jacco 19.07.2018 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2018 Witam! Moi drodzy potrzebuję pomocy - odziedziczyłem dom w stanie surowym zamkniętym - budowa rozpoczęta 10 lat temu. Postanowiłem go wykończyć i aktualnie wypadałoby zrobić posadzki. Biję się sam ze sobą co do ocieplenia posadzki w piwnicy - z przyczyn niestety już niezmiennych (wstawione drzwi zewnętrzne) mam tylko 10cm na styro i beton. Poziom chudziaka (tak to się nazywa? jest ok 2,1m poniżej poziomu gruntu. W piwnicy znajdzie się pralnia, kotłownia, spiżarnia i salon z barem i bilardem - raczej rzadko używany, także można uznać, że ogrzewane będzie 1 pomieszczenie - pralnia. Pytanie - jakiego materiału użyć pod wylewkę? Zwykły styropian 5cm? Inwestować w płyty PIR? Zdanie kiera budowy i majstrów od posadzki już znam - jeden mówi, że nie warto wywalać kasy, bo i tak piwnica nieogrzewana, głęboko, więc wpływ temp. zew. niski, latem trochę chłodu od posadzki. Drugi najlepiej jakbym wszystko skuwał i walił 25cm PIR, bo izolacja niezbędna. Jak Wy sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 19.07.2018 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2018 Izolacja konieczna ale p.wilgociTermiczną posadzki bym sobie odpuścił bo zamkniesz dopływ ciepła z gruntu, a skoro pomieszczenia nie ogrzewane to zawsze będzie temperatura dodatnia, a latem "chłodek" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacco 19.07.2018 08:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2018 Hydro jest - podobno przed chudziakiem jest 2 razy papa - ja chudziak pomalowałem dysperbitem (4 warstwy), na to papa i 2 x folia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 19.07.2018 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2018 No to teraz jakaś ceramiczna okładzina i jest fajna piwniczka, na wino, warzywa i przetwory..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 20.07.2018 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2018 Najprostszy dom pasywny to ziemianka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts