Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ekonomiczny 1A Domy z Wizją - baba buduje sama ;) niedaleko Krakowa

Recommended Posts

Byłam wczoraj na działce. Gość zdążył już ściąć jedną z gałęzi tej jabłonce którą zdecydowałam jednak zostawić, ale reszta drzewa ocaleje haha

Wybiorę się tam za parę dni zebrać śliwki węgierki. Pycha. Jedno drzewo zostawiłam, pozostałe dwa rosnące w cieniu poprosiłam żeby gość wyciął i teraz powinno być ok

Dziś mam spotkanie z panią architekt. Składamy papiery, robimy adaptację i czekamy na czepialstwo starostwa. Pani bedzie mnie reprezentować w tej walce, liczę że będzie dobrze.

Jak się czepną to mi doprojektuje garaż do bryły w miejscu wiaty.

Zastanawiałam się ciągle czy nie wymienić projektu na ten sam ale z garażem w bryle (Ekonomiczny 4). Ale on jest o tyle większy! I go po prostu nie chcę i mnie na niego nie stać. Liczę więc że będzie ok i się nie czepną że wiata to nie garaż w bryle, heh...

Na pomoc gminy nie mam co liczyć i raczej to jest odbijanie piłeczki i zrzucanie odpowiedzialności z siebie na Starostwo. Nie moge się do nich dobić, jedyna osoba decyzyjna jest na urlopie, generalnie masakra.

Czekam do 16go kiedy gość wróci z urlopu i będę go prosić żeby jego pismo byo w tonie że chodzi o brak garażu jako drugiego wolnostojącego budynku. I tyle. Heh...

Wiem, że niektórzy mówią, że nie będą budowali domu dla samochodu, ale...

Dom z zasady buduje się, aby wygodniej się mieszkało.

Garaż, to brak problemów z odśnieżaniem i odmrażaniem samochodu, przenoszeniem zakupów gdy na dworze ulewa, ponadto trzyma się tam rowery, sprzęt ogrodniczy i sportowy.

Masz bardzo dużą działkę, więc może z czasem pomyślisz o kosiarce-traktorku, a to trzeba gdzieś trzymać.

Dzięki, Tommies! Przemyślałam to na dziesiątą stronę i nie chcę :p działkę dzielę na pół, trawa będzie tylko z boku domu, z tyłu będą moje uprawy, kury i mała szkółka. Traktorka nie będzie do koszenia trawy bo nie bedzie za bardzo czego kosić ;)

mieszkałam już w domu,z rsztą całe życie mieszkam w domu. Auto parkuję poza garażem jeśli nie ma śniegu bo tak jest po prostu wygodniej niż latanie z tą bramą i jej zamykanie tam i nazad ;) Plus garaż to zarówno tu jak i poprzednio jedno wielkie składowisko. Chcę mieć mniej i zyć łatwiej, żadnego składowania gratów na później. Kosz albo oddać i tyle. Więc jest to moja decyzja przemyślana ;) miejsce na dobudowanie garażu oczywiście się znajdzie, jeśli mnie przyciśnie, ale na razie z rozmysłem go nie chcę! Mam znajomych którzy mają wiaty i mało który narzeka że garaż byłby jednak lepszy...

dla każdego coś miłego :)

Dostałam pismo wyjaśniające z gminy, po mojej myśli, jupi!

I przyłącze / warunki / gazu. Też ok. Podpisanie umowy o dostawę w ciągu 6 miesięcy a nie 18 jak przy prądzie... heh

Zadzwoniłam do wykonawcy przyłącza prądu, obiecał szturchnąć Tauron z drugiej strony, bo oni papiery mają gotowe. Mam zadzwonić za tydzień, może bedzie coś wiadomo.

Geodeta mnie olewa za to, jest już 2 tyg. po terminie. Wrr.

ciągnie się to wszystko niemiłosiernie, a ja bym chciała złożyć wreszcie wniosek o pozwolenie na budowę...

• 4 weeks później...

Wniosek o pozwolenie na budowę złożony. Braki formalne i pismo o uzupełnienie przyszło, więc z tą sprawą się jeszcze trochę poużeram z moją projektantką.

Kosztorys będę miała zrobiony, koleżanka z siłowni takie robi :)

Szukam wykonawców, ci polecani mają terminy koniec 2019/2020 rok... rany boskie.

Mam nadzieję z kimś rozsądnym się dogadam.

W październiku ma być gotowy notarialny podział działki. Na początek listopada mam umówioną ekipę do ogrodzenia.

Jeśli pozwolenie na budowę będzie jeszcze w październiku to fundamenty jeszcze w listopadzie, poczytałam trochę i sama nie wiem. Wykonawcy jak jeden mąż chcą robić jeszcze teraz, w suchej ziemi, a nie zaraz po zimie... może i coś w tym jest. Hm

Kupiłam sobie baterię zlewozmywakową Grohe do kuchni, pierwsza rzecz do domu haha. ;)

• 1 year później...

Hej!

Trafilam wlasnie na Twoj watek tutaj i chcialam zapytac jak Twoja budowa? :)

Ja sie aktualnie zastanawiam nad zakupem tego samego projektu.

Wniosek o pozwolenie na budowę złożony. Braki formalne i pismo o uzupełnienie przyszło, więc z tą sprawą się jeszcze trochę poużeram z moją projektantką.

Kosztorys będę miała zrobiony, koleżanka z siłowni takie robi :)

Szukam wykonawców, ci polecani mają terminy koniec 2019/2020 rok... rany boskie.

Mam nadzieję z kimś rozsądnym się dogadam.

W październiku ma być gotowy notarialny podział działki. Na początek listopada mam umówioną ekipę do ogrodzenia.

Jeśli pozwolenie na budowę będzie jeszcze w październiku to fundamenty jeszcze w listopadzie, poczytałam trochę i sama nie wiem. Wykonawcy jak jeden mąż chcą robić jeszcze teraz, w suchej ziemi, a nie zaraz po zimie... może i coś w tym jest. Hm

Kupiłam sobie baterię zlewozmywakową Grohe do kuchni, pierwsza rzecz do domu haha. ;)