Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Naprawa źle wykonanej i korodującej obróbki blacharskiej loggi (balkonu wnękowego)

lukkor

Recommended Posts

Witam serdecznie Forumowiczów.

Mam źle wykonaną obróbkę blacharską loggi pokrytej płytkami. Blacha zamiast na zewnątrz, ma spad w stronę płytek. Przez co woda zamiast spływać, stoi przy krawędzi płytek (przy uszczelnieniu). Efektem tego jest oczywiście korodująca blacha w kilku miejscach. Budynek jest z 2011 roku.

Tak to wygląda na zdjęciach:

20180512_111321(1).jpg

20180512_111332.jpg

20180512_111339(1).jpg

Zdaję sobie sprawę, że porządna naprawa wiąże się ze skuwaniem płytek oraz z wymianą obróbki blacharskiej, itd. Chciałbym natomiast spróbować dokonać naprawy bez tak dużych ingerencji.

Myślałem o wykonaniu naprawy w następujący sposób:

- Spróbuję wygiąć blachę tak, aby miała odpowiedni spad. Może da się poprawić sytuację, bo przy naciśnięciu na blachę ugina się. Następnie:

- Zdjęcie uszczelnienia między blachą a płytkami

- Szlifowanie blachy aby zlikwidować rdzę

- Zmatowienie całej obróbki od góry (przygotowanie do malowania)

- Pomalowanie odpowiednią farbą antykorozyjną/podkładową

- Ewentualne dziury w blasze zakleić butylową taśmą dekarską

- Połączenie 2 blach (widać to na zdjęciu) również zakleić butylową taśmą dekarską

- Uszczelnić krawędź między blachą a płytkami odpowiednim uszczelnieniem dekarskim

- Na koniec pomalować farbą z dobranym kolorem

I teraz moje pytania i prośba o poradę:

- Jaką farbę antykorozyjną (czy podkład) zastosować? Co możecie polecić?

- Czy dobrze zakładam, że obróbka blacharska jest wykonana z blachy ocynkowanej? Jeśli tak, to zakładam, że farba antykorozyjna musi być dobrana do takiej blachy.

- Jaką taśmę butylową polecacie? Są np. takie z folią aluminiową, jakie to ma znaczenie?

- Jakie uszczelnienie dekarskie wybrać? W obi znalazłem "Soudal Uszczelniacz butylenowy 280 ml biały" ("Tworzy sprężysty gładki naskórek, który daje się malować."). Wydaje mi się być OK.

- Jakiej farby użyć na sam koniec? A może nie trzeba będzie malować na koniec, jeśli farba podkładowa wystarczy. Jeśli farba podkładowa oraz taśma dekarska będą w zbliżonym do obecnego, szarego koloru. Nie musi być idealnie ten sam szary kolor co obecnie.

Z góry dziękuję za Wasze podpowiedzi i sugestie.

Pozdrawiam!

Co do farby antykorozyjnej, to znalazłem takie rozwiązania:

- :spam:

- :spam:

Obie farby mają dobre właściwości, mają też do wyboru kolor szary. Druga ma po nałożeniu cieńszą powłokę ale nadaje się do aplikacji wałkiem lub pędzlem.

Wydaje się, że jedna z nich będzie dobrą opcją.

Edytowane przez Tomaszs131
Lokowanie produktu.