Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie okna po raz n-ty

Recommended Posts

Witam

Stoję przed wyborem okien. Pewnie już wiele było takich tematów ale generalnie nie wiem za bardzo czym kierować się przy wyborze. Zwracam uwagę na rodzaj profilu i współczynnik Uw. Co do producenta czy okuć to nazwy nic mi nie mówią, a opinie w necie też ciężko znaleźć

Rozważam następujące oferty:

Salamander BluEvolution82 ArtLine cena 14.000

Przenikalność cieplna U 0,81

Okucia: UR SELECT 100 + DFE + T WYS KLAMKA HP LUKSEMB 099 Z T40 BŁ SEC

Pakiet szklenia: Termo jasno szara Ug=0,5 gr.48mm Lt=74/g=54 XN

Produkowane przez TermoProfil z Wodzisławia

https://termoprofil.eu/okna/bluevolution-82

VEKA SOFTLINE 82 MD cena 13.500 (ukryte okucia) lub 11.500 (standardowe okucia)

Szkło: 4/18/4/18/4 CS UG=0,5

Uw = 0.79

Uszczelka: Czarna

Rama: 101.290 73 SL

Skrzydło: 103.341 OKIENNE SL

Okucie: UR MIKRO DESIGNO

Rdzeń: Karmelowy

Produkowane przez firmę Komsta z Pyskowic

http://komsta.pl/oferta/okna_pcv/veka_softline_82

VEKA SOFTLINE 92 cena 12.500

Nie mam dokładnej rozpiski, ale tez pakiet trzyszybowy, ciepła ramka.

Producent Eko-Okna

https://ekookna.pl/nasz-produkty/okna-pvc-aluminium-drewno/pvc/bluevolution-92

Dwie pierwsze propozycje mam na tzw. ukrytych okuciach, co wydaje mi się całkiem fajne, a zona to już całkiem jest zachwycona. Ale jak się zdążyłem zorientować, to sam profil to za mało, ważny jest producent, a na tym się nie znam zupełnie. Pomożecie z wyborem?

Osobiście skreśliłbym poz 3 - Salamander (nieVeka) Bluevolution 92. Mam słabe doświadczenia z oknami od innego producenta i jakoś niechęć pozostała.

Dwie pozostałe firmy też są mi znane z marki, ale nie ma ich w moich stronach, więc i okien nie widziałem..

By cokolwiek poradzić: poszperaj nt firm oferujących Tobie te okna. Może jakieś opinie, może fotki z realizacji. Montaż też jest bardzo ważny.

Pierwsza oferta najdroższa to firma od której już brałem okna do bloku. Sa raczej solidni, opinie w necie też mają dobre - tylko drodzy.

Druga firma - właśnie znalazłem - ma kiepskawe opinie odnośnie czasu realizacji (przekładanie terminów, jakieś tego typu kombinacje itp). Są tańsi, rozmawia się z nimi dobrze, ale chyba odpuszczę, tym bardziej, że są ok 100 km. ode mnie - potem będę się bujał, żeby coś załatwić.

Trzecia - jest najtańsza, ale obawiam się o ich fachowość. Jak pytałem o poszerzenia pod drzwi wejściowe, to gość twierdził, że nie czegoś takiego. Dopiero jak wziąłem do ręki katalog i mu pokazałem to stwierdził, cytuję "Rzeczywiście. Widzi Pan, człowiek całe życie się uczy". Ogólnie mają zlewackie podejście do energooszczędności, jak powiedziałem, że chciałbym trzy szyby, to było: a po co przecież nikt tego sprawdzał nie będzie... Więc chyba też odpuszczę.

Ta pierwsza firma to Marpol z Dąbrowy Górniczej, słyszał ktoś?

No to już sobie sam odpowiedziałeś co do wyboru. Przeglądałem wczoraj katalog Termorprofila - mi się nawet podoba. Jakby byli bliżej to bym się zainteresował.

Drogo ? To wyceń Vetrex, MS, Oknoplast albo Internorm. Będziesz miał inny zakres odniesienia :D

Drodzy są w sensie takim że podobne lub nawet te same okna u innych są taniej. Więc co bym nie wybrał, zawsze będzie drożej niż mogło by być gdzie indziej. Ale z drugiej strony 50% sukcesu to montaż, a skoro robią to dobrze, to nie będę cebulił 1000 zł i potem płakał, że jest problem.

Drodzy są w sensie takim że podobne lub nawet te same okna u innych są taniej..

Jeżeli wydaje się Panu, że te same komponenty okna użyte do jego wytworzenia powodują, że "okna są podobne lub nawet takie same", to jest Pan w błędzie. Nie były, nie są i nie będą.

Dokładnie tak.

Większość Inwestorów identyfikuje okno nie tyle wg nazwy producenta (to już sukces), ale marką profila i w najlepszym razie okuć. A to tylko dwa istotne, ale wcale nie najważniejsze składniki.

Zdaję sobie sprawę z tego, że oprócz profilu i okuć jest jeszcze producent i to również ważna rzecz. Jakbym o tym nie wiedział, to nie pisałbym o producencie w pierwszym poście. Ale mają w ofercie również Vekę Softline 92 z Eko-okien, czyli dokładnie to co oferowała mi firma nr 3 i jest zauważalnie drożej. Wyceniałem też u nich rolety i w cenie rolet bez silników znalazłem gdzie indziej z silnikami (dokładnie te same rolety)