bogdano203 04.10.2004 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2004 jak obliczyc czas , jaki potrzebuje swiatło , aby przebyc drogę ze słońca na ziemie . prosze o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdzia 05.10.2004 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2004 jak obliczyc czas , jaki potrzebuje swiatło , aby przebyc drogę ze słońca na ziemie . prosze o pomoc Bardzo prosto - odległość ze Słońca do Ziemi (~150 mln. km) podzielić przez prędkość światła (299 792 458 m/s). tylko pamiętaj o zmianie jednostek (km/m) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 05.10.2004 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2004 Powinno wyjsc ok 8 minut Bardzo prosto - odległość ze Słońca do Ziemi (~150 mln. km) podzielić przez prędkość światła (299 792 458 m/s). tylko pamiętaj o zmianie jednostek (km/m) Tak dla scislosci. Jesli podajesz odleglosc ~150 mln. km to jaki jest sens podawania predkosci swiatla tak dokladnie ? Wystarczy ~3*10^8. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RolandB 05.10.2004 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2004 sie czepiamy troszke ale nie do końca prawidłowo prędkość światła jest stała i wynosi tyle ile Magdzia powiedziała ... natomiast odległość Słońca od ziemi nie jest stała i wynosi : Maksymalna odległość od Ziemi (km) - 152 000 000 Minimalna odległość od Ziemi (km) - 147 000 000 Średnia odległość od Ziemi (km) - 149 600 000 i w zaleznosci od tego czas ten wynosi : max : 8 min 27s min : 8 min 10 s średnio : 8 min 19 s pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 05.10.2004 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2004 sie czepiamy troszke ale nie do końca prawidłowo Sie czepiamy i to prawidlowo, bo albo sie chce obliczyc dokladnie i wtedy sie liczy dla konkretnego polozenia Ziemi. Albo sie jedna z wartosci zaokragla i wtedy nalezy zrobic w srosunku do pozostalych to samo, w przeciwnym razie nie ma sensu podawanie jednej z wielkosci z aptekarska dokladnoscia a drugiej z dokladnoscia ok 5%. Takie sa zasady... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RolandB 05.10.2004 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2004 bez obrazy ale ... nie masz wiekszych zmartwien ? jak juz to z dokladnoscia do okolo 2 % Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 05.10.2004 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2004 bez obrazy ale ... nie masz wiekszych zmartwien ? Ja nie... Jestem poprostu nauczycielem... akademickim... fizykiem... ktos tu sie chcial nauczyc jak obliczyc czas, wiec probuje nauczyc go jak to zrobic prawidlowo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RolandB 05.10.2004 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2004 bez obrazy ale ... nie masz wiekszych zmartwien ? Ja nie... Jestem poprostu nauczycielem... akademickim... fizykiem... ktos tu sie chcial nauczyc jak obliczyc czas, wiec probuje nauczyc go jak to zrobic prawidlowo... zawsze lubiłem fizyke pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdzia 06.10.2004 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2004 bez obrazy ale ... nie masz wiekszych zmartwien ? Ja nie... Jestem poprostu nauczycielem... akademickim... fizykiem... ktos tu sie chcial nauczyc jak obliczyc czas, wiec probuje nauczyc go jak to zrobic prawidlowo... Ja nikogo nie chcę uczyć. Ale po pierwsze - osoba pytająca prosiła tylko o sposób obliczenia, więc wielkości podałam niejako extra, po drugie, ja NIE jestem fizykiem, podene przeze mnie wielkości znalazłam w internecie, obie zresztą w tym samym źródle, więc je po prostu przepisałam. A dlaścisłości - nawet podana prędkość światła nie jest dokładna, ponieważ jest to przyjęta prędkość światła W PRÓŻNI a na odcinku Ziemia - Słońce nie koniecznie jest próżnia. A tak na marginesie JoShi, pozdrawiam Cię serdecznie, mój mąż jest fizykiem, lubię ten typ i lubię precyzję i przyznaję Ci rację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rbit 14.10.2004 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2004 sie czepiamy troszke ale nie do końca prawidłowo Sie czepiamy i to prawidlowo, bo albo sie chce obliczyc dokladnie i wtedy sie liczy dla konkretnego polozenia Ziemi. Albo sie jedna z wartosci zaokragla i wtedy nalezy zrobic w srosunku do pozostalych to samo, w przeciwnym razie nie ma sensu podawanie jednej z wielkosci z aptekarska dokladnoscia a drugiej z dokladnoscia ok 5%. Takie sa zasady... No to jesli już to powinieneś podac rownanie do kórtego nalezy wpisac date i godzine któa bedzie podstawian jako parametr do równania ruchu z którego bedzie obliczana odległosc i dopiero wtedy podzielić przez stała C hmm chyba sie nie zamotałem ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 14.10.2004 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2004 No to jesli już to powinieneś podac rownanie do kórtego nie powinienes tylko powinnas nalezy wpisac date i godzine któa bedzie podstawian jako parametr do równania ruchu z którego bedzie obliczana odległosc i dopiero wtedy podzielić przez stała C hmm chyba sie nie zamotałem ???? No... Zamotales sie... A rownanie podala (w formie opisowej) Magdzia: odległość ze Słońca do Ziemi (~150 mln. km) podzielić przez prędkość światła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rbit 15.10.2004 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2004 No to jesli już to powinieneś podac rownanie do kórtego nie powinienes tylko powinnas quote] Upss racz przyjac przeprosiny . a swoja droga zlapalaś mnie na mysleniu standardowym: fizyka = meżczyna . A chyba nie tak bardzo sie zamotałem bo mój wywód dotyczył pierwszej cześci wzoru tzn odleglosci ziemi od słońca podanej równania z parametrem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 15.10.2004 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2004 brawo ....a czy możecie zrobić to samo, tylko dla sygnału radiowego z Ziemi na Marsa ? MW* J MW* = Miłego Weekendu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 15.10.2004 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2004 Jaka fajna dyskusja, trocha ciemny jestem, może to wrzucę na google. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rbit 15.10.2004 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2004 Jaka fajna dyskusja, trocha ciemny jestem, może to wrzucę na google. Tylko zeby gogle nie były za ciemno bo swiatła nie zobaczysz. I co wtedy ? " ciemnosc widze!!! widze ciemnosć!!!" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 15.10.2004 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2004 Upss racz przyjac przeprosiny . a swoja droga zlapalaś mnie na mysleniu standardowym: fizyka = meżczyna . Przeprosiny przyjete. A swoja droga moj nick tez nie ulatwia okreslenia mojej plci. Ktos mi kiedys powiedzial, ze jest to japonskie imie, ktore sie pojawilo w Shogunie, ja tam nie pamietam A chyba nie tak bardzo sie zamotałem bo mój wywód dotyczył pierwszej cześci wzoru tzn odleglosci ziemi od słońca podanej równania z parametrem? Eeeeee... to nie jest rownanie z parametrem (to nie matematyka ) rownanie wyglada tak: t=r/c Gdzie t - niewiadoma r - znana wielkosc czyli odleglosc Slonce-Ziemia c - znana wielkosc czyli predkosc swiatla brawo ....a czy możecie zrobić to samo, tylko dla sygnału radiowego z Ziemi na Marsa ? rownanie na czas jaki potrzebuje fala radiowa bedzie takie samo, tylko r jest inne. W tym przypadku bedzie to odleglosc Ziemia-Mars Orbita Ziemi ma sredni promien 1 au = 1,5e11 m Orbita Marsa ma sterni promien 1.52 au = 2.28e11 m Oznacza to, ze najmniejsza odleglosc miedzy Ziemia a Marsem bedzie wynosila r1= 0.78e11 m a najwieksza r2=3,78e8 km predkosc rozchodzenia sie fali radiowej jest taka sama jak swiatla c=3e8m/s Najkrotszy mozliwy czas w jakim fala radiowa pokona odleglosc Ziemia Mars wynosi t1=r1/c = 260 s = 4.3 min i ma to miejsce kiedy obie planety sa w konounkcji ze Sloncem po tej samej stronie Slonca Najdluzszy czas potrzebny na przeslanie sygnalu radiowego z Ziemi na Marsa wynosi: t2=r2/c = 1260 s = 21 min i ma to miejsce kiedy obie planety sa w konounkcji ze Sloncem po przeciwnych stronach Slonca Ufff... Mam nadzieje, ze zrozumiale... To kiedy masz ta klasowke ? Miłego Weekendu Sugerujesz, ze zajmie mi to caly weekend. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RolandB 15.10.2004 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2004 Oznacza to, ze najmniejsza odleglosc miedzy Ziemia a Marsem bedzie wynosila r1= 0.78e11 m a najwieksza r2=3,78e8 km r1=55800 km r2=398900 km niedokladnosci wzgledem twoich obliczen spowodowane sa tym ze wystepuje mimosrod orbity ... reszty nie chce mi sie liczyc ... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 16.10.2004 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2004 r1=55800 km r2=398900 km niedokladnosci wzgledem twoich obliczen spowodowane sa tym ze wystepuje mimosrod orbity ... reszty nie chce mi sie liczyc ... pozdrawiam Zaznaczylam, ze opreuje na wielkosci, ktora nazwalam srednim promieniem orbity Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 16.10.2004 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2004 fizyka...br.... Ale dobrze wiedzieć,że tu specjaliści pomogą, bo jak moja starsza zacznie fizykę w szkole,to ani ja ani mąż jej nie pomożemy.Czarna magia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 16.10.2004 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2004 fizyka...br.... Czarna magia Dla mnie to samo zycie Haslo propagowane przez jednego z naszych profesorow, ktory poza tym, ze jest fizykiem to gra jeszcze w zespole muzyki dawnej na flecie: Nawet muzyka to fizyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts