Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja i dzierżawa zbiornika na gaz płynny - ceny

ckwadrat

Recommended Posts

• Odpowiedzi 85
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

BP na gotowo 2500zł w tym instalacja, płyta,projekt i papierologia w "użontach" zbiornik naziemny na Propan 2700l nie musze płacić za dzierżawę i przeglądy UDT.

Raz na rok musze zamowic 1000l, umowa na czas nieokreślony (wypowiedzenie 3 miesiące).

pozdro

xanx

Degustibus

Sprawdzałem ceny i oferty różnych firm (jeszcze nie jestem zdecydowany), ale Gaspol wychodził mało atrakcyjnie.

Pan z Gaspolu powiedział, że umowa jest na odbiór 20000 litrów gazu, a na pierwszy rok zaproponował mi 6.40 brutto za 1 m3, a to wychodzi 1,60 zł brutto za litr, chyba zadna firma nie proponuje w tak wysokiej cenie pierwszego napełnienia, ich standardowa cena za litr propanu na dzień dzisiejszy (emitowana na ich stronie internetowej) to 1,70 netto za litr, co brutto daje 2,07 gdzie inne firmy mają w granicach 1,77 brutto tj. 30 gr różnicy, jak twierdzisz zużywając tylko 2400 litrów x 30 gr daje różnice 720 zł, nie mam nic do Gaspolu i przepraszam, że Cię uraziłem, ale wystarczy podzwonić po firmach i policzyć, a 720 zł rocznie drogą nie chodzi.

pozdrawiam

• 2 months później...

Witam

odswieże troche ten watek.

Czy ktos zna aktualne stawki dystrybutorów,cen gazu?

Druga sprawa

obecnie jestem na etapie adaptacji projektu.Pani architekt powiedziała mi ze do pozwolenia na budowe musze miec umowe z dystrybutorem gazu.

Przecież gazu bede potrzebowała dopiero (jak dobrze pójdzie ) za rok.

Teraz mam negocjować warunki i stawki na gaz który zatankuje za rok?

Pozdrawiam

Jakie ceny udało Wam się wynegocjować za instalację i dzierżawę zbiornika na gaz płynny? Proszę o podanie:

1. firmy,

2. sumarycznych kosztów instalacji zbiornika,

3. pojemności i typu zbiornika (naziemny czy podziemny),

4. magazynowanego medium (propan czy propan-butan),

5. okresu trwania umowy dzierżawy,

6. oraz ewentualnego okresu promocji, w którym za dzierżawę się nie płaci.

Mam też pytanie, czy w umowie zapisane jest, co się dzieje ze zbiornikiem po wygaśnięciu umowy - czy przechodzi on na własność inwestora?

1. Gaspol

2. 1,22 zł (1zl+22%VAT) w promocji, bez kosztów wykopania dołu i przygotowania wylewki.

3. 4850l, podziemny.

4. propan

5. 5 lat, za zerwanie umowy kara w wysokości reczywistych kosztów instalacji zbiornika (chyba coć około 3000 zł)

Umowa podpisana była we wrześniu 2000 roku.

Koszt dzierżawy zbiornika wynosi 1586 zł rocznie (brutto).

Właścicielem zbiornika jest Gaspol. Podczas podpisywania umowy zamiast

kosztów dzierżawy miałem możliwość wpłacenia jednorazowej kaucji o ile pamiętam w wysokosci 10000 zł, która po rozwiazaniu umowy miała być zwrócona. Po pięciu latach użytkowania i tak wpłaciłem do kasy Gaspolu

prawie całą kaucję (5*1586=9280 zł). No, ale jak się wykańcza dom

na kredyt to te 10000 zł jest poważną kwotą.

Jeśli chodzi o współpracę z firmą Gaspol to nie narzekam, a wręcz polecam.

Kilka razy zdarzyło mi się prosić ich, aby opóźnili płatność o kilka

dni i nigdy nie było z tym żadnych problemów (bez naliczania odsetek).

Zbiornik ogrzewa dom o powierzchni 210 m2 (170 m2 użytkowej).

Głowne tankowanie jest raz w roku w czerwcu (najtańszy gaz).

Prze ostatnie trzy lata jedno tankowanie wystarczało na cały rok.

Przez pierwsze dwa lata po zatankowaniu pełnego zbiornika zamawiałem

pod koniec zimy dodatkowo 1000l. Ale tak mnie uprzedzili w Gaspolu,

podobno z budynku wychodziła wilgoć technologiczna.

Roczne koszty z ostatnich 4 lat (gaz+dzierżawa) zwiazane z gazem

wynoszą około 7000 zł.

Bye

• 2 weeks później...
Witam

odswieże troche ten watek.

Czy ktos zna aktualne stawki dystrybutorów,cen gazu?

Druga sprawa

obecnie jestem na etapie adaptacji projektu.Pani architekt powiedziała mi ze do pozwolenia na budowe musze miec umowe z dystrybutorem gazu.

Przecież gazu bede potrzebowała dopiero (jak dobrze pójdzie ) za rok.

Teraz mam negocjować warunki i stawki na gaz który zatankuje za rok?

Pozdrawiam

Nie sądzę aby było to konieczne. Składając papiery o pozwolenie na budowę było zaznaczone w planie zagospodarowania działki miejsce na butlę z gazem, w projekcie standardowa instalacja gazowa i nikt nie kazał nam żadnych umów zawierać z dystrybutorem. Z tego co wiem, trzeba starać się o zgodę na dostarczanie gazu przez gazownię w przypadku ziemnego, ale nie z butli. Dokładnie zadaj pani architekt takie pytanie jak na końcu swego postu!

przedstawiciel powiedział mie ze według aktualnych przepisów zbiornika należy odkopać za 5 lat (robi to firma od której dzierżawisz zbiornik), ale przepisy sie zmieniają i na zachodzie używają do rewizji zbiornika podziemnego sondy, przy których zbiornika nie trzeba odkopywać

ile w tym prawdy?...nie wiem

Przyłączam się do wątku i mam pytanie, mianowicie czy podziemny zbiornik na gaz mogę gdzieś kupić i za ile (nie musi być duży). Jak myślicie ile rocznie mógłby zużywać gazu nowo-wybudowany dom o powierzchni około 100m2, licząc w tym c.w.u. Jak możecie napiszcie ile miesięcznie zużyłby taki domek gazu w okresie zimowym przy temperaturach ujemnych. Gdzieś czytałem, że tej wielkości domek potrzebuje około 10m3 na dobę, ile to jest litrów?? Czy mając swoją własną nie dzierżawianą butlę muszę się liczyć z jakimiś przeglądami tech. Podobno mogę wtedy kupić gaz bez faktury, myślicie, że bedzie taniej?? Dzięki za cierpliwość :D

PZDR

• 4 weeks później...

dzwonilem do gaspolu

800 + vat

samemu fundament i wykop reszte oni zwolnienie z dzierzawy (30zł) do konca 2006 5,92 brutto m3 umowa na 4000 m3 jednorazowo wchodzi 600m3, rozliczanie miesieczne po 1,5zł litr cena sztywno roczna na 12 mies.

• 6 years później...
  • 7 months później...
  • 2 weeks później...
To ja też podnoszę kotleta. Bardzo mnie interesuje po ile teraz gaz kupujecie, płynny. Ile koszuje butla zwłaszcza na propan-butan, podziemna.

za butlę płaciłem 4700 netto nowa

montaż ok 2tyś

projekt 1200

gaz wiosna lato 1,30zł litr netto

zima 1,90 zł litr netto