Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sterylizowa????

mww

Recommended Posts

co do wieku kastracji i sterylizacji to :

- kotka po pierwszej rui czyli 7 - 8 miesięcy

- kocur po ukończeniu roku życia

a skąd masz takie informacje?

nie można tak generalizować, bo to wszystko zależy od rozwoju danego kota czy kotki. Kastrować należy dojrzałe koty, a tą dolną granicą jest wiek 6 miesięcy, co do kotki to zdania są podzielone - jedni specjaliści twierdzą, że przed pierwszą rują, a inni że po rujce czyli od 5-6 miesiąca dolna granica.

• Odpowiedzi 145
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

agip po pierwsze w domu rodzinnym zawsze były zwierzęta, wiec sporo wiem, po drugie od wielu lat są kolejne koty i te informacje mam od weterynarzy - wtedy też je kastruje.

Nie miałam kocura znaczącego mieszkanie mimo, że nastawały do domu w różnym wieku, za to mam kotkę która sika po kątach po 9 latach swojego życia - jest zdrowa została dokładnie przebadana, usiłuję odgadnąć o co jej chodzi, drygi kot był już w domu 3 lata jak zacząła

Moja suczka właśnie ma 1 cieczke , za płotem spaceruje kilku adoratorów z wioski.

Obserwuję ja na ogrodzie i widać że bardzo chce wyjść do psów :wink:

Ciężko upilnować bo raz że gdyby tylko chciała przeskoczy przez płot a dwa to i psy mają niższe ogrodzenie od sąsiadów i tez mogą sie dostać na nasze podwórko .

Myślę żeby ją wysterylizować na początku przyszłego roku ,

Tak może jeśli wolno zapytam w temacie ,suczka od dwóch dni mocno kicha.

Normalnie potrafi tak ponad 10razy pod rząd kichnąc z całej siły , .Nic innego niepokojącego nie zauważyłem , nos normalny wilgotny.

Kicha szczególnie jak wypuszczam ja na dwór ,lub jak mnie wita itp :o może alergia?

Dzwoniłem do weta ale mówi że to nic takiego , ja jednak sie martwię .

Może poradzicie coś drodzy forumowicze.

pozdr

Mariusz

Tak może jeśli wolno zapytam w temacie ,suczka od dwóch dni mocno kicha.

Normalnie potrafi tak ponad 10razy pod rząd kichnąc z całej siły , .Nic innego niepokojącego nie zauważyłem , nos normalny wilgotny.

Kicha szczególnie jak wypuszczam ja na dwór ,lub jak mnie wita itp :o może alergia?

Dzwoniłem do weta ale mówi że to nic takiego , ja jednak sie martwię .

Może poradzicie coś drodzy forumowicze.

pozdr

Mariusz

Powiedz jej na zdrowie, to czasem pomaga :wink:

Moje też tak okresowo mają, szczególnie jak jakiś ostry zapach, papierosów, perfum, farby czy innych smrodów dosięgnie ich nosy :wink: Może kurz też być powodem takiego kichania

i nie szukaj dziury w całym 8) :lol:

Dziękuję za Wasze odpowiedzi , goldenka nadal kicha , nie wiem dlaczego ale zdaję się że częściej właśnie jak się cieszy :-?

Czy ma alergie hmm ale na co , kicha w domu (staramy sie mieszkać czysto :D pies , dwa koty , świnka i dwójka dzieciaków to znaczy że się staramy a nie że zawsze jest błysk :wink: ) kicha też na dworze .

Myślę że jutro podam jej jakś syrop na przeziębienie a w przyszłym tygodniu jadę do weta .

pozdr.

Mariusz

Ach zapomniałem napisać .

Pytałem weta o sterylizację noi oczywiście jak najbardziej (350zł :-? ) tylko że po zabiegu suczka może nie trzymać moczu i wtedy trzeba podawać jej jakiś preparat 40zł miesięcznie do końca życia :-? . Kurcze się zastanawiam .

Szukam info w necie ale nie piszą o popuszczaniu moczu.