Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Klejenie kamienia dekoracyjnego

Recommended Posts

Witam,

Mam na zewnątrz ścianę (wejście do domu) około 7m2, także niewielka ścianka, którą chciałbym wykleić kamieniem dekoracyjnym. Ściana na tą chwile jest przygotowana w następujący sposób: przyklejony styropian 20mm (wiem, cienki, ale nie termoizolacja była celem), który został zakołkowany po dwa kołki na sztukę, na styropianie zatopiona siatka i to pokryte jeszcze jedną warstwą kleju do siatki. Po wyschnięciu oczywiście zagruntuje UNI-GRUNTEM i czy na to mogę bezpośrednio kleić owy kamień? Będę starał się szukać aby był jak najlżejszy i cienki.

pozdrawiam, Arek.

Witam,

Wszystko zależy jaka będzie waga płytek, gdyż od tego będzie zależało czy styropian i warstwa zbrojona wytrzymają takie obciążenie. Standardowo dla takich okładzin, średnio do wagi na 30kg/m2 styropian powinien być zakołkowany kołkami z trzpieniem metalowym w ilości 10 szt/m2. Dodatkowo kołkujemy dopiero po wykonaniu warstwy zbrojonej a następnie musimy nałożyć kolejną warstwę. Taka jest niestety technologia. Dalej kleimy plytki bezpośrdenio do warstwy zbrojonej dobrej jakości klejem klasy C2TE lub nawet C2TE S1. Oczywiście płytki montujemy metodą kombinowaną tj. klej na płytce i na podlożu co daje 100% powierzchni styku.

Tak wygląda rozwiązanie dla tego typu okladzin.

Pozdrawiam

Adam

Dzięki za odpowiedź.

Czyli kolejną czynnością w moim przypadku jest zakołkowanie ściany takimi kołkami a następnie zaciągnięcie tego kolejną warstwą kleju, zgadza się? Wtopienie siatki też jest konieczne?

@edit

i w zasadzie mam wybrany kamień, który będę kleił. Metr kwadratowy waży obstawiam jakieś 15 kg... na pewno nie 30. Jest lekki, to są małe płytki. W dalszym ciągu to kołkowanie jest potrzebne? Nie to, że mi się nie chce bo właśnie zależy mi na maksymalnej pewności i wytrzymałości ale może jest to zbędne w tym wypadku?

Edytowane przez akradiusz_ng

Wyobraź sobie że m2 tynku waży ok. 2 do 3 kg a w przypadku klejenia tych płytek 15kg płytki + ciężar kleju do płytek czyli ok. 2-3kg. Łącznie daje nam ok. 18kg/m2

Uwierz mi jest to dość sporo i normalne kołkowanie minimalne tj. 2 kołki na płytę czyli 4szt/m2 nie będzie wystarczające. Co do pytania w sprawie siatki w kleju to oczywiście jest konieczne jej wtopienie - BEZWZGLĘDNE!!!

Pozdrawiam

Adam