Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

fizyka

bogdano203

Recommended Posts

Powinno wyjsc ok 8 minut

Bardzo prosto - odległość ze Słońca do Ziemi (~150 mln. km) podzielić przez prędkość światła (299 792 458 m/s). tylko pamiętaj o zmianie jednostek (km/m) ;)

Tak dla scislosci. Jesli podajesz odleglosc ~150 mln. km to jaki jest sens podawania predkosci swiatla tak dokladnie ? Wystarczy ~3*10^8.

sie czepiamy troszke :wink: ale nie do końca prawidłowo :D

prędkość światła jest stała i wynosi tyle ile Magdzia powiedziała ...

natomiast odległość Słońca od ziemi nie jest stała i wynosi :

Maksymalna odległość od Ziemi (km) - 152 000 000

Minimalna odległość od Ziemi (km) - 147 000 000

Średnia odległość od Ziemi (km) - 149 600 000

i w zaleznosci od tego czas ten wynosi :

max : 8 min 27s

min : 8 min 10 s

średnio : 8 min 19 s 8)

pozdrawiam

Sie czepiamy i to prawidlowo, bo albo sie chce obliczyc dokladnie i wtedy sie liczy dla konkretnego polozenia Ziemi. Albo sie jedna z wartosci zaokragla i wtedy nalezy zrobic w srosunku do pozostalych to samo, w przeciwnym razie nie ma sensu podawanie jednej z wielkosci z aptekarska dokladnoscia a drugiej z dokladnoscia ok 5%. Takie sa zasady...

bez obrazy ale ... nie masz wiekszych zmartwien ? :wink:

Ja nie... Jestem poprostu nauczycielem... akademickim... fizykiem... ktos tu sie chcial nauczyc jak obliczyc czas, wiec probuje nauczyc go jak to zrobic prawidlowo... :D

Ja nikogo nie chcę uczyć. Ale po pierwsze - osoba pytająca prosiła tylko o sposób obliczenia, więc wielkości podałam niejako extra, po drugie, ja NIE jestem fizykiem, podene przeze mnie wielkości znalazłam w internecie, obie zresztą w tym samym źródle, więc je po prostu przepisałam. A dlaścisłości - nawet podana prędkość światła nie jest dokładna, ponieważ jest to przyjęta prędkość światła W PRÓŻNI a na odcinku Ziemia - Słońce nie koniecznie jest próżnia.

A tak na marginesie JoShi, pozdrawiam Cię serdecznie, mój mąż jest fizykiem, lubię ten typ i lubię precyzję i przyznaję Ci rację. :D

• 2 weeks później...

Sie czepiamy i to prawidlowo, bo albo sie chce obliczyc dokladnie i wtedy sie liczy dla konkretnego polozenia Ziemi. Albo sie jedna z wartosci zaokragla i wtedy nalezy zrobic w srosunku do pozostalych to samo, w przeciwnym razie nie ma sensu podawanie jednej z wielkosci z aptekarska dokladnoscia a drugiej z dokladnoscia ok 5%. Takie sa zasady...

No to jesli już to powinieneś podac rownanie do kórtego nalezy wpisac date i godzine któa bedzie podstawian jako parametr do równania ruchu z którego bedzie obliczana odległosc i dopiero wtedy podzielić przez stała C ;)

hmm chyba sie nie zamotałem ???? ;)

No to jesli już to powinieneś podac rownanie do kórtego

nie powinienes tylko powinnas

nalezy wpisac date i godzine któa bedzie podstawian jako parametr do równania ruchu z którego bedzie obliczana odległosc i dopiero wtedy podzielić przez stała C ;)

hmm chyba sie nie zamotałem ???? ;)

No... Zamotales sie...

A rownanie podala (w formie opisowej) Magdzia:

odległość ze Słońca do Ziemi (~150 mln. km) podzielić przez prędkość światła

No to jesli już to powinieneś podac rownanie do kórtego

nie powinienes tylko powinnas

quote]

Upss racz przyjac przeprosiny :). a swoja droga zlapalaś mnie na mysleniu standardowym: fizyka = meżczyna :(.

A chyba nie tak bardzo sie zamotałem bo mój wywód dotyczył pierwszej cześci wzoru tzn odleglosci ziemi od słońca podanej równania z parametrem?

Upss racz przyjac przeprosiny :). a swoja droga zlapalaś mnie na mysleniu standardowym: fizyka = meżczyna :(.

Przeprosiny przyjete. A swoja droga moj nick tez nie ulatwia okreslenia mojej plci. Ktos mi kiedys powiedzial, ze jest to japonskie imie, ktore sie pojawilo w Shogunie, ja tam nie pamietam :lol:

A chyba nie tak bardzo sie zamotałem bo mój wywód dotyczył pierwszej cześci wzoru tzn odleglosci ziemi od słońca podanej równania z parametrem?

Eeeeee... to nie jest rownanie z parametrem (to nie matematyka :) )

rownanie wyglada tak:

t=r/c

Gdzie t - niewiadoma

r - znana wielkosc czyli odleglosc Slonce-Ziemia

c - znana wielkosc czyli predkosc swiatla

brawo

....a czy możecie zrobić to samo, tylko dla sygnału radiowego z Ziemi na Marsa ?

rownanie na czas jaki potrzebuje fala radiowa bedzie takie samo, tylko r jest inne. W tym przypadku bedzie to odleglosc Ziemia-Mars

Orbita Ziemi ma sredni promien 1 au = 1,5e11 m Orbita Marsa ma sterni promien 1.52 au = 2.28e11 m Oznacza to, ze najmniejsza odleglosc miedzy Ziemia a Marsem bedzie wynosila r1= 0.78e11 m a najwieksza r2=3,78e8 km

predkosc rozchodzenia sie fali radiowej jest taka sama jak swiatla c=3e8m/s

Najkrotszy mozliwy czas w jakim fala radiowa pokona odleglosc Ziemia Mars wynosi

t1=r1/c = 260 s = 4.3 min

i ma to miejsce kiedy obie planety sa w konounkcji ze Sloncem po tej samej stronie Slonca

Najdluzszy czas potrzebny na przeslanie sygnalu radiowego z Ziemi na Marsa wynosi:

t2=r2/c = 1260 s = 21 min

i ma to miejsce kiedy obie planety sa w konounkcji ze Sloncem po przeciwnych stronach Slonca

Ufff...

Mam nadzieje, ze zrozumiale...

To kiedy masz ta klasowke ?

Miłego Weekendu

Sugerujesz, ze zajmie mi to caly weekend.