Slak 26.07.2018 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2018 Witam.W trakcie ostatniej ulewy zaczęła cieknąć woda od spodu kotła kondensacyjnego.Piec był odłączony od prądu i z rury odprowadzającej kondensat do kanalizacji nic nie ciekło.Winię zbyt wysoki daszek na rurze spalinowo-powietrznej i będę go zmieniał."Fachowcom" zwracałem uwagę, że wg mnie rura powinna iść poziomo ze spadkiem na zewnątrz budynku.Wzywać serwis czy taki piec ma taką "dziurkę" jako zabezpieczenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 27.07.2018 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2018 "Fachowcom" zwracałem uwagę, że wg mnie rura powinna iść poziomo ze spadkiem na zewnątrz budynku. Wzywać serwis czy taki piec ma taką "dziurkę" jako zabezpieczenie? Niestety jesteś w błędzie, fachowcy dobrze zrobili. Przy kondensacie ma być spadek do kotła. Wezwij serwis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Junkers 20.08.2018 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2018 Witam, W przypadku kotła kondensacyjnego przewód spalinowo-powietrzny powinien być nachylony w kierunku kotła. Jest to wymagane, aby skropliny powstające poprzez ochłodzenie się pary wodnej w spalinach spływały w kierunku kotła. Dla tradycyjnych kotłów nachylenie powinno być w kierunku komina, gdzie para wodna jest odprowadzana z komina przez odkraplacz. W Pana przypadku polecam wezwać serwis oraz spróbować zabezpieczyć przewód spalinowo napowietrzający przed ponownym napływem wody deszczowej.Chętnie odpowiem na ewentualne pytania. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Junkers-Bosch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts