Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Op?ata za dzier?aw? zbiornika na gaz. B??d czy podst?p!!!

wyszka

Recommended Posts

Czy ktoś spotkał się z taką sytuacja że mimo wstępnych zapewnień o opłacie za dzierżawe zbiornika (2700m3) w wysokości 250 zł na rok okazuje się że w umowie jest to 250 zł ale kwartalnie?

Wybierając dostawcę gazu rozmawiałem z kilkoma firmami, poczytałem opinie ludzi mających takie ogrzewanie i wybrałem. Opłata miała być roczna ale okazała się kwartalna i nie wiem jak to sie stało.

Jedny z celów moich przenosin do własnego domu było obniżenie stałych opłat do minimum. Zainwestowałem w GWC, rekuperator, dobry piec, kominek z płaszczem wodnym, bardzo dobre ocieplenie domu, itp, a tu masz ... 80 zł co miesiąc.

Czy ktoś już spotkał się z taką sytuacją?

Nazwy firmy nie wymieniam.

To czy był to podstęp czy nie to trudno powiedzieć . Wszystko powinno być jasno określone w umowie. Jeżeli nie przeczytałeś jej wcale lub niedokładnie opierając się jedynie na ustnych zapewnieniach dystrybutora to niestety masz problem. Jeżeli dystrybutor jednostronnie zmienił warunki w porównaniu z umową to myślę, że powinienieś dochodzić swoich racji.

Czy ktoś spotkał się z taką sytuacja że mimo wstępnych zapewnień o opłacie za dzierżawe zbiornika (2700m3) w wysokości 250 zł na rok okazuje się że w umowie jest to 250 zł ale kwartalnie?

Wybierając dostawcę gazu rozmawiałem z kilkoma firmami, poczytałem opinie ludzi mających takie ogrzewanie i wybrałem. Opłata miała być roczna ale okazała się kwartalna i nie wiem jak to sie stało.

Jedny z celów moich przenosin do własnego domu było obniżenie stałych opłat do minimum. Zainwestowałem w GWC, rekuperator, dobry piec, kominek z płaszczem wodnym, bardzo dobre ocieplenie domu, itp, a tu masz ... 80 zł co miesiąc.

Czy ktoś już spotkał się z taką sytuacją?

Nazwy firmy nie wymieniam.

Wyszka jeśli chciałaś oszczędzić na eksploatacji to trzeba było wybrać dogrzewanie na prąd. Jeśli masz zamiar używać kominka na codzień, to faktycznie wystarczyłby Ci mniejszy zbiornik. Jeśli masz zbiornik podziemny, to cena którą podałaś nie odbiega od tego co podają w gazetach jako średnia.

Podpisanie umowy wyglądało tak: wstępna rozmowa, rozważenie innych ofert, wybranie oferty, dokładna zapoznanie się z kosztami i umową.

I tu po uzgodnienu wszystkiego, opłata rocznej, przeliczeniu przy przedstawicielu ile to wyniesie miesięcznie mam lukę bo było to rok temu (przez rok byłem zwolniony z opłat), przedstawiciel podpisuje WYDRUKOWANĄ umowę, zabiera orginał i kopię. I za jakiś czas dostarcza mi orginał z ręcznie już wykreślonymi opcjami "miesięcznie" "rocznie" itp, czego ja już nie dostrzegam. Po roku przychodzi faktura na 250 zł.

80 zł MIESIĘCZNIE.

Ostrzegam innych !!!!!!

Wniosek z tego taki - podpisujesz umowę w ciemno, nie czytając jej!

W trakcie czytania okazałoby się, że należy skreślić wszystko poza "rocznie". Sorry :( przykro mi, ale to Twoje przeoczenie i Twój błąd.

Inna sprawa to akwizytor - naciągacz, ale to już całkiem inny temat...

Pozdro

J

Współpraca z firmą na "G..." wygląda całkiem ok. Cena gazu jeśli kupisz w czasie trwania promocji nie jest wygórowana 1,6zł/litr, po promocji nie polecam. Do tego dochodzi dzierżawa zbiornik nie jak myślałem 250 rocznie ale kwartalnie, po roku. I nic więcej żadnych opłat za przeglądy, konserwacje itp. A i gaz to propan a nie mieszanka propan-butan co jest ważne i na korzyść tego pierwszego.

Co do czytania umów to zgadzam się TRZEBA JE CZYTAĆ chyba że wykreślenia okresu powstały potem, a co do przedstawicieli to nie wierzyć do końca. Budowałem się rok czasu i ciężko pracowałem aby mieć na to pieniądz. Jak wiadomo to bardzo dużo dodatkowych obowiązków. Przychodzi przedstawiciel nabierasz zaufania myślisz że ten problem masz z głowy bo naprawdę o nic sie u nich nie martwiłem. Zrobili wszystko sami: wykop, pomiary,gmina, urzędy, założenie butli, zakopanie itp. Tylko te 80 zł do końca życia.

....... Opłata miała być roczna ale okazała się kwartalna i nie wiem jak to sie stało.

......

Niestety lecz jeśli już podpisałaś umowę to oznacza, że musisz dotrzymać warunków umowy pisemnej.

Czy posiadasz jakieś prospekty reklamowe lub inne materiały firmowe które by mówiły o rozliczeniach rocznych a nie kwartalnych?

Jeśli nie to stoisz na straconej pozycji. Umowy przed podpisaniem należy wnikliwie czytać. Nie wiem czy dezinformacja była celowa czy też było to wynikiem niezrozumienia.

Na temat celowej dezinformacji wiele możesz się dowiedzieć od osób które korzystały z tzw. kredytów w systemie argentyńskim. Osoby te niestety ale są zmuszone do przestrzegania podpisanej umowy pod groźba utraty już zainwestowanego kapitału.

Niemniej nie sądzę by poważny dystrybutor tego paliwa uciekał się do takich metod.

Pozdrawiam

P.s czy naprawdę masz zbiornik o pojemności aż 2700 !!!m3?

Wowka

2700 litrów

Firma z orzełkiem handluje mieszanką maja na literę "G" propanem.

Zapoznałem sie z kilkoma ofertami i chyba wybrałem najkożysniejszą tylko.... .

Miałem zamiar też kupić zbiornik ale w mojej okolicy nie ma producentów. Znalazłem na południu ale koszty były zbyt duże.