Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa powietrzna Daikin Altherma 3 generacji na R32 dom 182 m2

sebbi

Recommended Posts

Nadal nie jestem przekonany co do wyboru pompy 8kw Daikin Altherma 3 generacji na R32 dom ma 182 m2 piętrowy. Inni producenci polecają mi 11-12 kw Wyliczyłem ONC dane poniżej ale jakoś nadal nie jestem za. Może macie jakieś alternatywy? propozycje?:confused::confused::confused:

Dzisiaj rozmawiałem z przedstawicielem Daikina i pow ze większa jednostka 11 kw będzie dopiero w połowie przyszłego roku:bash:

Ile ciepła potrzebuje twój dom

Poniższe wyliczenia zakładają utrzymanie w domu przez całą zimę średniej dobowej temperatury 22,0°C.

13,4kW – maksymalna moc grzewcza

Tyle będzie potrzebne w "najmroźniejszy" dzień, przy średniej dobowej -16°C.

Oznacza to, że na każdą godzinę doby w budynek trzeba "wpompować" średnio co najmniej 13,4kWh, aby temperatura wewnątrz nie spadała.

6,8kW – przeciętna moc grzewcza

Tyle będzie potrzebne w przeciętny dzień zimy, przy średniej dobowej 2,7°C.

40W/m2 wskaźnik zapotrzebowania na moc

Tę wartość znajdziesz w tabeli orientacyjnego doboru mocy kotła od jego producenta. Tyle że tam zaczyna się od 100W/m2 wzwyż. Ciekawe, prawda?

27 655kWh = 100GJ całkowite roczne zużycie energii na ogrzewanie

Tyle ciepła netto potrzebuje twój dom na cały sezon grzewczy. Zależnie od tego, czym i z jaką sprawnością będziesz grzać, ilość ciepła brutto, jaką musisz kupić w opale, będzie odpowiednio wyższa.

83kWh/m2*rok wskaźnik zużycia energii

Tę wartość znajdziesz na świadectwie energetycznym budynku (nowsze takie mają). Na tej podstawie twój dom zalicza się do klasy energetycznej C

Edytowane przez sebbi

Nadal nie jestem przekonany co do wyboru pompy 8kw Daikin Altherma 3 generacji na R32 dom ma 182 m2 piętrowy. Inni producenci polecają mi 11-12 kw Wyliczyłem ONZ dane poniżej ale jakoś nadal nie jestem za. Może macie jakieś alternatywy?

Mogłeś wyliczyć co najwyżej OZC;-)

ONZ to znana organizacja:P

Gość TwojPan
Cena raczej już z zintegrowanym hydroboxem zależy tylko czy 180 czy 230L takie są chyba dostępne.

Poszukaj na forum gościa o nicku Clarnet wszystko Ci "wyośli" :) ma dość mocno obcykanego Daikina.

Wow.

Panie Wiesławie co pan robi w dziale PC. Chyba się Pan przymierza do POMPKi :) ?

Pozdrawiam serdecznie !