sebbi 26.07.2018 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2018 (edytowane) Nadal nie jestem przekonany co do wyboru pompy 8kw Daikin Altherma 3 generacji na R32 dom ma 182 m2 piętrowy. Inni producenci polecają mi 11-12 kw Wyliczyłem ONC dane poniżej ale jakoś nadal nie jestem za. Może macie jakieś alternatywy? propozycje?:confused: Dzisiaj rozmawiałem z przedstawicielem Daikina i pow ze większa jednostka 11 kw będzie dopiero w połowie przyszłego roku:bash: Ile ciepła potrzebuje twój dom Poniższe wyliczenia zakładają utrzymanie w domu przez całą zimę średniej dobowej temperatury 22,0°C. 13,4kW – maksymalna moc grzewcza Tyle będzie potrzebne w "najmroźniejszy" dzień, przy średniej dobowej -16°C. Oznacza to, że na każdą godzinę doby w budynek trzeba "wpompować" średnio co najmniej 13,4kWh, aby temperatura wewnątrz nie spadała. 6,8kW – przeciętna moc grzewcza Tyle będzie potrzebne w przeciętny dzień zimy, przy średniej dobowej 2,7°C. 40W/m2 wskaźnik zapotrzebowania na moc Tę wartość znajdziesz w tabeli orientacyjnego doboru mocy kotła od jego producenta. Tyle że tam zaczyna się od 100W/m2 wzwyż. Ciekawe, prawda? 27 655kWh = 100GJ całkowite roczne zużycie energii na ogrzewanie Tyle ciepła netto potrzebuje twój dom na cały sezon grzewczy. Zależnie od tego, czym i z jaką sprawnością będziesz grzać, ilość ciepła brutto, jaką musisz kupić w opale, będzie odpowiednio wyższa. 83kWh/m2*rok wskaźnik zużycia energii Tę wartość znajdziesz na świadectwie energetycznym budynku (nowsze takie mają). Na tej podstawie twój dom zalicza się do klasy energetycznej C Edytowane 26 Lipca 2018 przez sebbi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tulisko 26.07.2018 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2018 Nadal nie jestem przekonany co do wyboru pompy 8kw Daikin Altherma 3 generacji na R32 dom ma 182 m2 piętrowy. Inni producenci polecają mi 11-12 kw Wyliczyłem ONZ dane poniżej ale jakoś nadal nie jestem za. Może macie jakieś alternatywy? Mogłeś wyliczyć co najwyżej OZC;-) ONZ to znana organizacja:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebbi 26.07.2018 09:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2018 Mogłeś wyliczyć co najwyżej OZC;-) ONZ to znana organizacja:P sorry literówka :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milsa666 27.07.2018 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2018 To OZC to chyba ze strony cieplowlaciwe. Wiesz tam wystarczy zmienić nieco parametry i masz inny wynik, szczególnie jak masz nieregularny dom. Tak czy siak trochę ci to dużo wyszło przy 182m2 i dzisiejszym budownictwie. Przecież my z Gdańska mamy jakiś extremalnych zim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek231984 28.07.2018 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2018 Jaka cena tej pompy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebbi 30.07.2018 05:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2018 Jaka cena tej pompy? około 30 tys już na gotowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sky8 30.07.2018 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2018 Za tą z wbudowanym zasobnikiem CWU, czy zwykła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 01.08.2018 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2018 Za tą z wbudowanym zasobnikiem CWU, czy zwykła? Cena raczej już z zintegrowanym hydroboxem zależy tylko czy 180 czy 230L takie są chyba dostępne. Poszukaj na forum gościa o nicku Clarnet wszystko Ci "wyośli" ma dość mocno obcykanego Daikina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 02.08.2018 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2018 Cena raczej już z zintegrowanym hydroboxem zależy tylko czy 180 czy 230L takie są chyba dostępne. Poszukaj na forum gościa o nicku Clarnet wszystko Ci "wyośli" ma dość mocno obcykanego Daikina. Wow. Panie Wiesławie co pan robi w dziale PC. Chyba się Pan przymierza do POMPKi ? Pozdrawiam serdecznie ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 02.08.2018 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2018 Wie pan panie Marku że ja zawsze byłem świata ciekaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 03.08.2018 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2018 Wie pan panie Marku że ja zawsze byłem świata ciekaw To szkoda czasu na czytanie tego forum.....Niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts