kaawon 27.07.2018 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2018 Witam, Jak w temacie. Za ścianą garażu jest sypialnia, która bardzo się wychładza. W garażu bywa poniżej zera (do -7 przy -27 na zewnątrz). Ściana w konstrucji kanadyjskiej z płytami KG z obu stron. Myślałem o płytach PIR naklejonych (klej na całej powierzchni) na KG w garażu. Nie wiem czy jakaś wilgoć nie będzie się gromadzić pod PIR'em. Co doradzacie? Pozdrawiam,Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 27.07.2018 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2018 (edytowane) Witam, Nie wiem czy jakaś wilgoć nie będzie się gromadzić pod PIR'em. Co doradzacie? Pozdrawiam, Adam To zależy od jakości (grubości) izolacji ściany sypialnia/garaż i grubości planowanej płyty PIR. Wyguglaj kalkulator punktu rosy i za jego pomocą dobierzesz minimalną grubość płyty PIR, aby w niej się mieścił wspomniany punkt. Ale żeby było ciepło w domu lepiej nie stosować minimalnych grubości izolacji cieplnych:) Pozdrawiam Cezary Edytowane 27 Lipca 2018 przez cezary.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaawon 11.10.2018 10:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2018 (edytowane) W kalkulatorach punktu rosy mogę obliczyć jedynie temperaturę, w której nastąpi kondensacja. Jak to przełożyć na grubość płyt? Czy intencją jest aby ta temperatura wystąpiła niejako wewnątrz płyty (gdzie nie jest możliwa kondensacja), a nie w ścianie? Znalazłem Twój post, w którym pytałeś o klej do w/w płyt, ale była tylko jedna odpowiedź - Ceresit CT-84. Czy ten klej wykorzystałeś? Edytowane 11 Października 2018 przez kaawon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 11.10.2018 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2018 A może ocieplenie ze skalnej wełny mineralnej FRONTROCK S.Przykleja się takie płyty zaprawmi klejącymi do podłoża, a później można je wykończyć zaprawą zbrojącą z siatką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaawon 13.10.2018 08:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2018 (edytowane) A może ocieplenie ze skalnej wełny mineralnej FRONTROCK S. Przykleja się takie płyty zaprawmi klejącymi do podłoża, a później można je wykończyć zaprawą zbrojącą z siatką. Dzięki za informację, ale wolę materiał, który nie chłonie wilgoci jak wełna. Dlatego myślałem poczatkowo o styro, ale PIR jest ponoć mniej higroskopijny. Edytowane 13 Października 2018 przez kaawon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts