ckwadrat 26.10.2004 13:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2004 Witam! Bazowałem na informacjach zawartych na stronie Orlenu: http://www.orlengaz.pl/cite.php?s=6&go=id3 wg nich gęstość jest taka sama, a to przecież właśnie im powinno zależeć aby pokazać iż jeden litr propano-butanu zawiera więcej kg niż propanu. Dziwna polityka tej firmy. Musieli się na stronach Orlenu rąbnąć. A wracając do wartości opałowej to, czy przypadkiem jednak nie ma znaczenia kaloryczność fazy gazowej - w końcu to ona jest spalana a nie bezpośrednio ciecz. Jeśli jest inaczej, to dostawcy wciskają kit o większej kaloryczności butanu i nadaje się to do zgłoszenia w UOKiK. A może to "działa" tylko przy telemetrii, przy której kupuje się m3 a nie litry, czy kilogramy? Sam już nie wiem. Ckwadrat budujesz w gminie Kampinos czy Leszno? Ja tu mieszkam. Mam zbiornik Gaspolu i jest OK. Jeszcze nie płaciłem dzierżawy a mam go 2 lata. Za trzeci rok tez nie bede płacił. Tylko Gaspol z moim przedstawicielem! Pozdrawiam Marcin R, ja buduję się w gminie Leszno. Chętnie wziąłbym namiar na Twojego przedstawiciela Gaspolu - taka oferta jest chyba nie do pobicia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dave 26.10.2004 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2004 Faza gazowa nie ma w ogole znaczenia bo o kalorycznosci plynu ktory sie kupuje decyduje jego waga. Zrobmy proste obliczenia - 1l propanu o gestosci 0,51 daje 23643 kJ czyli 6,56kWh. Zakladajac proporcje 50:50 p-b mamy zas z 1l mieszanki 11821 kJ z propanu i 13258 kJ z butanu a wiec 25079 kJ (6,96kWh) czyli o 6% wiecej niz z propanu. Zakladam ze wszystko dzieje sie w temp. +15C. Stad placac za 1l p-b dostajemy o 6% wiecej energii niz za 1l propanu. Jednak zmiana temp. tankowania, np. tankowanie w temp. +25C oznacza spadek zakupionej energii o kilka procent a przy -10C wzrost zakupionej energii o kilka procent. Stad tak naprawde powinno sie kupowac kilogramy gazu a nie litry. Gdyby placilo sie za kg nie byloby dodatkowego zysku 6% na butanie ze wzgledu na wieksza gestosc.Aha - na stronie orlenu dane sa dobre - gestosc podana jest przy -42C i wtedy jest taka sama. Malo kto jednak kupuje gaz przy takiej temperaturze... D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin R 27.10.2004 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2004 Dajcie sobie spokoj tak trzeba spalic ten gaz. Ja wiem jedno 2 zimy temu jak postawiłem dom i bylo bardzo zimno spaliłem prawie 4500l i drewo do kominka za 500pln a zeszlej zimy juz bylo lepiej. Dom byl juz suchy zima troche lżejsza mialem podbitke i spaliłem ok3000. Oczywiscie mowie o całym roku łącznie z gotowaniem i ciepłą wodą. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 28.10.2004 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2004 Dajcie sobie spokoj tak trzeba spalic ten gaz. Ja wiem jedno 2 zimy temu jak postawiłem dom i bylo bardzo zimno spaliłem prawie 4500l i drewo do kominka za 500pln a zeszlej zimy juz bylo lepiej. Dom byl juz suchy zima troche lżejsza mialem podbitke i spaliłem ok3000. Oczywiscie mowie o całym roku łącznie z gotowaniem i ciepłą wodą. Pozdrawiam To forum nie jest po to aby olewać takie sprawy - tylko wyjasnić sobie temat i rozsądnie gospodarować własnymi finansami. Dodatkowo lub przede wszystkim warto wiedzieć wiecej. Tak więc proszę o nie uprawianie dywersji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wejlantf 28.10.2004 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2004 Mam już szczegółową ofertę OrlenGazu. Chodzi o podziemny propan-butan, dzierżawa 49 zł brutto, zwolnienie przez 12 miesięcy. Sensowna opcja instalacyjna kosztuje 2400 zł z VAT (+ jeszcze karta rabatowa za 500 zł, która daje możliwość tańszego tankowania w okresie 12 mies.). Opcja ta przewiduje: ORLEN GAZ jest zobowiązany do dowozu do KLIENTA zbiornika wraz z płytą fundamentową; wykonania projektu instalacji wewnętrznej i zewnętrznej; wykonania instalacji gazowej na zewnątrz budynku, wykonania instalacji wewnątrz budynku; zgłoszenia zbiornika do rejestracji w UDT. KLIENT jest zobowiązany we własnym zakresie: uzyskać aktualną mapę do celów projektowych; dokonać zgłoszenia budowy instalacji zewnętrznej właściwemu organowi administracyjnemu oraz uzyskać pozwolenie na budowę w zakresie nowej instalacji wewnętrznej, wykonać prace ziemne (wykop pod zbiornik i przyłącze oraz ich zasypanie). Moim zdaniem to dość drogo, jak za tyle prac po stronie klienta ale może się mylę. Najdroższa opcja, w której klient nic nie robi kosztuje 4110 zł brutto. a ja wybrałem opcję komfort plus w OrlenGazie i za wszystko zapłaciłem 2.500 zł (przy zaświadczeniu z Urzędu Skarbowego o nie prowadzeniu działalności gosp. naliczają 7%VAT!!!). Trzeba było się potargować z przedstawicielem, ale myślę, że się opłaciło. Nie musiałem robić nic. Jedyną rzeczą, którą musiałem wykonać to upoważnienie dla Orlenu, żeby mogli mnie reprezentować w urzędach. polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Degustibus 28.10.2004 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2004 Gaspol ma promocję:-założenie butli i podłączenie 600 pln z "hakiem"-pomiar telemetryczny za zużyte m3 gazu-brak opłat za dzierżawę do 01.01.2006-stała cena gazu do 01.09.2005- po okresie promocyjnym dzierżawa ok 600pln rocznie Promocja trwa do piątku!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
canon111 28.10.2004 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2004 Nic nie widzę atrakcyjnego w tej promocji, poza faktem, ze gaz przez licznik z gaspol ma jedną z wyższych cen na rynku i jeszcze wymagają odbioru 20000 litrów, resumując prmocja dla bogaczyJa chba kupię zbiornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 28.10.2004 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2004 Po pierwsze ja osobiście nie uważam za mądre posunięcie kupić butlę podziemną-po prostu żona by mnie zabiła gdybym jej zdemolował ogródek po 5 latach-bo zbiornik trzeba wykopać CAŁY do oględzin(silosu nie wolno wybetonować bo butla musi byś przysypana). Po drugie propanu butanu nie tankuje się do butli przydomowych ponieważ przy -10/20 stC kocioł nie wystartuje z powodu braku gazu (propan jest w stanie gazowym po ciśnieniem przy nawet -40 st a propan butan dopiero przy ok. -10-to są dane przedstawiciela pewnej firmy) Po trzecie ciekawe ,że nikt nie mówi o małym "drobiazgu"w umowach z dostawcami gazu ,który to mówi o wymogu zatankowania min xxx litrów gazu np w ciągu roku lub bezterminowo(to do tych którzy za parę lat będą mieli ziemny.)W razie niewywiązania się z umowy są kary nawet do ponad 2tys zł netto. Powyższe informacje pochodzą od znajomego przedstawiciela firmy zajmującej się tym tematem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dave 29.10.2004 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2004 Odnosnie "drobiazgu" w postaci wymogu zatankowania min. ilosci gazu rocznie (czesto 2-3tys litrow) to jeszcze nie slyszalem zeby jakas firma usilowala dostac kare gdy ktos tego nie spelni. Po pierwsze kazdy w sadzie sie moze bronic ze przy podpisywaniu umowy nie wiedzial ze bedzie malo zuzywal gazu i sad to uwzgledni a po drugie w przypadku gdyby firma wystapila do sadu o odszkodowanie z tego tutulu pierwsza reakcja klienta byloby zerwanie umowy i nakaz wywiezienia zbiornika (kara za to jest taka sama ja odszkodowanie za brak min. zuzycia). Firma zostalaby wiec z butla w rece i sprawa w sadzie ciagnaca sie latami. Zaden normalny dystrybutor gazu na to nie pojdzie. D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek72 31.10.2004 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2004 ckwadrat, Jestem na tym samym etapie - pilnie poszukuje rozsadnego dostawcy instalacji i gazu.Kilka miesiecy temu zbieralem oferty Orlen, Gaspol i BP ale dzis sa pewnie nieaktualne wiec mam zamiar wrocic do rozmow. Sprawa jest dla mnie bardzo pilna a skoro prawie jestesmy sasiadami to moze stworzymy "spoldzielnie" i razem damy rade wynegocjowac cos ciekawszego? Pozdrawiam,przemek72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 31.10.2004 15:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2004 ckwadrat, Jestem na tym samym etapie - pilnie poszukuje rozsadnego dostawcy instalacji i gazu. Kilka miesiecy temu zbieralem oferty Orlen, Gaspol i BP ale dzis sa pewnie nieaktualne wiec mam zamiar wrocic do rozmow. Sprawa jest dla mnie bardzo pilna a skoro prawie jestesmy sasiadami to moze stworzymy "spoldzielnie" i razem damy rade wynegocjowac cos ciekawszego? Pozdrawiam, przemek72 Jestem wstępnie umówiony z przedstawicielami Progasu i Gaspolu na przyszły tydzień - mają mi szczegółowo zaprezentować ofertę na budowie. Przy negocjacjach będę zatem próbował zbić cenę drugą instalacją w bezpośrednim sąsiedztwie. Jeśli ten argument skłoni ich do jakichkolwiek dodatkowych upustów zaraz Cię o tym poinformuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 31.10.2004 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2004 Odnosnie "drobiazgu" w postaci wymogu zatankowania min. ilosci gazu rocznie (czesto 2-3tys litrow) to jeszcze nie slyszalem zeby jakas firma usilowala dostac kare gdy ktos tego nie spelni. Po pierwsze kazdy w sadzie sie moze bronic ze przy podpisywaniu umowy nie wiedzial ze bedzie malo zuzywal gazu i sad to uwzgledni a po drugie w przypadku gdyby firma wystapila do sadu o odszkodowanie z tego tutulu pierwsza reakcja klienta byloby zerwanie umowy i nakaz wywiezienia zbiornika (kara za to jest taka sama ja odszkodowanie za brak min. zuzycia). Firma zostalaby wiec z butla w rece i sprawa w sadzie ciagnaca sie latami. Zaden normalny dystrybutor gazu na to nie pojdzie. D. No cóż ja widziałem kopię takiej umowy która nakazuje bezterminowo(ale musowo) wykupienie min. ponad 4 tys.m3gazu(tak tak),a klauzula na dole mówi że :"w wypadku niewywiązania się ...kara wynosi min 500,-zł netto a max 2.200,-zł netto". Druga sprawa -w sądzie :czytałeś,podpisałeś to płać!I nikogo nie interesuje ,że nie wiedział ile zużyje gazu. I to mowa o dużej firmie "gazowej " a nie o krzaczku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bob1 02.11.2004 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2004 Dopiero co załatwiłem sprawę z Progazem na następujących warunkach:zbiornik podziemny 2700 litrów + instalacja 1100 zł, dzierżawa 30 zł/miesiąc (pierwszych 10 miesięcy za darmo), gaz propan pierwsze napełnienie 1,30 zł /litr brutto (pożliwość płatności w 3-ch ratach), umowa na 5 lat, możliwość dotankowania w dowolnej ilości i w dowolnym czasie (ceny letnie). Po mojej stronie było dostarczenie mapy i zrobienie wykopu pod zbiornik, reszta Progas. Całość operacji trwała 6 dni (przy czym to ja opóźniałem realizację). Dodatkowo z tytułu tego, że skaperowałem sąsiada do instalacji Progazowskiej otrzymałem 200 litrów za darmo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bob1 02.11.2004 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2004 Dopiero co załatwiłem sprawę z Progazem na następujących warunkach:zbiornik podziemny 2700 litrów + instalacja 1100 zł, dzierżawa 30 zł/miesiąc (pierwszych 10 miesięcy za darmo), gaz propan pierwsze napełnienie 1,30 zł /litr brutto (pożliwość płatności w 3-ch ratach), umowa na 5 lat, możliwość dotankowania w dowolnej ilości i w dowolnym czasie (ceny letnie). Po mojej stronie było dostarczenie mapy i zrobienie wykopu pod zbiornik, reszta Progas. Całość operacji trwała 6 dni (przy czym to ja opóźniałem realizację). Dodatkowo z tytułu tego, że skaperowałem sąsiada do instalacji Progazowskiej otrzymałem 200 litrów za darmo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 10.11.2004 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2004 Czekam na opinię za 5 lat...Kiedy każą wykopać zbiornik .CAŁY. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Macieii 11.11.2004 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2004 No to jeszcze ja. U mnie było specyficznie, bo potrzebny mi jest zbiornik na mniej więcej rok: gaz sieciowy jest "w drodze". Wybrałem BP - gdyż jako jedyni zgodzili się na zawarcie umowy dającej mi możliwość zerwania jej przed zakupem zakontraktowanych ilości gazu. Warunki są następujące:1. Gaz propan, 1 PLN za litr (promocja była). 2. Instalacja: projekt 700 PLN (instalacja zewnętrzna i wewnętrzna), budowa instalacji (ułożenie rur w wykopie + budowa instalacji wewn) - jeszcze nie wiem - na poziomie 1000 PLN - faktury jeszcze nie mam. Po mojej stronie była mapa i wykopy.3. Umowa przewiduje zakup 15000 L gazu - zerwanie wcześniej możliwe tylko w przypadku doprowadzenia sieci gazowej, ponoszę wtedy koszty demontażu, 500 PLN. Czas realizacji: 10 dni na projekt, 30 dni oczekiwania (całość była realizowana w oparciu o zgłoszenie), po czym w ciągu 4 dni miałem działający kocioł w domu. BP polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bob1 16.11.2004 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2004 Odpowiedź dla Małego: przeglądy i demontaż po stronie Progazu. Ja będę musiał tylko zasypać dołek (i ewentualnie zasiać trawkę). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 16.11.2004 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2004 Witam Gaspol odpada bo po okresie promocyjnym razem z Dragongazem i Bałtykiem mają najdroższy gaz Podaj te ceny ! Jestem ciekaw tego porównania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 16.11.2004 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2004 Progas. proban butan. instalacja 1000 PLN. My kopiemy dziurę i zalewamy betonem (ujęliśmy w cenie budowy domu również wykonanie instalacji zbiornika) cena za dzierżawę 45 pln BRUTTO nie netto - można negocjować. okres umowy 5 lat. kazali nam podpisać weksel in blanco do kwoty 8 tys PLN (cena wartości zbiornika napełnionego gazem + instalacja) o czym powiedzieli dopiero po podpisaniu umowy cena nie tak najniższa - porównywalna z innymi firmami. Przekonało nas to że w ciągu 4 dni są w stanie butle z gazem zamontować - nie są im potrzebne dwumiesięczne okresy oczekiwania na formalności. Zmianę naziemnego na podziemny załatwiamy wpisem w dziennik budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Degustibus 16.11.2004 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2004 canon1 bzdury piszesz. jak się chce to można wszystko wynegocjować. Myśmy ustalili z Gapolem minimalne zużycie na poziomie 1 butli na rok tzn 2400 litrów. I niby ma to być za dużo?? Zachęciła nas promocja w postaci: - zwolnienia z kosztów dzierżawy przez 2 lata - KOSZTY ZAINTALOWANIA NA POZIOMIE ok 630 zł brutto. Do tego monter od butli wykona nam instalację wewnętrzną (3 punkty) za kwotę 500zł netto a nie jak jak ci kurefscy hałturnicy z gazowni za 1000pln!!!!!!!!. -rozliczanie co miesiąc a nie od razu 3 tyś 'w plecy' -napełnią butlę (PROPANEM) bez projektu instalacji wewnetrznej gazowej który to dostarczymy później -koszt wykopu to 220pln (razem z kanałem pod przewód gazowy do budynku i wywozem nadmiaru ziemi) -koszt wylania płyty też śmiesznie niski: 8 worków cementu, żwir, 35 m prętów zbrojeniowych od sąsiada za 30 zł Rozważania co jest bardziej opłacalne czy kilogramy,czy m3 czy litry gazu są bez sensu. Jak nie masz "uzbrojenia" w okolicy to są tylko 2 alternatywy: propan albo olej. Oba drogie.A będą jeszcze droższe. Jak chcesz szuflować to proszę bardzo- węgiel. Jak chcesz niszczyć kręgosłup nosząc stertę 50cm-wych polan drewna to proszę bardzo- holzgas czy cuś podobnego. Popróbowałem i jednego i drugiego. Teraz popróbuję trzeciego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts