Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

rolety podtynkowe/ izolacja

Karol1234567

Recommended Posts

Witam, zamieściłem pytanie na dziale okna, ale odzew niewielki może tu ktoś wspomoże.

Chcę zamontować rolety podtynkowe.

Budynek już stoi, zamiast tradycyjnych nadproży wylany jest betonowy wieniec 24 cm (otwory okienne sięgają pod sam wieniec).

Wykonawca zaproponował montaż w ten sposób, że okna zostaną wysunięte poza mur na 2 cm, a do wieńca zostanie przyklejony styrodur 2 cm i na to skrzynka. Montaż okien z taśmami wewn i zewn.

Jak to poprawnie zaizolować żeby najbardziej jak to możliwe ograniczyć straty ciepła.e

Edytowane przez Karol1234567

2 cm to żadna izolacja ściany zewnętrznej !

zobacz jak powinien wyglądać prawidłowy montaż rolet BEZ mostków termicznych w obrębie okna, wieńca, ... np. Aluprof roleta SP-E, czy też rolety Vetrexa, ... inne firmy, natomiast wymagają one odpowiedniej grubości izolacji termicznej w przypadku nie naruszania nadproży okien

Jaka grubość izolacji byłaby odpowiednia? Pytanie czy jest sens montażu takiej rolety skoro nadproże nie zostało wcześniej przygotowane pod roletę(nie jest cofnięte na wzór L). Będę miał ciepły montaż z taśmami zewnętrznymi i pytanie czy montaż rolety z wysuniętym oknem i na to styrodur bądź płyta Pir o warstwie 2 cm przy 15 cm ocieplenia nie spowoduje powstania jednego wielkiego mostka termicznego? kolejna myśl czy nie wysunąć się z oknem o 3,4 cm a co za tym idzie płyta Pir też byłaby grubsza, tyle że wówczas skrzynka rolety wystawałaby poza ocieplenie. Czy taka wystająca skrzynka nie stworzyłaby jeszcze większego mostku termicznego.

Miałem podobny problem. Wysunąłem okna o jakieś 5cm i dałem między skrzynkę rolety a beton płytę PIR. Współczynnik przenikania ciepła 5cm PIR i okna są zbliżone, więc dramatu nie ma. Skrzynka jest podtynkowa, schowana pod styropianem na elewacji (25cm). Można też odsunąć skrzynkę od okna dając podwójną prowadnicę rolety.

Dawno temu było tu gdzieś na forum. Musisz dobrze poszukać. Mądre głowy twierdziły, że 2-3 cm xps pod roletę wystarczy by ściana nie przemarzala. A pole powierzchni styku rolety ze ściana jest małe w porównaniu z powierzchnią scian zewnętrznych, wiec nie ma co tragizowac z mostkiem termicznym. Ile w tym prawdy - nie wiem.

Dodatkowo stwierdzono, że wysuwanie o 2cm okna poza scianę niewiele daje jesli chodzi o minimalizowanie strat ciepła, a dość mocno utrudnia prawidłowy montaż okna (problem z podparciem okna oraz potem utrudnia prawidłowe szczelne docieplenie elewacji).

Na ograniczenie strat ciepła wpływa grubosc izolacji POD roleta, a nie NAD.

Jaka grubość izolacji byłaby odpowiednia? .

Taka jak jest na reszcie domu :)

2cm to oczywiście lepiej niż 0cm ale to raczej wartości symboliczne i dalej duuże mostki będą ...

U mnie mam duże przeszklenia. Rolety w kasetach 18x18cm. W salonie 2 okna 3,3m + jedno 2m , czyli jakbym miał rolety zamontowane bezpośrednio do muru to miałbym mostek o wymiarach 1,55m2 ..

To tak jakbyś na jednej ścianie wyciął styropian i zostawił dziurę 1,55m2 bez żadnej izolacji :)

A mówimy tylko o jednym pomieszczeniu ..

A dodatkowo przecież rolety są montowane na nadprożu betonowym , zbrojionym które ma jeszcze gorsze właściwości izolacyjne niż np. bloczki używane do budowy domu

Sądzisz że nie miało by to żadnego wpływu na energooszczędność domu ?

Aby nie mieć mostków termicznych należało by zamontować rolety na elewacji , tyle że nie każemu taki montaż się podoba.

Można też zrobić poszerzenia okien od góry (czyli poszerzenia od dołu i poszerzenia od góry) i tam zamontować rolety i nastepnie od wewnątrz dać styropian (na to poszerzenie) i wtedy zminimalizować mostek termiczny.

I to chyba jedyny sposób aby ograniczyć mocno mostek termiczny jak chce sie mieć rolety schowane ...

Edytowane przez kaszpir007

Jaka grubość izolacji byłaby odpowiednia? Pytanie czy jest sens montażu takiej rolety skoro nadproże nie zostało wcześniej przygotowane pod roletę(nie jest cofnięte na wzór L). Będę miał ciepły montaż z taśmami zewnętrznymi i pytanie czy montaż rolety z wysuniętym oknem i na to styrodur bądź płyta Pir o warstwie 2 cm przy 15 cm ocieplenia nie spowoduje powstania jednego wielkiego mostka termicznego? kolejna myśl czy nie wysunąć się z oknem o 3,4 cm a co za tym idzie płyta Pir też byłaby grubsza, tyle że wówczas skrzynka rolety wystawałaby poza ocieplenie. Czy taka wystająca skrzynka nie stworzyłaby jeszcze większego mostku termicznego.

- skrzynka rolety wystająca poza ocieplenie - wygląda "średnio" na elewacji ( ale niekiedy jest to jedyna możliwość )

- zakładając że głębokość skrzynki to np. 17cm , aby nie było mostka bez ingerencji w nadproże to pomiędzy skrzynką, a ściana powinna być grubość odpowiadająca wymaganemu współczynnikowi przenikania ciepła ściany. U powinien wynosić max. 0,23 co ( należałoby przeliczyć ! ) odpowiada ścianie betonowej 24cm + np. PIR 10cm z lambdą = 0,021, co tworzy izolację o grubości : głębokość skrzynki + 10cm PIR, tj. jakieć 26 - 27cm w przypadku skrzynki jw

U mnie mam duże przeszklenia. Rolety w kasetach 18x18cm. W salonie 2 okna 3,3m + jedno 2m , czyli jakbym miał rolety zamontowane bezpośrednio do muru to miałbym mostek o wymiarach 1,55m2 (...)

Sądzisz że nie miało by to żadnego wpływu na energooszczędność domu ?

Aby nie mieć mostków termicznych należało by zamontować rolety na elewacji , tyle że nie każemu taki montaż się podoba.

Można też zrobić poszerzenia okien od góry (czyli poszerzenia od dołu i poszerzenia od góry) i tam zamontować rolety i nastepnie od wewnątrz dać styropian (na to poszerzenie) i wtedy zminimalizować mostek termiczny.

I to chyba jedyny sposób aby ograniczyć mocno mostek termiczny jak chce sie mieć rolety schowane ...

Wniosek taki, że o energooszczednym montażu rolet trzeba myśleć na etapie projektu, a nie po budowie.

Trzeba było albo cofnąć nadproża, albo zrobić wyższy otwór okienny i zastosować poszerzenia.

Teraz, to już po fakcie.

- skrzynka rolety wystająca poza ocieplenie - wygląda "średnio" na elewacji ( ale niekiedy jest to jedyna możliwość )

- zakładając że głębokość skrzynki to np. 17cm , aby nie było mostka bez ingerencji w nadproże to pomiędzy skrzynką, a ściana powinna być grubość odpowiadająca wymaganemu współczynnikowi przenikania ciepła ściany. U powinien wynosić max. 0,23 co ( należałoby przeliczyć ! ) odpowiada ścianie betonowej 24cm + np. PIR 10cm z lambdą = 0,021, co tworzy izolację o grubości : głębokość skrzynki + 10cm PIR, tj. jakieć 26 - 27cm w przypadku skrzynki jw

Halo, halo kolego nie rozpędzaj się tak. Wcale nie jest powiedziane że izolacja ściany w miejscu nadproża musi mieć U identyczne jak dla całej ściany, ważne jest aby nie było drastycznej różnicy - popatrz sobie na U ramy okiennej czy samej szyby i nie pisz głupot że jak w miejscu nadproża nie będzie U=0,23 to będzie dramat. Oczywiście że 2 cm PIR to mało ale już przy 5cm zdecydowanie akceptowalne.

Nie posiada. U mnie roleta jest do przodu przed profilem, stąd ocieplenie za roletą wynosi 9cm PIR - tyle ile ma profil wysunięty całkowicie w warstwę ocieplenia - 22cm styro ( nie cofałem nadproży ) . U mnie nad roletami poszły jeszcze konsole HABE do nadproży klinkierowych ( też straszny mostek :rolleyes:).

Witam, zamieściłem pytanie na dziale okna, ale odzew niewielki może tu ktoś wspomoże.

Chcę zamontować rolety podtynkowe.

Budynek już stoi, zamiast tradycyjnych nadproży wylany jest betonowy wieniec 24 cm (otwory okienne sięgają pod sam wieniec).

Wykonawca zaproponował montaż w ten sposób, że okna zostaną wysunięte poza mur na 2 cm, a do wieńca zostanie przyklejony styrodur 2 cm i na to skrzynka. Montaż okien z taśmami wewn i zewn.

Jak to poprawnie zaizolować żeby najbardziej jak to możliwe ograniczyć straty ciepła.e

Jak wysoki masz otwór okienny ? Źle by było, gdybyś zastosował roletę nadstawną o skrzynce 14x14cm ?

A roleta podtynkowa nie posiada również izolacji wewnątrz kasety?

tak, są i rolety ( skrzynki ) z ociepleniem, ale ocieplenie nie ma 9cm PIR i każdorazowo w zależności od typu rolety / skrzynki wymaga ona takiego, a nie innego montażu zapewniającego ciągłość izolacji termicznej ściany, w tym nadproża

Wcale nie jest powiedziane że izolacja ściany w miejscu nadproża musi mieć U identyczne jak dla całej ściany, ważne jest aby nie było drastycznej różnicy

no i z tym się nie zgodzę. Nadproże ( podobnie jak wszystkie "wmontowane w ścianę" belki, słupy żelbetowe, itp. ) stanowi część ściany, a dla ściany mamy takie a nie inne wytyczne / wymagania dot. U. Dlaczego uważasz, że należałoby traktować te elementy ( nadproża ) inaczej niż pozostałą część ściany ?

dla np. 24cm betonu + 5cm PIR ( lambda 0,021 ) mamy U=0,37

dla np. 24cm betonu + 9cm PIR ( lambda 0,021 ) mamy U=0,22

dla np. 24cm betonu + 10cm PIR ( lambda 0,021 ) mamy U=0,20

dla np. 24cm betonu + 2cm PIR ( lambda 0,021 ) mamy U=0,78 ... a dalej kaseta z temp. -20 stopni wewnątrz

- wymagania ( A.D.2018 ) dla ściany mamy U=023, tj. 9cm PIIR to jest minimum

- wymagania od 1 stycznia 2021 r się zmienią : U ściany nie będzie mogło przekroczyć 0,20

kiedyś były wymagania dla ściany ( o ile dobrze pamiętam ) i 0,3, tym samym patrząc zdroworozsądkowo 5cm PIR da U na poziomie jw

Możesz się nie zgadzać, ale to nic nie zmieni. Przepisy dotyczą ściany jako całości a nie poszczególnych jej elementów. Oczywiście że lepiej jeśli ograniczamy lub likwidujemy ( czasami nie końca możliwe ) mostki termiczne. Ale należy zachować zdrowy rozsądek. Jeżeli masz ramę okienną o U=1-1,1 to podniecanie się czy nadproże będzie miało 0,4 0,2 jest śmieszne. Nawet to twoje potępiane 2 cm PIR daje 0,78 - czyli zdecydowanie lepiej niż rama okienna.

Uważam że lepiej mieć rolety i nadproża z U=0,78 niż zrezygnować z rolet. Sumaryczny zysk z rolet ( ochrona przed słońcem, wiatrem i częściowo przed chłodem ) będzie wyższy niż straty spowodowane przez mostek termiczny.