Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Docieplenie poddasze 033 i 039

silos

Recommended Posts

Witam

Chciałem doradzić się w kwestii połączenia docieplenia poddasza wełną Knauf 033 (10cm) i 039 (15cm). Dach jest wykonany z dachówki betonowej Braas bałtycka, łaty i kontrłaty oraz membrana dachowa (brak pełnego deskowania). Krokwie mają wysokość 20cm i poniżej grzybki pod stelaż opuszczone są na 10cm. Powierzchnia do oceplenia od wewnątrz to ~60m2. Chciałem wykorzystać wełnę mineralną 15cm 039 pomiędzy krokwie (18 cm będzie za ciasno na cyrkulację powietrza pomiędzy membraną, a wełną). Natomiast poniżej do pełnego i szczelnego ułożenia wełny na krokwie i wełnę 15cm chciałem zastosować już lepszą wełnę Knauf 033 10cm.

Chciałem się tylko spytać czy takie rozwiązanie do takiego dachu jest odpowiednie ze względu na dobrą izolację cieplną przy drogim ogrzewaniu gazowym ? Wełna 15cm 039 i tak będzie wciśnięta pomiędzy krokwie 20cm.

Dziękuję za wszelką odpowiedź.

Pozdrawiam

M.K.

Witam i dziękuję za odpowiedzi.

Wynika więc, że przy braku pełnego deskowania tylko membrana to można jednak zastosować wełnę 18cm. Oby tylko niższa warstwa wełny 10cm także nie wypchnęła tych 18cm w membranę.

Jeżeli chodzi natomiast o to aby dać 18cm 039 wełny między krokwie a poniżej 10cm ale już 033 wełny to właśnie czy będzie odpowiednia izolacja termiczna na zimę przy ogrzewaniu gazowym ?

Dziękuję.

M.K.

Dowiadywałem się w doradztwie wełny Kanuf Insulation i jeżeli to jest np. wełna 15 lub 18cm to po rozłożeniu ma tylko ile jest deklarowanie. Może rozprężyć się maksymalnie 0,5cm. Jeżeli mam więc krokwie 20cm to mogę śmiało dać właśnie 18cm (tańszej 038 lub 039) bo i tak będzie te 2 cm przewiewu pod membraną a ocieplenie będzie lepsze przy gazie. Poniżej krokwi gdzie mam już wykonany stelaż na wysokości 10 cm dam lepszą wełną 10cm 033.

Dodatkowo dopytam odnośnie wentylacji na poddaszu. Na dole oraz w łazience na poddaszu mam wyjście do kominów wentylacyjnych (otwory). Natomiast na poddaszu w 3 pokojach oraz klatce schodowej nie ma nic, żadnego wyjścia na kominy. Czy jak teraz robię docieplenie poddasza w tych pomieszczeniach to może zamontować w stelażu w suficie po jednym anemostacie chociaż wywiewnym aby potem je na strychu połączyć i wyprowadzić na dwór lub do komina czyli zrobienie bardzo prostej, podstawowej wentylacji z użyciem anemostatów?

Dziękuję i pozdrawiam

M.K.

Dowiadywałem się w doradztwie wełny Kanuf Insulation i jeżeli to jest np. wełna 15 lub 18cm to po rozłożeniu ma tylko ile jest deklarowanie. Może rozprężyć się maksymalnie 0,5cm. Jeżeli mam więc krokwie 20cm to mogę śmiało dać właśnie 18cm (tańszej 038 lub 039) bo i tak będzie te 2 cm przewiewu pod membraną a ocieplenie będzie lepsze przy gazie. Poniżej krokwi gdzie mam już wykonany stelaż na wysokości 10 cm dam lepszą wełną 10cm 033.

M.K.

zapraszam tych doradcow do mnie. mam kupiona jakis czas temu rolke ekororlki z castoramy, chcialem zobaczyc co ten material jest wart i kawalek odciety z tej rolki lezy swobodnie juz rok gdzies na strychu. dam sobie reke ucica ze ciagle ma wiecej niz deklarowane 15cm.

Dzień Dobry i dziękuję za odpowiedź.

Jeżeli chodzi natomiast jak pytałem o zapewnienie wentylacji w tych trzech pokojach na poddaszu to czy przy montażu wełny i płyt g-k od razu nie zamontować anemostatów wywiewnych odprowadzających powietrze czy też jakieś kratki wentylacyjne jeżeli nie ma wyjścia na komin tak jak na parterze w łazience ?

Dziękuję.

M.K.

Dzień Dobry

To znaczy na dole i w łazience na górze mam pozostawione wykute otwory w kominach. Natomiast w 3 pokojach na górze w których wykonywane jest docieplenie poddasza wełną nie mam nic. Żadnych otworów wentylacyjnych. Pytanie czy zrobić obecnie wyjścia wentylacyjne w suficie na strych jeżeli już robię poddasze czy dać sobie spokój ponieważ zawsze można okno uchylić ?

M.K.