Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Stan faktyczny wygląda tak:

- komin systemowy Schiedel Rondo plus + W

- wymurowany do wysokości stropu (przechodzi przez strop )

- usytuowany na stopie wychodzącej od ław

- komin przez strop przechodzi w sąsiedztwie dwóch sporych podciągów zbrojonych na prętach fi 16 oraz słupa żelbetowego podpierającego owe podciągi (stoi niejako w narożniku)

- strop monolityczny, grubość ok 15 cm

- zbrojenie stropu nie dochodzi do komina

- komin używany będzie do piecyka typu "koza" - palenie okazjonalne

Problem:

- nie została wykonana dylatacja wokół komina; z dwóch stron jest niejako przyklejony do podciągów, z dwóch zalany betonem

- fizycznie beton i pustak nie mają kontaktu ze sobą - oddziela je warstwa zwykłej folii jaką założyłem na komin aby zabezpieczyć wełnę przez namakaniem jeszcze przed szalowaniem stropu

Prośba o opinię:

- ROZBIERAĆ CZY NIE ROZBIERAĆ? Podciąć się nie da ze względu na podciągi.

Wiem, że taki montaż wyłącza gwarancję producenta (mogę to przełknąć) . Wiem też, że dylatacja ma za zadanie umożliwić kominowi swobodną pracę i zminimalizować wpływ pracy stropu na pustaki kominowe (np. mogącej wywołać pęknięcia ). Pytanie tylko czy w takim miejscu w ogóle strop będzie pracował w sposób zagrażający pustakom?

Co Wy Szanowni Forumowicze zrobilibyście w takiej sytuacji?