Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wywiew z reku zasilaniem do PC

stam222

Recommended Posts

Witajcie,

Na razie wszystko jest w fazie planowania i przemyśleń.

PC monobloka p-w już prawie mam i pomyślałem, że może by wykuć dziurę w ścianie i wprost na pompę dać wywiew z rekuperatora.

Opcja ma zarówno wady jak i zalety i dlatego chciałbym przedyskutować temat na forum. Gdzieś już o tym pobieżnie czytałem ale nie mogę znaleźć i stąd też ten temat.

Takie ciągle ogrzane powietrze mogłoby być dobrym wspomaganiem w mroźne dni i to jest zaleta, niestety to samo ciepłe powietrze jest też nośnikiem wilgoci więc będzie szronilo, pytanie tylko na ile?

Z kolei przez pozostałą część sezonu kiedy nie ma mrozów ciągle będzie wilgoć i czy w takim wypadku ciągle oddziaływanie niekorzystnych warunków na urządzenie nie przyspieszy korozji?

Korzystając z okazji chciałbym jeszcze dopytać użytkowników, posiadaczy lub instalatorów ile tego szronu/lodu może się gromadzić zimą w miarę normalnych warunkach?

Zapraszam do dzielenia się waszymi doświadczeniami, uwagami i spostrzeżeniami na ten temat i problem.

Pozdrawiam

Szczerze mówiąc to nie mam pojęcie ile tego powietrza przepływa przez monoblok (Panasonic aquarea T-cap 9kw).

Próbowałem wygooglac ale ciężko coś znaleźć.

Widziałem gdzieś przepływ jakiejś małej PC do cwu i tam było, że jakieś 250 m3 więc ile powietrza potrzebuje taki 9kw monoblok?