Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Beton szybkowiążący z możliwością zbrojenia.

Recommended Posts

Witam,

nieco przegapiłem terminy i dziś na szybko muszę szukać rozwiązania następującej sprawy:

- do wykonania mam niewielką - ok 100 x 80 x 8 cm betonową płytę, którą muszę wylać na istniejącej betonowej posadzce w piwnicy. Płyta musi być zazbrojona i jeszcze na dodatek pokryta z wierchu gresem, a termin obciążenie jej kotłem CO to czwartek w przyszłym tygodniu. Czyli jakbym tą płytę zrobił jutro, do do dnia w którym będzie na niej stał kocioł mam 5 dni :confused:

Pytanie zasadnicze, a jest to jedyny problem do rozwiązania: jak się nazywa ten beton, z którego mam to wykonać? Po wpisaniu do wyszukiwarki frazy "beton szybkowiążący" otrzymuję nazwy jakichś produktów, ale jak się wczytuję w treść ulotki, to w zasadzie:

a) nie można tego "betonu"(?) zbroić,

b) nie nadaje się do przenoszenia obciążeń (???)

c) służy raczej do napraw i wypełniania ubytków

i w niektórych przypadkach można go stosować tylko do wykonań cienkowarstwowych.

No i cechą tych produktów powodującą, że są okropnie drogie jest to,że wiążą w kilka albo kilkanaście minut, a mnie wystarczy, że zwiążą w kilka dni :)

Z góry dzięki za pomoc

Pozdrawiam

Przeczytałem obydwie porady które są efektem zamieszczonego tu posta. Powiem tak: napisałem tu, bo myślałem, że jest to forum budowlane - tak w każdym razie się reklamuje. Przecież betony i zaprawy szybkowiążące to elementarz dla budowlanego fachury. A tu patrzcie, dwie jajcarskie odpowiedzi.

U mnie beton wylewany na ławy fundamentowe (60x60 lub 60x40 mm) był już super twardy na drugi dzień. Majster mówił, że po wylaniu już po 6 godzinach można po nim chodzić, a co dopiero po 4 dniach. Jak słupki na bramę zalewałem, to w zasadzie na drugi dzień twardo się już trzymało (mimo ulewy), a po dwóch dniach wieszałem już skrzydła, więc na zdrowy chłopski rozum po 3 dniach na pewno dojrzeje na tyle żeby wstawić tam piec który ile waży? 100 - 200 kg? Więc luzik..

Takie betony nazywają się "szybkosprawne" Ale im bardziej szybkosprawny beton tym droższy niestety.

Na rynku są dostępne produkty w wysokich cenach... ale ostatecznie potrzebujesz jakieś 160kg. Będzie to kosztować coś koło 500 zł

np. w marketach Ceresit CX 15 workowany po 25 kg. (po piętnastu minutach związany, szybko uzyskuje wczesne wytrzymałości)

Są też inne produkty, chociażby z Cemexu