Karol1234567 24.07.2018 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2018 (edytowane) Witam, chce zamontować rolety podtynkowe.Budynek już stoi, zamiast tradycyjnych nadproży wylany jest betonowy wieniec 24 cm (otwory okienne sięgają pod sam wieniec).Wykonawca zaproponował montaż w ten sposób, że okna zostaną wysunięte poza mur na 2 cm, a do wieńca zostanie przyklejony styrodur 2 cm i na to skrzynka.Montaż okien z taśmami wewn i zewn.Co o tym sądzicie ? Czy takie rozwiązanie ma sens. Chodzi mi głównie o mostki termiczne.Jaki montaż rolet byłby w tym przypadku najbardziej efektywny pod względem ograniczenia strat ciepła. Edytowane 25 Lipca 2018 przez Karol1234567 uzupełnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szlapt 25.07.2018 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2018 A co ci dostawcy tak z tym styrodurem pod rolety ? Przecież styrodur ma gorszą lambdę o styropianu grafitowego. Myślą pewnie że jak rzucą hasło styrodur to klient sobie pomyśli: "nie dają styropianu, pewnie muszą się znać"....Już bym wolał dać płytę PIR. Są jeszcze "cuda" jak aerożele ale o tym to tylko coś tam czytałem nie mając z tym żadnej styczności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karol1234567 25.07.2018 15:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2018 (edytowane) Pytanie czy jest sens montażu takiej rolety skoro nadproże nie zostało wcześniej przygotowane pod roletę(nie jest cofnięte na wzór L). Będę miał ciepły montaż z taśmami zewnętrznymi i pytanie czy montaż rolety z wysuniętym oknem i na to styrodur bądź płyta Pir o warstwie 2 cm przy 15 cm ocieplenia nie spowoduje powstania jednego wielkiego mostku termicznego? kolejna myśl czy nie wysunąć się z oknem o 3,4 cm a co za tym idzie płyta Pir też byłaby grubsza, tyle że wówczas skrzynka rolety wystawałaby poza ocieplenie. Czy taka wystająca skrzynka nie stworzyłaby jeszcze większego mostku termicznego. Edytowane 25 Lipca 2018 przez Karol1234567 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 25.07.2018 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2018 Pomóżcie sobie jaka powierzchnie zajmie skrzynka roletyPóźniej policzcie jaki to ma udział w powierzchni ścian dachu podłogiI naprawdę przestańcie już gadać o mostkach bo to zakrawa na żartIstotne jest by nadproże nie przemarzalo a to zagwarantuje Ci 2 cm styropianu Okna montujesz w licu Pod prowadnice dajesz dedykowane do tego dodatkowe 2 cm progiem aluminioweI zapominasz o temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 25.07.2018 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2018 Pomóżcie sobie jaka powierzchnie zajmie skrzynka rolety Później policzcie jaki to ma udział w powierzchni ścian dachu podłogi I naprawdę przestańcie już gadać o mostkach bo to zakrawa na żart Istotne jest by nadproże nie przemarzalo a to zagwarantuje Ci 2 cm styropianu No dobra mój przykład. Dom mały 117m2 , dom parterowy ale ze sporymi przeszkleniami. W salono-kuchnio-jadalni mam 2 okna o długości 3,3m oraz jedno o długości 2m (nie liczę jeszcze dwóch okien dachowych). Rolety mam natynkowe. Są to kasety 18x18cm . Zatem liczymy i wychodzi że jakby te rolety w tym jednym pomieszczeniu były przymocowane bezpośrednio do muru , czyli do nadproża wykonanego z betonu i stali to miałbym mostek o wielkości 1,55m2 (czyli powiedzmy prostokąt 1m x 1,55m) Czy uważasz że taka wielka dziura bez żadnego ocieplenia , wykonana z materiału o tragicznej izolacji cieplnej (beton + stal) nie będzie miała żadnego wpływu na energooszczędność domu ? A to jest tylko jedno pomieszcznie. U mnie jak dodam wszystkie pomieszczenia to wyszedł by mostek wielkości 2,5m2. Czy to malo ? raczej nie ... Więc albo pogodzić się z tym mostkiem (tylko dlaczego ???) albo kombinować aby go ograniczyć (wymurować wyższe otwory okienne i dać poszerzenie od góry + z dryugiej strony okna na poszerzenie przykleić styropian) aby ograniczyć do minimum mostki , albo po prostu zamontować rolety na elewacji .. Więc do wyboru , albo rolety niewidoczne a widoczny duuuży mostek , albo niewidoczne , ale za to dużo większe koszty montażu , albo widoczne ale bez mostków .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 25.07.2018 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2018 (edytowane) O jakim betonie i stali Ty piszesz ?Miedzy skrzynka a nadprożem musi być ocieplenie minimum 2cm by uchronić nadproże przed przemarzaniemTyle w temacie 2.5mkw do jakiej całkowitej powierzchni generujacej straty? Średnio dom to min 400 mkw.Przestań żartować Masz OZC? Policz i przestań ludzi straszyć mostkami ba !!! MOSTAMI cieplnymi Fakt można to zrobić lepiej na różne sposoby i MYŚLEĆ o biletach zanim się weźmie za budowanie ale mleko już się rozlało i pytający chce jakoś problem rozwiązać zgodnie ze stanem faktycznym i swoimi wymaganiami estetycznym. Edytowane 25 Lipca 2018 przez jareko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 26.07.2018 05:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2018 O jakim betonie i stali Ty piszesz ? Miedzy skrzynka a nadprożem musi być ocieplenie minimum 2cm by uchronić nadproże przed przemarzaniem Tyle w temacie 2.5mkw do jakiej całkowitej powierzchni generujacej straty? Średnio dom to min 400 mkw. Przestań żartować Masz OZC? Policz i przestań ludzi straszyć mostkami ba !!! MOSTAMI cieplnymi Fakt można to zrobić lepiej na różne sposoby i MYŚLEĆ o biletach zanim się weźmie za budowanie ale mleko już się rozlało i pytający chce jakoś problem rozwiązać zgodnie ze stanem faktycznym i swoimi wymaganiami estetycznym. Czytaj ze zrozumieniem ... Dom mam mały 117m2 powierzchni całkowitej. Jak dla Ciebie dziura 2,5m2 w przypadku małego domu bez jakiejkolwiek izolacji to nic , to nie ma o czym z Tobą rozmawiać ... Bo izolacja nawet 2cm to jakiś żart , przy izolacji jaką ludzie dają... Średni dom 400m2 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 26.07.2018 05:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2018 Wg moich szybkich obliczeń zastosowanie dobrego styropianu 2cm pod roletę pogorszy U tego miejsca w stosunku do dobrze zaizolowanego nadproża w najgorszym wypadku o jakieś 0,45W/m2K.Przy 2,5m2 daje to rocznie (zależy od przyjętych założeń) jakieś 130kW strat. Nawet przy grzaniu prądem trudno mówić tu o jakimś dramacie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 26.07.2018 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2018 Wg moich szybkich obliczeń zastosowanie dobrego styropianu 2cm pod roletę pogorszy U tego miejsca w stosunku do dobrze zaizolowanego nadproża w najgorszym wypadku o jakieś 0,45W/m2K. Przy 2,5m2 daje to rocznie (zależy od przyjętych założeń) jakieś 130kW strat. Nawet przy grzaniu prądem trudno mówić tu o jakimś dramacie... Żelbet a z tym mamy do czynienia nad oknami z styropianem 2cm (najlepszy dostępny na rynku o współczynniku 0,030) daje współczynnik przenikania w tym miejscu U=1,02. Dla porównania ściana u mnie ma U=0,14 .. Więc różnica jest spora ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karol1234567 26.07.2018 07:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2018 Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Myślę że zdecyduję się na pir ale dam grubszą warstwę kosztem wystającej skrzynki. Co za tym idzie mam kolejne pytanie: czy w tej sytuacji wusuwać się również z oknami? czy zrobić je w licu i dać dodatkowe progi aluminiowe pod prowadnice o tej samej grubości co pianka Pir? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 26.07.2018 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2018 Żelbet a z tym mamy do czynienia nad oknami z styropianem 2cm (najlepszy dostępny na rynku o współczynniku 0,030) daje współczynnik przenikania w tym miejscu U=1,02. Dla porównania ściana u mnie ma U=0,14 .. Więc różnica jest spora ... Czy Ty rozumiesz co piszesz ? Ościeżnice okna mają 1.1 Zrezygnuj z okien bo jest to Most !!!! termiczny Jest konkretna sytuacja i życzenie by zamontować rolety bez trzęsienia ziemi i budowy na nowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 26.07.2018 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2018 Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Myślę że zdecyduję się na pir ale dam grubszą warstwę kosztem wystającej skrzynki. Co za tym idzie mam kolejne pytanie: czy w tej sytuacji wusuwać się również z oknami? czy zrobić je w licu i dać dodatkowe progi aluminiowe pod prowadnice o tej samej grubości co pianka Pir? Opisałem Ci jak to zrobić Po co chcesz wysuwać okno ? Najważniejsze bys okna NIE COFNĄŁ bo to już klęską po calosci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 26.07.2018 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2018 Żelbet a z tym mamy do czynienia nad oknami z styropianem 2cm (najlepszy dostępny na rynku o współczynniku 0,030) daje współczynnik przenikania w tym miejscu U=1,02. Dla porównania ściana u mnie ma U=0,14 .. Więc różnica jest spora ... Nie porównuj do ściany ale porównaj żelbet ocieplony 2cm styro w stosunku do np. 15cm. A jak chcesz maksymalnie zminimalizować mostek to kup matę z aerożelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Okse 26.07.2018 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2018 Nie porównuj do ściany ale porównaj żelbet ocieplony 2cm styro w stosunku do np. 15cm. A jak chcesz maksymalnie zminimalizować mostek to kup matę z aerożelu. ale to i tak będzie mostek tylko zastanawiam się do jakich granic absurdu dojdą co poniektórzy. Mają okna o Uw=1.1 albo i mniej ale niewiele mniej, których powierzchnia kilkanaście razy przekracza powierzchnię pod skrzynkami rolet czy żaluzji, zrezygnują z okien ? Bo to mostek największy? zamiast rozsądnie doradzić co zrobić w istniejącej sytuacji z zapytania plotą trzy po trzy Karol1234567 Zrób tak jak opisałem tzn. tak jak opisał Jareko i śpij spokojnie Żadne mostki Ci nie groźne, żadne ogromne rachunki za ogrzewanie bo masz wydumany mostek. Pamiętaj o tym by dać minimum 2 cm ocieplenia bo bez niego nadproże będzie Ci zimą przemarzać a chyba wiesz czym to grozi Czy robić żaluzje ? Robić !!! i się nie przejmować wynurzeniami "specjalistów od mostków" bo latem będziesz miał inny problem o wiele większy niż jakieś tam, realnie pomijalne, straty. Będziesz miał saune w domu a schłodzenie chałupy pochłania większe koszty jak jej ogrzanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 26.07.2018 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2018 Poczytaj tu https://forum.muratordom.pl/showthread.php?348727-rolety-podtynkowe-izolacja&p=7690412#post7690412 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 26.07.2018 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2018 (edytowane) Czy Ty rozumiesz co piszesz ? Ościeżnice okna mają 1.1 Zrezygnuj z okien bo jest to Most !!!! termiczny Jest konkretna sytuacja i życzenie by zamontować rolety bez trzęsienia ziemi i budowy na nowo Zawsze można zamontować na elewacji i wtedy ŻADNEGO mostka nie ma .. A że taki montaż nie każdemu się podoba ? No cóż ... Każdy montaż ma swoje zalety i wady ... Edytowane 26 Lipca 2018 przez kaszpir007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts