stam222 22.07.2018 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2018 Witajcie,Na razie wszystko jest w fazie planowania i przemyśleń.PC monobloka p-w już prawie mam i pomyślałem, że może by wykuć dziurę w ścianie i wprost na pompę dać wywiew z rekuperatora.Opcja ma zarówno wady jak i zalety i dlatego chciałbym przedyskutować temat na forum. Gdzieś już o tym pobieżnie czytałem ale nie mogę znaleźć i stąd też ten temat.Takie ciągle ogrzane powietrze mogłoby być dobrym wspomaganiem w mroźne dni i to jest zaleta, niestety to samo ciepłe powietrze jest też nośnikiem wilgoci więc będzie szronilo, pytanie tylko na ile?Z kolei przez pozostałą część sezonu kiedy nie ma mrozów ciągle będzie wilgoć i czy w takim wypadku ciągle oddziaływanie niekorzystnych warunków na urządzenie nie przyspieszy korozji?Korzystając z okazji chciałbym jeszcze dopytać użytkowników, posiadaczy lub instalatorów ile tego szronu/lodu może się gromadzić zimą w miarę normalnych warunkach?Zapraszam do dzielenia się waszymi doświadczeniami, uwagami i spostrzeżeniami na ten temat i problem.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ironsmith 22.07.2018 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2018 szkoda roboty porównaj przepływ powietrza przez wymiennik pompy z przepływem z reku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 22.07.2018 17:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2018 Szczerze mówiąc to nie mam pojęcie ile tego powietrza przepływa przez monoblok (Panasonic aquarea T-cap 9kw).Próbowałem wygooglac ale ciężko coś znaleźć.Widziałem gdzieś przepływ jakiejś małej PC do cwu i tam było, że jakieś 250 m3 więc ile powietrza potrzebuje taki 9kw monoblok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 22.07.2018 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2018 ile powietrza potrzebuje taki 9kw monoblok? 4600 m3/h przy pełnym obciążeniu Tak wiec, nie ma to kompletnie sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 22.07.2018 19:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2018 No w takim układzie to więcej problemów niż pożytku.Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts