wyszka 04.10.2004 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2004 Czy ktoś spotkał się z taką sytuacja że mimo wstępnych zapewnień o opłacie za dzierżawe zbiornika (2700m3) w wysokości 250 zł na rok okazuje się że w umowie jest to 250 zł ale kwartalnie?Wybierając dostawcę gazu rozmawiałem z kilkoma firmami, poczytałem opinie ludzi mających takie ogrzewanie i wybrałem. Opłata miała być roczna ale okazała się kwartalna i nie wiem jak to sie stało.Jedny z celów moich przenosin do własnego domu było obniżenie stałych opłat do minimum. Zainwestowałem w GWC, rekuperator, dobry piec, kominek z płaszczem wodnym, bardzo dobre ocieplenie domu, itp, a tu masz ... 80 zł co miesiąc. Czy ktoś już spotkał się z taką sytuacją?Nazwy firmy nie wymieniam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MM1719499045 04.10.2004 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2004 To czy był to podstęp czy nie to trudno powiedzieć . Wszystko powinno być jasno określone w umowie. Jeżeli nie przeczytałeś jej wcale lub niedokładnie opierając się jedynie na ustnych zapewnieniach dystrybutora to niestety masz problem. Jeżeli dystrybutor jednostronnie zmienił warunki w porównaniu z umową to myślę, że powinienieś dochodzić swoich racji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 04.10.2004 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2004 Jeśli w umowie którą podpisałeś stoi "kwartalnie" to pradopodobnie masz małe szanse na udowodnienie, że ktoś wprowadził Cię w błąd. Poczytaj w umowie jakie masz możliwości jej wypowiedzenia. A czy na pewno potrzebny Ci taki wielki zbiornik - 2700 m3? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KvM 04.10.2004 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2004 Czy ktoś spotkał się z taką sytuacja że mimo wstępnych zapewnień o opłacie za dzierżawe zbiornika (2700m3) w wysokości 250 zł na rok okazuje się że w umowie jest to 250 zł ale kwartalnie? Wybierając dostawcę gazu rozmawiałem z kilkoma firmami, poczytałem opinie ludzi mających takie ogrzewanie i wybrałem. Opłata miała być roczna ale okazała się kwartalna i nie wiem jak to sie stało. Jedny z celów moich przenosin do własnego domu było obniżenie stałych opłat do minimum. Zainwestowałem w GWC, rekuperator, dobry piec, kominek z płaszczem wodnym, bardzo dobre ocieplenie domu, itp, a tu masz ... 80 zł co miesiąc. Czy ktoś już spotkał się z taką sytuacją? Nazwy firmy nie wymieniam. Wyszka jeśli chciałaś oszczędzić na eksploatacji to trzeba było wybrać dogrzewanie na prąd. Jeśli masz zamiar używać kominka na codzień, to faktycznie wystarczyłby Ci mniejszy zbiornik. Jeśli masz zbiornik podziemny, to cena którą podałaś nie odbiega od tego co podają w gazetach jako średnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wyszka 04.10.2004 09:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2004 Podpisanie umowy wyglądało tak: wstępna rozmowa, rozważenie innych ofert, wybranie oferty, dokładna zapoznanie się z kosztami i umową.I tu po uzgodnienu wszystkiego, opłata rocznej, przeliczeniu przy przedstawicielu ile to wyniesie miesięcznie mam lukę bo było to rok temu (przez rok byłem zwolniony z opłat), przedstawiciel podpisuje WYDRUKOWANĄ umowę, zabiera orginał i kopię. I za jakiś czas dostarcza mi orginał z ręcznie już wykreślonymi opcjami "miesięcznie" "rocznie" itp, czego ja już nie dostrzegam. Po roku przychodzi faktura na 250 zł.80 zł MIESIĘCZNIE. Ostrzegam innych !!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 04.10.2004 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2004 Tak, 80 zł to w sumie zdzierstwo; w tej cenie można mieć przecież monitoring! Czy tę opłatę płaci się dożywotnio, czy tylko przez jakiś czas?Czy opłata za dzierżawę zbiornika naziemnego jest niższa - jaka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 04.10.2004 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2004 Wniosek z tego taki - podpisujesz umowę w ciemno, nie czytając jej! W trakcie czytania okazałoby się, że należy skreślić wszystko poza "rocznie". Sorry przykro mi, ale to Twoje przeoczenie i Twój błąd. Inna sprawa to akwizytor - naciągacz, ale to już całkiem inny temat... Pozdro J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mww 04.10.2004 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2004 Może się mylę, ale takie ręczne wykreślenia powinny być chyba zaparafowane przez obie strony? Przecież równie dobrze możnaby wykreślić te 250,-zł i wpisać np. 800, albo jeszcze lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wyszka 04.10.2004 11:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2004 Współpraca z firmą na "G..." wygląda całkiem ok. Cena gazu jeśli kupisz w czasie trwania promocji nie jest wygórowana 1,6zł/litr, po promocji nie polecam. Do tego dochodzi dzierżawa zbiornik nie jak myślałem 250 rocznie ale kwartalnie, po roku. I nic więcej żadnych opłat za przeglądy, konserwacje itp. A i gaz to propan a nie mieszanka propan-butan co jest ważne i na korzyść tego pierwszego.Co do czytania umów to zgadzam się TRZEBA JE CZYTAĆ chyba że wykreślenia okresu powstały potem, a co do przedstawicieli to nie wierzyć do końca. Budowałem się rok czasu i ciężko pracowałem aby mieć na to pieniądz. Jak wiadomo to bardzo dużo dodatkowych obowiązków. Przychodzi przedstawiciel nabierasz zaufania myślisz że ten problem masz z głowy bo naprawdę o nic sie u nich nie martwiłem. Zrobili wszystko sami: wykop, pomiary,gmina, urzędy, założenie butli, zakopanie itp. Tylko te 80 zł do końca życia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wejlantf 04.10.2004 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2004 a ja mam umowę z firmą... no taki tam orzełek... Płacę 49zł/ mies., zbiornik 2700l, pierwszy rok bez opłat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 04.10.2004 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2004 wyszka, a popróbuj w Federacji Konsumentów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wyszka 05.10.2004 10:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2004 wejlantf - a zbiornik podziemny czy na wierzchu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 05.10.2004 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2004 Takie sa srednio opłaty za dzierżawę czyli 80,- zł / m-c dla zbiornika podziemnego.To prawie 1000 zł za rok.Polecam wszystkim rozważenie kupna zbiornika.W dłuższym okresie się opłaci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 05.10.2004 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2004 Czy ktoś spotkał się z taką sytuacja że mimo wstępnych zapewnień o opłacie za dzierżawe zbiornika (2700m3) w wysokości 250 zł na rok okazuje się że w umowie jest to 250 zł ale kwartalnie? ....... Opłata miała być roczna ale okazała się kwartalna i nie wiem jak to sie stało. ...... Niestety lecz jeśli już podpisałaś umowę to oznacza, że musisz dotrzymać warunków umowy pisemnej. Czy posiadasz jakieś prospekty reklamowe lub inne materiały firmowe które by mówiły o rozliczeniach rocznych a nie kwartalnych? Jeśli nie to stoisz na straconej pozycji. Umowy przed podpisaniem należy wnikliwie czytać. Nie wiem czy dezinformacja była celowa czy też było to wynikiem niezrozumienia. Na temat celowej dezinformacji wiele możesz się dowiedzieć od osób które korzystały z tzw. kredytów w systemie argentyńskim. Osoby te niestety ale są zmuszone do przestrzegania podpisanej umowy pod groźba utraty już zainwestowanego kapitału. Niemniej nie sądzę by poważny dystrybutor tego paliwa uciekał się do takich metod. Pozdrawiam P.s czy naprawdę masz zbiornik o pojemności aż 2700 !!!m3? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wejlantf 06.10.2004 05:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2004 wyszka - podziemny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 06.10.2004 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2004 Wowka ...... no wiesz człowiek jest istotą omylną, czasami nie przeczyta, czasami napisze m3 pozdro J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wyszka 06.10.2004 10:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2004 wejlantf - no to jaka firma i wielkość zbiornika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wyszka 06.10.2004 10:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2004 Wowka 2700 litrów Firma z orzełkiem handluje mieszanką maja na literę "G" propanem. Zapoznałem sie z kilkoma ofertami i chyba wybrałem najkożysniejszą tylko.... .Miałem zamiar też kupić zbiornik ale w mojej okolicy nie ma producentów. Znalazłem na południu ale koszty były zbyt duże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wejlantf 07.10.2004 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2004 wyszka - chodzi o firmę OrlenGaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jagoda 09.10.2004 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2004 Ja też mam zbiornik z firmy na G, podziemny, płacę ok. 80 zł/m-c, ale to było jasne od pierwszego telefonicznego przedstawienia oferty przes ich handlowca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts