Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie stropu na strychu - ile cm styropianu a ile betonu ?

Solrac

Recommended Posts

Witam!

Mam poddasze niemieszkalne w moim domu, które pełni rolę strychu. Będzie się tam wchodzić poprzez spuszczane schody w garażu. Chcę aby pełniło rolę strychu i tzw "graciarni" . Jednocześnie zależy mi aby bardzo dobrze ocieplić strop bo jak wiadomo najwięcej ciepła ucieka przez dach. Poradzono mi aby na goły zalany betonem strop dać folię budowlaną 0,2 z atestem, na to dać 2 lub 3 warstwy styropianu podłogowego EPS na mijankę na łączną grubość około 25-30 cm i całość zalać warstwą betonu - np około 4 cm. Spotkałem się z opinią że nie mogę wylać betonu na tak grubą warstwę 30 cm styropianu gdyż z biegiem czasu styropian zacznie siadać i podłoga będzie się zapadać i pękać.

1. Czy to prawda?

2. Czy jest ustalona jakaś maksymalna grubość styropianu i jakaś maksymalna warstwa betonu jaką można wylać na styropian?

3. Czy jak ułożę styropian 2 warstwy na mijankę to muszę dać jeszcze raz folię na styropian do góry czy leję beton na goły styropian ?

Ponadto na podłodze strychu na którą chcę dać ocieplenie z wylewką znajdują się podwaliny drewniane ze słupkami oraz słupy drewniane więźby dachowej. Moje pytanie :

4. Czy trzeba jakoś specjalnie zaizolować podwaliny i słupy aby beton wylewki nie dotykał czy nie jest to wymagane?

5. Belki leżące na podłodze jak przykryję styropianem i zaleję betonem nie będą gnić po jakimś czasie ?

W załączeniu zdjęcia mojego strychu.

Powiedzcie co sądzicie w tej kwestii.

Pozdrawiam !

20180723_182524_resized.jpg20180723_182548_resized.jpg20180723_182556_resized.jpg

20180723_182704_resized.jpg

• 2 weeks później...