Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A to propozycja zmian bryły:

1) Wydłużenie kalenicy w kierunku zachodznim poprzez podniesienie ściany zachodnie, likwidację lukarny i zrobienie dachu co najwyżej z naczółkiem (czy jakoś tak) od zachodu.

2) Garaż dwustanowiskowy.

3) Likwidacja dachu nad garażem, gdzie będzie taras z sypialni. Mozliwość podostawienia dachówek dookoła tarasu na balustradce jako jedna kompozycja z dachem.

4) przeniesienie kominka wymuszające umieszczenie komina na wschodnim zamknięciu kalenicy.

Zmiany w parterze:

1) Likwidacja drzwi tarasowych z pokoju 11,6.

2) Przeniesienie kominka w miejsce szafy obok telewizowra. Komin od kominka zamyka kalenicę, Przechodzi przez ściankę działową na piętrze.

3) Drzwi tarasowe bliżej narożnika. Bedą szybciej łapały słońce zimą. (Wypoczynek w miejsce kominka).

4) Działówka kuchnia-jadalnia zmieniona na półwysep.

5) Może nieco zmniejszona komunikacja w kierunku schodów. (więcej manewru z wypoczynkiem, np. biblioteczka za wypoczynkiem przysuniętym do kominka)

Zmiany w piętrze:

1) Pokoje 13,6 i 13,2 ściana zachodznia (wg rysunku wschodznia) podniesiona. Likwidacja lukarny i 4 okien połaciowych na rzecz dwu okien w ścianie zachodzniej.

2) Pokój 15,5 kończy się na przedłużeniu ściany nośnej. Na ścianie wschodniej duże okno balkonowe, brak okien połaciowych od strony zachodniej wydzielona garderoba, doświetlona połaciowym. Korytarz obcięty przy schodach na rzecz 15,5, gdzie w miejsce napisu "komunikacja dodatkowy aneks łazienkowy (bliskość pionów)"

3) Zamiastr strychu nad garażem taras.

4) Wyłaz na strych na przedłużeniu schodów.

Ło matko, kroyena

gdybym nie miała wydruku przed oczami to bym tego nie pojęła :o .

Z tym wydłużeniem kalenicy to jest to co ja mam do słupa :wink: a Ty do dachu dwuspadowego. Jakoś tego nie widzę. A jak będzie wyglądała druga strona tego dachu, czyli od strony garażu ??

Z wielką przykrością rezygnuję z tarasu nad garażem ze względu na nieciekawe widoki na mojej nowoybranej działce :cry: .

Na przeniesienie kominka absolutnie się nie zgadzam. :-? Jak postawisz tam wypoczynek to Ci będzie czerwone słońce jarało po oczach :x . Uważam, że niefajnie. Mam ochotę aby promienie słońca odbijały się w kominku 8) .

Ja mam chęć na inne zmiany.

Parter:

1.Przeniesienie łazienki w miejsce pomieszczenia gospodarczego, ale piecyk tam zostaje bo nie będzie prysznica więc się wszystko pomieści.

2.Tam gdzie łazienka przejście do gatażu i wejście pod schody (muszą być trochę wyższe w tej pierwszej części) i tam pom. gospodarcze.

3. Garaż dwustanowiskowy.

Piętro:

1.Na połowie obecnego strychu łazienka. :p

2.Garderoba odcięta z sypialni 15.50 do strony zachodniej i tam przeniesienie jednego okna.

3.Strych nad drugim garażem i kawałkiem pierwszego.

Uważam, że projekt jest super :D .

Parter:

Ad 1. OK, może być mały piecyk na ścianie z zamknięto komorą spalania to z pomieszczenia nie będzie powietrza czerpał, a tak możesz mieć wiecznie zimno bo musi być nawiew.

Ad. 2. można nawet to przejście węższym zrobić (w dwustanowiskowym garażu powinno się wiele rzeczy upachć, a wtedy lewy 11,6 kilka m2 może zyskać.

Ad. 3. Tu jesteśmy zgodni. :wink:

Piętro:

Ad. 1. Nie za zimno w nogi będzie? W końcu to nad garażem.

Ad. 2. Pełna zgodność.

Ad. 3. Trochę daleko od ciagów komunikacyjnych jak na pranie.

Zastanów sięczy strych musi być wielki.

Tyle skosów prawie wszystkoe można zabudować szafkami wyjeżdżanymi na wzór cargo, albo choćby rozwieranymi z dopasowaniem barw do mebli.

Wszystko tam można zmiescić, a nawet więcej.

Suszeni prania.

Jak ma się ogród i głębokie szafy to można czekać na właściwy moment, a wtedy pralka za pralką (tylko na szambo trzeba uważać).

Podpuściłaś mnię co do dachu no i zaczołem wklejankę w Paincie.

Wylazła maszkara.

W związku z powyższym bryła dachu zostaje.

Za to piętro (przewrotka tylko w układzie sypialni):

1) Strych pozostaje, a że garaż podwójny to wymiar pozostaje, ale włazi się do niego przez garderobę między dwoma połaciowymi, zakończoną na ścianie nośnej. Do stychu okna niet, do garderoby połaciowe od południa.

2) Sypailnia z całej reszty tylko okna od sypialni dwa połaciowe na zachodniej połaci. Więc tak jak lubisz.

3) Łazienka przy sypialni jak wcześniej.

kroyena ,

ja nie dla mnie ten strych chcę tylko dla mojego elektronika co zbiera resztki komputerów, pamięci i sidi ...coś tam, co by mi się pod nogami każdego dnia nie walało jak jest obecnie. Dobrze, że jeszcze w kuchni tego nie ma. Chociaż i tam czasami coś wielomrugające stoi. :o

A czemu się familii nie podoba projekcik??

No to gramy w lotto. Ja najwięcej czwórkę miałam. :D

My nie w tej chwili grzejemy 50 m2 chałupę 180 m2 no to rachunki za ogrzewanie nam sięnie zmienią.

W najgorsze miesiące 0,5 k PLN, gdyż domek niezamieszkały jest w przeważającej części, a i docieplony tylko na zewnętrznych ścianach i to nie wszystkichj. :evil:

bardzo fajny projekt.Nic w nim absolutnie nie zmieniać!!!

Kroyena - na dole bez zmian - babcię do jednej z sypialni,obok gabinecik - bibioteczka,na górze połączyć koniecznie sypialnie po lewej ze stryszkiem,likwidując w ten sposób komunikację i pomieszczenia klitki - masz duży pokój dla Olki,połączyć także 2 sypialnie po prawej w jedną duzą sypialnie dla Was.Nic więcej nie zmieniać,bo jest ok,poza rozplanowaniem łazienki na górze - to mogę Ci chętnie zrobić.

Miałbyś babcie na dole - brach schodów i intymniej,pomieszczeń w sam raz i nie jakies klitki,sama bryła tez ładna,tylko inaczej zaaranżowac kolorki.Bryła dosyć zwarta,wiec do ogrzania ok.I lubię zadaszone wejścia do domu.A wyobraź sobie do tego pnącza na murku.

przejscie bezposrednio z garażu niepotrzebne,bo jest zadaszenie,a pomyśl,jak zrobicie Oleńce (ja tak planuję dla Juleczki) na tej wielgaśnej przestrzeni zabudowy pod skosami,to będzie miała rozwojowe królestwo,a jesze starczy miejsca na jakiś "małpi gaik" coś ala bajery z Ikea - huśtawka,drabinki,bujanki.I będziecie tam sobie mogli kasztelaństwo rozwijać.A w waszej sypialni też szafy na wszystkie ciuchy itp.pod skosami to wcale nie będzie tak dużo miejsca,żeby te połączone pokoje były za duże.Tak w sam raz.Tylko budować. :D

Aha jedna korekta na dole - wykreślić ścianę pomiędzy kuchnią i jadalnią,zrobić tylko niskie szafki z blatem,ładnie obudowane frontami z obu stron.I tak nie będzie widac bałaganku w kuchni z salonu,a kuchnia zrobi sie większa i ładniejsza - dostęp światła z zachodu,no i stół przy kuchni - tak rodzinnie.

A co na to Żonka?