Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

filary z pustaków ogrodzeniowych

Recommended Posts

Witam , chcę zrobić dwa filary z pustaków ogrodzeniowych przypominających kamień łupany ,jeden poziom składa się z elementów.filary są pod wyciągnięty /przedłużony dach przed drzwiami wejściowymi wiec nie będą przenosiły większych obciążeń.

Mam dylemacik bo znajomy twierdzi że ma takie słupki w ogrodzeniu(nie koniecznie takiej firmy) i podczas mrozów mu popękały.

Oczywiście w środek daje zbrojenie i zalewam suchym betonem.Zastanawiam się jak by dać pomiędzy beton a pustak 1 cm styropianu (taka dylatacje ).Może podczas mrozów zapobiegło by pęknięcia pustaka przez rozsadzenia betonu w środku??

I dalej na co to kleić ? klej montażowy czy silikon dekarski do betonu?

Gdzieś widziałem w necie zmiankę a jakimś preparacie by dodawać do betonu podczas zalewania ale nie mogę tego odkopać ...

Może ktoś coś w ty temacie?

• 2 weeks później...

Słupy podtrzymujące dach to jest element konstrukcyjny i należy go wykonać zgodnie z projektem. Jeżeli słup ma w projekcie 25x25 cm jest zbrojony i zalany betonem np B20 to tak go należy wykonać. Można do tego użyć jako szalunku traconego kształtek ogrodzeniowych, ale z tego co wiem nie da się zalać więcej jak kilka warstw na raz.

Żaden suchy beton sie do tego nie nadaje.

Wykonanie na gotowo na tym etapie słupów wo mimo wszystko ryzyko zniszczenia ogromne.

Podaj linka do tych pustaków ogrodzeniowych.

Mogą służyć jako tracony szalunek.

Znajomemu popękały słupki bo może zmiany temperatur spowodowały rozszerzenie / skurczenie ogrodzenia.

Słupki należy zalewać mieszanka betonową a nie suchym betonem. Ale KB chyba o tym wie.

Obudowa z pustaków nie powinna pękać więc wstawianie styropianu chyba nie ma uzasadnienia.

Może tylko spowodować trudność z prawidłowym zalewaniem "szalunku" z wkładką. :)

Takie

https://www.google.pl/search?q=pustaki+ogrodzeniowe&client=ms-android-samsung&source=android-browser&prmd=ivmn&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjp89y3kuDcAhUGbFAKHTN3A08Q_AUICSgB&biw=360&bih=512#imgrc=Jc0NUoGH8gFaGM:

Chyba zle się wyraziłem bo chodziło mi dość gęsta suchą mieszankę betonową a nie suchy beton.

Czym jej pomurować ? na stronie producenta maja jakiś swój specyfik albo zalecają silikon dekarski?

Edytowane przez pafnuc518