Greengaz 13.03.2012 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 To ja też podnoszę kotleta. Bardzo mnie interesuje po ile teraz gaz kupujecie, płynny. Ile koszuje butla zwłaszcza na propan-butan, podziemna. Gaz ma cenę sezonową, różnice pomiędzy latem i zimą dochodzą do 30 - 40%. Zbiornik to nie wszystkie koszty. Dochodzą roboty ziemne, osłona katodowa w przypadku zbiornika podziemnego oraz osprzęt, postument pod zbiornik, projekt, przygotowanie dokumentacji, koszt odbioru przez UDT, transport zbiornika do miejsca instalacji. Instalacja osłony katodowej wydłuża czas pomiędzy rewizjami z 5 do 10 lat. Rewizja zbiornika przez inspektora UDT wiąże się z odkopaniem zbiornika. Instalacja zbiornika podziemnego jest droższa od naziemnego o ok. 20%. Faktem jest, iż porównując ceny propanu na wolnym rynku z cenami oferowanymi przez koncerny, inwestycja we własny zbiornik powinna zwrócić się po 2-3 latach. Różnica w cenie gazu ok. 1,0 - 1,2 zł + brak opłat dzierżawnych. W sprawie szczegółów zapraszam na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peya81 23.03.2012 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2012 za butlę płaciłem 4700 netto nowa montaż ok 2tyś projekt 1200 gaz wiosna lato 1,30zł litr netto zima 1,90 zł litr netto A jakie są koszty jednego sezonu grzewczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 28.03.2012 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2012 (edytowane) To ja też podnoszę kotleta. Bardzo mnie interesuje po ile teraz gaz kupujecie, płynny. Ile koszuje butla zwłaszcza na propan-butan, podziemna. Cena propanu jest ceną sezonową, uzależnioną również od ceny $ oraz ceny ropy. Zbiornik to nie wszystko. Dochodzi instalacja, roboty ziemne /zwłaszcza w przypadku zbiornika podziemnego/, podłączenie i transport zbiornika z miejsca magazynowania, przygotowanie dokumentacji do UDT. Reasumując. Obecna cena gazu ma niewiele wspólnego z ceną latem a dostawcy zbiornika i instalatora należy poszukiwać w promieniu do 300 km. Więcej o zbiornikach przydomowych http://forum.muratordom.pl/showthread.php?199200-PROPAN-–-własny-zbiornik-LPG&highlight=propan Zapraszam Edytowane 29 Marca 2012 przez Greengaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 28.03.2012 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2012 A jakie są koszty jednego sezonu grzewczego? Na tak postawione pytanie trudno odpowiedzieć i to niezależnie od nośnika energii. Koszty zależą od zapotrzebowanie na energię i porównania z kosztami w innych domach nie da odpowiedzi. Nie ma dwóch jednakowych domów, z tą samą ilością użytkowników, z tym samym zapotrzebowaniem na komfort cieplny. W projekcie powinno być zapotrzebowanie na energię. Na tej podstawie, z pewnym przybliżeniem, można wyliczyć przyszłe koszty w zależności od wybranego nośnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam Suchecki 29.03.2012 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2012 tego nie da sie określić. Powiem tylko tyle że jeśli "mądrze" kupuje sie gaz to wychodzi praktycznie te same pieniądze co ekogroszek ( liczac poświecony czas na palenia czyszczenia naprawy podajnika) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caput1 30.09.2012 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2012 tego nie da sie określić. Powiem tylko tyle że jeśli "mądrze" kupuje sie gaz to wychodzi praktycznie te same pieniądze co ekogroszek ( liczac poświecony czas na palenia czyszczenia naprawy podajnika) Prosze mi powiedziec Panie Adamie gdzie kupował pan ta butle i kto robił projekt instalacji i ją montował rowniez co z tą ochronę katodową jak sie ją montuje i kto to robi--pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts