Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 1 year później...
  • 3 weeks później...
:o Wltam wszystkich archonowcow. Wlasnie czekam na odebranie projektu w kalliach, budowa bedzie w Toruniu, planuje zmiany, garaz podwojny, zamiast lukarny z balkonem front taki jak w domu w gladiolach, czesciowe zamkniecie kuchni i polaczenie ze spizarnia. pokoj nad wajsciem zmniejszamy i zamieniamy na garderobe, szukamy kontaktu z osobami budujacymi dom w kaliach chetnie wymienimy doswiadczenia, pozdrowienia kaka i mario, ps moze ktos nam poleci dobrego architekta w Toruniu?

• 4 weeks później...

Witaj Kaka!

Jesteśmy z Torunia, budujemy dosłownie 2 km od Torunia. Mamy już wybudowany dom, ale Adele z Archipelagu. Nasz projekt miał tylko jedno miejsce garażowe, więc go powiększaliśmy i skorzystaliśmy z usług pani architekt Aliny Wróblewskiej, byliśmy zadowoleni z jej podejścia do nas no i oczywiście z ceny. Jeśli chcecie sprawdzić to mogę na prywatnego maila przesłać dane.

• 1 year później...
  • 8 months później...
  • 1 year później...
  • 1 year później...
  • 10 months później...
  • 2 years później...

Witam,

bardzo bym prosił o radę czy powiększać wykusz w projekcie: http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-kaliach-2-g2p/m49f068edb5629

Jak to będzie wyglądać? Czy ktoś się spotkał z tak dużym wykuszem?

Chodzi mi o pogłębienie o ok. 80-85 cm.

Oraz poszerzenie o około 20-40 cm.

Wtedy swobodnie wszedłby stół o długości 180 cm.

Proszę o opinie

Pozdrawiam

Dzięki za odpowiedź,

rzeczywiście wymiary są podobne, Ty masz trochę szerszy.

Twoim zdaniem lepiej robić z parapetem czy okna całe do ziemi jak będzie ładniej i wygodniej?

Wydaje mi się,że może to zaburzyć proporcje bryły budynku.Ja wybudowałem "Dom w kardamonie" z podobnym wykuszem.Mieści się w nim stół 2m długości.Nie wiem jakie u Ciebie są wymiary wykusza.

Czy ładniej?,to kwestia gustu.Wydaje mi się ,że praktyczniej jest z parapetem.Ja mam z parapetem i nie narzekam.Nie ma ryzyka,że ktoś niechcący przywali .krzesłem w szybę.Przy większej liczbie gości można na parapecie postawić np. popitkę.Sam musisz zdecydować jaka opcja bardziej Ci pasuje.

Wykusz nie wygląda estetycznie jeśli zrobisz okna do samej podłogi w domku bez piwnicy. Jeśli chcesz mieć piwnicę (a chyba chcesz bo w tym projekcie jest), która jest wyniesiona trochę ponad powierzchnię ziemi to nie ma to znaczenia czy będziesz miał okna do podłogi czy trochę nad podłogą. Ogólnie okna w samym pomieszczeniu wyglądają najpiękniej gdy są aż do podłogi - ale tylko wtedy gdy masz wypielęgnowany i piękny ogród. Gdy ogród ma być standardowy to lepiej zrobić okno trochę wyżej - bo inaczej może być efekt taki jak u wielu inwestorów, którzy lubią przeszklenia i się na nie skusili ale patrząc przez ich okna mają tylko stary dom z odpadającym tynkiem sąsiada lub duży ogród z samą trawą, która jest koszona raz w miesiącu ;)