stingray 20.07.2018 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2018 WitamMoje pytanie brzmi, jak zrobić płytę jak w tytule? (jestem totalnym laikiem w tej dziedzinie więc proszę o wyrozumiałość)Domek 24 m2, waga około 2.5t. Zebrałem wierzchnia warstwę(ok 15 cm) , następnie około 25 cm ziemi, z czego ok 5- 10 cm il (musiałem nieźle się namachac kilofem takie twarde bylo), według gościa z działek (niby znawca) przemarzanie gleby do 40 cm (mam licznik wody w studzience mniej więcej na tym poziomie i nie zamarzl , chociaż woda na zimę jest zakręcana). Czy muszę wysypywać na dno jeszcze jakiś piasek, czy mogę użyć gruz i na to lać beton i czy konieczne jest zbrojenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 20.07.2018 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2018 Nie ma w Polsce tak płytkiej strefy przemierzania gruntów. To nie określa "gość" tylko norma. Minimum to 80 cm a maks 140 kwestia gdzie budujesz. Jak szlo cięzko to raczej nie masz gruntów sypkich tylko jakieś gliny, iły czyli grunt wysadzinowy. Albo wymiana albo opaska. Płyta musi miec zbrojenie aby byla płytą . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 21.07.2018 04:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2018 ^^Nie ma juz takiej normy w Polsce, obowiazują PN-EN a w nich jest napisane, że masz zabazpieczyć fundament przed wysadzinami czyli jak np ktos ma piaski grube to i po zdjeciu humusu moze posadawiac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stingray 28.07.2018 07:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2018 Dziękuję za opinie,już wiem coś więcej. Dałem zbrojenie,kupiłem gotowe siatki do zbrojenia,teraz tylko zamówić beton,i tu znowu pytanie,czy wystarczy b15,czy lepiej mocniejszy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts