marrio 23.07.2018 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2018 Temat nieśmiertelny ale na pewno nie wyczerpany. Nie chce dyskutować czy takie izolowanie ma sens czy nie ma tylko czy konstrukcyjnie taka możliwość jest. Można odizolować fundament części mieszkalnej od garażowej. Można zrobić przerwę w murze nie łącząc części garażowej z mieszkalną a czy strop tez można odizolować. Tego nie wiem ale wydaje mi się, że powinno się dać. Trochę wzoruje się na zabudowie bliźniaczej i szeregowej, gdzie budynki są na wspólnej ławie a potem cała reszta jest odizolowana i potem jest to połączone na dachu. W mojej okolicy jest wybudowane osiedle gdzie stoją szeregowce, każdy po 4 kondygnacje, konstrukcyjnie jest to dylatowane natomiast na dachu jest wykonany gzyms i osłonięty jednym wspólnym (nie dylatowanym) pasem z panelami na rąbek. Pierwsze budynki były budowane 5 lat temu lub więcej i nie widać żadnych rys na elewacji, jakijś innych deformacji, które wskazywały by że coś się dzieje niepokojącego, więc chyba można. Skłaniam się do fundamentu na płycie choć można to samo zastosować i przy tradycyjnym fundamencie. Oczywiście pod częścią mieszkalną byłby XPS a pod garażem nie. Zgodnie ze schematem otrzymanym od miloszenko płytę można dylatować a połączona jest tylko dodatkowym zbrojeniem. Załączam taki schemat. Wg niego płyty sa oddzielone i połączone tylko elementami zbrojenia. Załączam także moje rysunki całego przekroju, zbliżenie na płytę fundamentową i na strop oraz rzut na pograniczu garażu i części mieszkalnej -mam nadzieje, ze uda się je odczytać. Dom wybudowany i ocieplony jako oddzielna konstrukcja a garaż doklejony do budynku. Mur garażu dochodzi do izolacji ściany budynku. Strop nad częścią mieszkalną i częścią garażową to oddzielne płyty stropowe. Być może także trzeba by je połączyć elementami zbrojenia podobnie jak przy płycie fundamentowej. Strop nad garażem od spodu nie byłby izolowany termicznie, natomiast byłby na tyle obniżony by w pomieszczeniu nad garażem zmieścić ok 15-20 cm izolacji pod posadzką. Jako, ze nad garażem byłoby normalne, ogrzewane pomieszczenie to pierwsza warstwa muru tego pomieszczenia była by wykonana z materiału o lepszej izolacyjności niż silikat czyli ceramika (wypełniona perlitem) lub BK. BK byłby nawet lepszy bo cieplejszy i myślę, że by dął rade bo na nim spoczywałby tylko mur jednej kondygnacji i dach. Układ taki byłby podobny jak się stosuje do kondygnacji na parterze murowanej na murze fundamentowym, gdzie także można pierwszą warstwę muru wykonać z cieplejszego materiału niż silikat. Nad ta pierwsza warstwą muru w pomieszczeniu nad garażem można by już normalnie murować z silikatu i ten mur mógłby juz normalnie być połączony z murem części mieszkalnej. Nad pierwszym pietrem już byłby klasyczny, wieniec wspólny nad częścią mieszkalną i garażową oraz wspólna murłata i reszta dachu. Czy taki układ konstrukcyjnie ma sens? Jakie może mieć zagrożenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts