Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podajnik mieli węgiel. Co jest przyczyną?

MARTINOS

Recommended Posts

Witam,

zauważyłem, że podajnik mieli węgiel. Na palnik trafia praktycznie miał.

Kociołek zaczął mi czasem wygasać a także zrywać zawleczki. Wcześniej przez kilka lat nie było w ogóle problemów z zawleczką.

Co może być przyczyną?

Poniżej zdjecia węgla w zasobniku a także to co wybrałem z palnika.

1.jpg2.jpg

Stalowe ślimaki na suchym paliwie pracuja po 10 i więcej lat

Na czasami wilgotnawym ok 6-7lat

Na mokrym zajechać idzie w 3lata

Najczęściej też dla suchego węgla i stalowego ślimaka kosz nie potrzebuje dosuszania, tu strefa dosuszania paliwa przypada między 3 a 5zwojem (stąd pada ślimak) i cięzko tak wykończyć kosz, jak potrafią na mokrym paliwie nawet z dosuszaniem padać na żeliwnych (sa tacy mistrzowie)

Plus jednak taki,że stalowy kolega dostanie zawsze a w żeliwnych, jak już sie przekonujesz producenci dokonuja zmian form odlewczych i robią się schody, bo oprócz np. zużytego ślimaka trzeba zmienić więcej gratów, bo stany magazynowe wykończone i dostępne tylko nowsze rozwiazania wymagające wyższych nakładów itd.

Przy żeliwnych może ślimak pożyje, ale bywaja pęknięcia, przetarcia, częściej a w zasadzie szybciej padają stalowe kosze na wilgotnym paliwie.

Nie ma róży bez kolców

jak ze wszystkim - jak się dba - tak się ma... :-)