Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pęknięcie ściany fundamentowej !

T-omek

Recommended Posts

Witam wszystkich !

Pękła mi ściana fundamentowa. Mały domek, parterowy z poddaszem użytkowym. Teren wykopu glina i drobny wapień płytkowy. Materiał wybrany do spodu ławy, później ręcznie kilofem wybranie pod chudziaka 10-15cm (chudziak B25, mała różnica w cenie z B15). Ława lana do szalunku 60cm x 30cm i 50cm x 30cm, zbrojona czterema prętami fi-12 i strzemiona fi-6 co 25 cm, zawibrowana. Bloczki porządne B20, zaprawa 3 do 1 plus plastyfikator.

Pęknięcie nastąpiło w dwóch miejscach, jedno przemurowałem na nowo i nie ma śladu. Drugie identyczne, bardzo cienkie, ciężko wsadzić paznokieć. Pęknięcie idzie od ławy, fuga-bloczek-fuga-bloczek. Dodam tylko, że ława pod pęknięciami jest calutka. Docelowo ściana miała być wysoka na 8 warstw bloczków, gdzieś około 112 cm. Skończyłem murować 6-tą warstwę. Kierownik budowy mówi żeby stawiać wieniec 25x25. Poniżej wklejam zdjęcie.

Czy takie pęknięcia są groźne?? Czy po wylaniu wieńca można dalej stawiać budynek??? Czy możliwe, że są to pęknięcia temperaturowe (wszystkie ściany podczas upału nie są osłonięte od słońca).

IMG-20180710-WA0001.jpg

Czy to pęknięcie jest na całej wysokości ściany fund. tak samo szerokie? Miałeś dwa pęknięcia na całym budynku czy na jednej ścianie?

Pęknięcie jest na całej wysokości ściany, jest tak samo szerokie, bardziej przypomina rysę. Były dwa, nad dwoma różnymi ławami.

Masz pęknięcie na nie obciążonym fundamencie, pięć warstw to nie jest dużo i wieniec z teoretycznego punktu widzenia nie jest konieczny, ale wg mnie na każdej murowanej ścianie fundamentowej powinien ją kończyć, poza tym ściana pękła wzdłuż spoiny i przy okazji podzieliła bloczek. Fundament stał przez zimę ?? Ubijałeś albo zasypywałeś coś w pobliżu ?? może kopara przejechała po bloczkach ? Pękająca samoczynnie ściana z takich bloczków i to bez obciążenia to chyba mało prawdopodobne. Coś musiało na nią zadziałać.

Zaprawa robiona jest dużo mocniejsza niż z brana z betoniarni . Więc prawdopodobnie zaprawa na tyle mocno spaja się z bloczkiem że beton pęknie a nie zerwie zaprawy w poziomie. Miałem takie pęknięcia u siebie na budowach, a że sprawdzałem swego czasu czy to fundament osiadał na długości domu i wyszło że nie zmienił położenia to winny jest skurcz

Skurcz ma zerwać spoinę a nie bloczek, z resztą co się tam miało skurczyć i pociągnąć skoro nie jest to monolit ?

Przyczyny pęknięcia mogą być również w ławie.

To gorszy wariant.

Rysa jednorodna, jak tutaj świadczy o możliwym skurczu technologicznym albo temperaturowym.

Jak wiesz pewnie Kemotxb podczas procesów chemicznych wiązania gipsu następuje pęcznienie. Z cementem jest odwrotnie. Wiązanie cementu i wysychania wody z zaprawy powoduje skurcz.

Rysa przypomina wyglądem pęknięcie skurczowe wzdłuż ściany. Jeśli masz tak mocne spoiny ... mocniejsze niż bloczek to daj receptę, przydałaby mi się.

Recepta.

Cement portlandzki 52,5 R , robimy zaprawę normową.

Wytrzymałość takiej zaprawy na ściskanie po 28 dniach wynosi zawsze powyżej 52,5 MPa

Za mocna?

Wez cement portlandzki 32,5 R ( portlandzkiego o niższej klasie juz nie ma)

Zrób zaprawe normową i po 28 dniach wytrzymałość minimalna to 32,5 MPa.

Zaprawy cementowe zawsze robimy mieszając cement ,wode i piasek.

Cała reszta to dodatki i domieszki.

Dotyczy to również zaprawy normowej.

Jaki piasek?

Zgodny z normą PN EN 196-1, lub jak ktoś bardziej ufa niemieckim DIN EN 196-1

Proporcje?

Wagowo cement, piasek, woda: 1:3:0.5

To nie jest moja recepta.

Poszukaj w Google

Tutaj poniżej jest przykład cementowo-wapienna M20

Pozdrawiam

IMG_20180729_073854.jpg

Edytowane przez młotek

Dziękuję Wam wszystkim za pomoc !

Ściany fundamentowe są rzeczywiście krótki max. dl. to 8m

Dla świętego spokoju zrobię na pewno wieniec zbrojony 4 prętami fi-12mm. Myślę, że taka konstrukcja będzie nie do ruszenia. Zastanawiam się tylko jaki beton zamówić na ten wieniec? Ława jest z betonu B25, bloczki niby z B20.

• 2 years później...
Witam wszystkich !

Pękła mi ściana fundamentowa. Mały domek, parterowy z poddaszem użytkowym. Teren wykopu glina i drobny wapień płytkowy. Materiał wybrany do spodu ławy, później ręcznie kilofem wybranie pod chudziaka 10-15cm (chudziak B25, mała różnica w cenie z B15). Ława lana do szalunku 60cm x 30cm i 50cm x 30cm, zbrojona czterema prętami fi-12 i strzemiona fi-6 co 25 cm, zawibrowana. Bloczki porządne B20, zaprawa 3 do 1 plus plastyfikator.

Pęknięcie nastąpiło w dwóch miejscach, jedno przemurowałem na nowo i nie ma śladu. Drugie identyczne, bardzo cienkie, ciężko wsadzić paznokieć. Pęknięcie idzie od ławy, fuga-bloczek-fuga-bloczek. Dodam tylko, że ława pod pęknięciami jest calutka. Docelowo ściana miała być wysoka na 8 warstw bloczków, gdzieś około 112 cm. Skończyłem murować 6-tą warstwę. Kierownik budowy mówi żeby stawiać wieniec 25x25. Poniżej wklejam zdjęcie.

Czy takie pęknięcia są groźne?? Czy po wylaniu wieńca można dalej stawiać budynek??? Czy możliwe, że są to pęknięcia temperaturowe (wszystkie ściany podczas upału nie są osłonięte od słońca).

[ATTACH=CONFIG]416743[/ATTACH]

Witam, jestem nowy na forum. By nie rozpoczynać nowego wątka chciałbym opisać swój problem.

Na mojej budowie został wymurowany taras z bloczka betonowgo ( tzw. murek oporowy) który zostanie uzupełniony na wiosnę ziemią a w następstwie położona kostka. W ostatnich dniach zauważyłem pęknięcie na spoinie, które przechodzi przez całą wysokość. Powód został zlokalizowany: zbyt małe przesunięcie poszczególnych warstw podczas murowania stąd pęknięcie jest prawie w linii pionowej. Zdaję sobie sprawę że zostało to zrobione niezgodnie ze sztuką jednak chciałbym prosić o radę czy jest sens przejmować się tym pęknięciem ? Czy jest szansa że murek się rozpadnie ?

Witam, jestem nowy na forum. By nie rozpoczynać nowego wątka chciałbym opisać swój problem.

Na mojej budowie został wymurowany taras z bloczka betonowgo ( tzw. murek oporowy) który zostanie uzupełniony na wiosnę ziemią a w następstwie położona kostka. W ostatnich dniach zauważyłem pęknięcie na spoinie, które przechodzi przez całą wysokość. Powód został zlokalizowany: zbyt małe przesunięcie poszczególnych warstw podczas murowania stąd pęknięcie jest prawie w linii pionowej. Zdaję sobie sprawę że zostało to zrobione niezgodnie ze sztuką jednak chciałbym prosić o radę czy jest sens przejmować się tym pęknięciem ? Czy jest szansa że murek się rozpadnie ?

Pytanie podstawowe to wysokość tego murku oporowego, a dokładniej różnica wysokości tarasu i otoczenia.