycare jest równie dobra a matowa, jak coś pójdzie gorzej nie będzie widać. I do niej najlepszy będzie wałek z runa naturalnego bądź sznurkowy. Oba przetestowane i jak najbardziej ok.

• 3 months później...
  • 3 weeks później...