Nurek_ 25.07.2018 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2018 WitamStoję przed wyborem okien. Pewnie już wiele było takich tematów ale generalnie nie wiem za bardzo czym kierować się przy wyborze. Zwracam uwagę na rodzaj profilu i współczynnik Uw. Co do producenta czy okuć to nazwy nic mi nie mówią, a opinie w necie też ciężko znaleźćRozważam następujące oferty: Salamander BluEvolution82 ArtLine cena 14.000Przenikalność cieplna U 0,81Okucia: UR SELECT 100 + DFE + T WYS KLAMKA HP LUKSEMB 099 Z T40 BŁ SECPakiet szklenia: Termo jasno szara Ug=0,5 gr.48mm Lt=74/g=54 XNProdukowane przez TermoProfil z Wodzisławiahttps://termoprofil.eu/okna/bluevolution-82 VEKA SOFTLINE 82 MD cena 13.500 (ukryte okucia) lub 11.500 (standardowe okucia)Szkło: 4/18/4/18/4 CS UG=0,5Uw = 0.79Uszczelka: CzarnaRama: 101.290 73 SLSkrzydło: 103.341 OKIENNE SLOkucie: UR MIKRO DESIGNORdzeń: KarmelowyProdukowane przez firmę Komsta z Pyskowichttp://komsta.pl/oferta/okna_pcv/veka_softline_82 VEKA SOFTLINE 92 cena 12.500Nie mam dokładnej rozpiski, ale tez pakiet trzyszybowy, ciepła ramka. Producent Eko-Oknahttps://ekookna.pl/nasz-produkty/okna-pvc-aluminium-drewno/pvc/bluevolution-92 Dwie pierwsze propozycje mam na tzw. ukrytych okuciach, co wydaje mi się całkiem fajne, a zona to już całkiem jest zachwycona. Ale jak się zdążyłem zorientować, to sam profil to za mało, ważny jest producent, a na tym się nie znam zupełnie. Pomożecie z wyborem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 26.07.2018 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2018 Osobiście skreśliłbym poz 3 - Salamander (nieVeka) Bluevolution 92. Mam słabe doświadczenia z oknami od innego producenta i jakoś niechęć pozostała. Dwie pozostałe firmy też są mi znane z marki, ale nie ma ich w moich stronach, więc i okien nie widziałem.. By cokolwiek poradzić: poszperaj nt firm oferujących Tobie te okna. Może jakieś opinie, może fotki z realizacji. Montaż też jest bardzo ważny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 26.07.2018 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2018 Dodam od siebie, że okna to jedno, ale równie ważny jest montaż i zastosowanie np. ciepłych parapetów albo poszerzeń systemowych, jeśli mowa o drzwiach wejściowych i tarasowych. Veka jest w naszych stronach dosyć popularna i raczej traktowana w kategoriach - dobre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 27.07.2018 07:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2018 Pierwsza oferta najdroższa to firma od której już brałem okna do bloku. Sa raczej solidni, opinie w necie też mają dobre - tylko drodzy. Druga firma - właśnie znalazłem - ma kiepskawe opinie odnośnie czasu realizacji (przekładanie terminów, jakieś tego typu kombinacje itp). Są tańsi, rozmawia się z nimi dobrze, ale chyba odpuszczę, tym bardziej, że są ok 100 km. ode mnie - potem będę się bujał, żeby coś załatwić. Trzecia - jest najtańsza, ale obawiam się o ich fachowość. Jak pytałem o poszerzenia pod drzwi wejściowe, to gość twierdził, że nie czegoś takiego. Dopiero jak wziąłem do ręki katalog i mu pokazałem to stwierdził, cytuję "Rzeczywiście. Widzi Pan, człowiek całe życie się uczy". Ogólnie mają zlewackie podejście do energooszczędności, jak powiedziałem, że chciałbym trzy szyby, to było: a po co przecież nikt tego sprawdzał nie będzie... Więc chyba też odpuszczę. Ta pierwsza firma to Marpol z Dąbrowy Górniczej, słyszał ktoś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 27.07.2018 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2018 No to już sobie sam odpowiedziałeś co do wyboru. Przeglądałem wczoraj katalog Termorprofila - mi się nawet podoba. Jakby byli bliżej to bym się zainteresował. Drogo ? To wyceń Vetrex, MS, Oknoplast albo Internorm. Będziesz miał inny zakres odniesienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 27.07.2018 11:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2018 Drodzy są w sensie takim że podobne lub nawet te same okna u innych są taniej. Więc co bym nie wybrał, zawsze będzie drożej niż mogło by być gdzie indziej. Ale z drugiej strony 50% sukcesu to montaż, a skoro robią to dobrze, to nie będę cebulił 1000 zł i potem płakał, że jest problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 27.07.2018 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2018 Drodzy są w sensie takim że podobne lub nawet te same okna u innych są taniej.. Jeżeli wydaje się Panu, że te same komponenty okna użyte do jego wytworzenia powodują, że "okna są podobne lub nawet takie same", to jest Pan w błędzie. Nie były, nie są i nie będą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 27.07.2018 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2018 Dokładnie tak. Większość Inwestorów identyfikuje okno nie tyle wg nazwy producenta (to już sukces), ale marką profila i w najlepszym razie okuć. A to tylko dwa istotne, ale wcale nie najważniejsze składniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 27.07.2018 20:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2018 Zdaję sobie sprawę z tego, że oprócz profilu i okuć jest jeszcze producent i to również ważna rzecz. Jakbym o tym nie wiedział, to nie pisałbym o producencie w pierwszym poście. Ale mają w ofercie również Vekę Softline 92 z Eko-okien, czyli dokładnie to co oferowała mi firma nr 3 i jest zauważalnie drożej. Wyceniałem też u nich rolety i w cenie rolet bez silników znalazłem gdzie indziej z silnikami (dokładnie te same rolety) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts