Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wyciszenie korytarza lub drzwi.

Recommended Posts

Witam,

chciałbym wyciszyć drzwi lub kawałek przedpokoju aby nikt stojący za drzwiami nie słyszał że jestem. Nie chce wymieniać drzwi.

Zrobiłem obrazek w paincie jak to wygląda. Od przedpokoju do drzwi mamy korytarza w którym są szafy.

Odsuwane dodatkowe drzwi nie wejdą bo jest 60 cm do futryny a szerokość korytarza to 94cm.

Można było by na tą ścianę od pokoju zrobić jakieś drzwi otwierane (94cm) i wtedy by do szafy się zamykały.

No nie wiem może na drzwi jakąś mate wyciszajacą?

obrazek.jpg

Witam,

chciałbym wyciszyć drzwi lub kawałek przedpokoju aby nikt stojący za drzwiami nie słyszał że jestem. Nie chce wymieniać drzwi.

Zrobiłem obrazek w paincie jak to wygląda. Od przedpokoju do drzwi mamy korytarza w którym są szafy.

Odsuwane dodatkowe drzwi nie wejdą bo jest 60 cm do futryny a szerokość korytarza to 94cm.

Można było by na tą ścianę od pokoju zrobić jakieś drzwi otwierane (94cm) i wtedy by do szafy się zamykały.

No nie wiem może na drzwi jakąś mate wyciszajacą?

[ATTACH=CONFIG]416723[/ATTACH]

Strasznie skomplikowane jest to co napisałeś..

Całkiem poważnie, acz na szybko:

- zdiagnozuj co u Ciebie szwankuje: przegroda (drzwi/ściana) jest za słaba, czy Ty za głośno ;)

- jeśli drzwi - sprawdź dlaczego (tanie, puste w środku, bez uszczelki, progu.. itp.)

A potem szukaj rozwiązania...

Na 99% nie masz progu w drzwiach - czytaj szpara (dziura) pod drzwiami którą przedostaje się hałas.

Nie ukrywam, że trochę zdziwił mnie Twój wpis: "Witam, chciałbym wyciszyć drzwi lub kawałek przedpokoju aby nikt stojący za drzwiami nie słyszał że jestem.".

Czyżby teściowa czyhała na Twoje życie ;) ?

Na 99% nie masz progu w drzwiach - czytaj szpara (dziura) pod drzwiami którą przedostaje się hałas.

Nie ukrywam, że trochę zdziwił mnie Twój wpis: "Witam, chciałbym wyciszyć drzwi lub kawałek przedpokoju aby nikt stojący za drzwiami nie słyszał że jestem.".

Czyżby teściowa czyhała na Twoje życie ;) ?

Ciotka :p

Nie wiem drzwi są normalne, naokoło jest uszczelka, szczelin nie ma. Ale słychać co dzieje się na korytarzu jak i z korytarza w domu. Osoba stojaca za drzwiami słyszy jak ktos podchodzi. Nie zamierzam zmieniać drzwi bo są dobre :p Bardziej położyć na nie jakieś wygłuszenie i dodatkowo zamknąć wnękę korytarza drzwiami suwanymi czy cos :)

Ok, wiemy już więcej, ale by doradzić adekwatne działania to przedstaw wynika badania słuchu u ciotki.. ..

No zlituj się, daj jakieś info. Zdjęcie tych drzwi? (może to papier który tylko ładnie wygląda?), może uszczelka w ogóle nie styka się z drzwiami..

tak jak teraz to jeszcze z rok będziemy sobie pisać..

Ja widzę jedno: bez wizyty fachowca u Ciebie się nie obejdzie.

Ale jakiego fachowca? Laryngologa chcesz wzywać czy montażystę?

A tak poważnie to tak jak pisał Finlandia. Nie wiadomo co masz za drzwi. Możesz mieć np. 2 płytki HDFu po 4mm i wewnątrz albo plaster miodu albo jeszcze mniej czyli wypełnienie stabilizujące - czytaj powietrze w jednym i w drugim przypadku.Takie drzwi nic Ci nie wygłuszą tak czy siak. Z uszczelką czy bez niej. Jedynie w takim przypadku wymiana na nowe może coś pomóc, bo obkładanie ich derką też jest lipnym pomysłem. Musisz mieć w takich drzwiach wypełnienie albo z płyty wiórowej lub wiórowej z otworami jak w Porcie, albo wypełnienie z płyty Homalight jak w Erkado. Jedne i drugie będą przyzwoicie tłumiły hałas i będą wyglądały jak przeciętne drzwi wewnętrzne.