lukkor 22.07.2018 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2018 Witam serdecznie Forumowiczów. Mam źle wykonaną obróbkę blacharską loggi pokrytej płytkami. Blacha zamiast na zewnątrz, ma spad w stronę płytek. Przez co woda zamiast spływać, stoi przy krawędzi płytek (przy uszczelnieniu). Efektem tego jest oczywiście korodująca blacha w kilku miejscach. Budynek jest z 2011 roku. Tak to wygląda na zdjęciach: Zdaję sobie sprawę, że porządna naprawa wiąże się ze skuwaniem płytek oraz z wymianą obróbki blacharskiej, itd. Chciałbym natomiast spróbować dokonać naprawy bez tak dużych ingerencji. Myślałem o wykonaniu naprawy w następujący sposób: - Spróbuję wygiąć blachę tak, aby miała odpowiedni spad. Może da się poprawić sytuację, bo przy naciśnięciu na blachę ugina się. Następnie: - Zdjęcie uszczelnienia między blachą a płytkami - Szlifowanie blachy aby zlikwidować rdzę - Zmatowienie całej obróbki od góry (przygotowanie do malowania) - Pomalowanie odpowiednią farbą antykorozyjną/podkładową - Ewentualne dziury w blasze zakleić butylową taśmą dekarską - Połączenie 2 blach (widać to na zdjęciu) również zakleić butylową taśmą dekarską - Uszczelnić krawędź między blachą a płytkami odpowiednim uszczelnieniem dekarskim - Na koniec pomalować farbą z dobranym kolorem I teraz moje pytania i prośba o poradę: - Jaką farbę antykorozyjną (czy podkład) zastosować? Co możecie polecić? - Czy dobrze zakładam, że obróbka blacharska jest wykonana z blachy ocynkowanej? Jeśli tak, to zakładam, że farba antykorozyjna musi być dobrana do takiej blachy. - Jaką taśmę butylową polecacie? Są np. takie z folią aluminiową, jakie to ma znaczenie? - Jakie uszczelnienie dekarskie wybrać? W obi znalazłem "Soudal Uszczelniacz butylenowy 280 ml biały" ("Tworzy sprężysty gładki naskórek, który daje się malować."). Wydaje mi się być OK. - Jakiej farby użyć na sam koniec? A może nie trzeba będzie malować na koniec, jeśli farba podkładowa wystarczy. Jeśli farba podkładowa oraz taśma dekarska będą w zbliżonym do obecnego, szarego koloru. Nie musi być idealnie ten sam szary kolor co obecnie. Z góry dziękuję za Wasze podpowiedzi i sugestie. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukkor 23.07.2018 17:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2018 (edytowane) Co do farby antykorozyjnej, to znalazłem takie rozwiązania: - - Obie farby mają dobre właściwości, mają też do wyboru kolor szary. Druga ma po nałożeniu cieńszą powłokę ale nadaje się do aplikacji wałkiem lub pędzlem. Wydaje się, że jedna z nich będzie dobrą opcją. Edytowane 23 Lipca 2018 przez Tomaszs131 Lokowanie produktu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts