dwiecegly 19.07.2018 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2018 Czy pod gont należy dawać papę podkładową? Jesli tak to jaką?Mam malutki daszek do pokrycia nad pomieszczeniem gospodarczym. Dach kryty osb i folia wiatroizolacyjna. Czesc producentow gontow zaleca podklad z papy a czesc nie. Kąt spadku dachu bardzo mały, poniżej 10 stopni ale że budynek stoi cześciowo zasłonięty wiekszych budynkiem i tylko skrajne jego fragmenty narażone są na wiekszy deszcz i snieg. Widzialem takie gonty praktycznie samoprzylepne, czy to zdaje egzamin? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_gregor 19.07.2018 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2018 Nie wiem jak z tą papą. Producenci gontów zalecają. W sumie nawet sam nie wiem dlaczego. Przecież ona i tak bedzie dziurawiona masą papiaków. Bo klej na gontach jest tylko po to żeby szczelnie sie ze soba skleiły a nie żeby kleiły się do dachu. Sam u siebie kryję dom gontem (w 90% skończyłem) i to rozwiązanie wydaje mi się sensowne. Papę mam bo już w tamtym roku chciałem wstepnie pokryć dach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 19.07.2018 13:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2018 Boje się jedynie że papa pod spodem się zwałkuje od różnicy temepratur, porobią się fałdy, podniesie gont i bedzie to źle wyglądać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_gregor 20.07.2018 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2018 Gont to też papa. Myślę, że jak połozysz na równą papę to nic sie nie stanie. Ta papa będzie przybita masą gwoździ. U siebie kładłem gont wzór prostokąt. W takim przypadku idzie 5 gwoździ na arkusz. 7 arkuszy na m2. Czyli 35 gwoździ na m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 26.07.2018 05:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2018 Jaką papę stosowałes pod gont ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_gregor 27.07.2018 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2018 Niewłaściwą. Powinna byc wstepnego krycia, zalecane są jakieś dobre (popatrz na instrukcje układania gontu od jego producenta). Ja położyłem najtanszą z casto wierzchniego krycia. Zimę na dachu przeleżała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts