Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dobry program do zaprojektowania domu, wnętrz i otoczenia na IOS

Recommended Posts

Ja też zastanawiałem się nad tym aby samemu próbować swoich sił w projektowaniu domu Natomiast stwierdziłem, że ogólnie rzecz ujmując taniej wyjdzie kupienie dobrego projektu pytanie tylko Która z firm dostępnych na rynku jest najlepsza

No właśnie - która jest tą najlepszą? Pewnie zaraz nam powiesz :).

moim zdaniem Archicad albo Revit.

Obydwa mają praktycznie tę samą funkcjonalność (baaaardzo szeroką) i pozwalają jdenym kliknięciem robić z rzutu model 3D, elewacje, przekroje itp.

Oczywiście trzeba wszystko bardzo starannie i dokładnie projektować, żeby cały projekt wyglądał dobrze w 2D i w 3D.

W internecie mnóstwo dokumentacji i tutoriali więc można się w miarę szybko nauczyć.

Oczywiście są to programy profesjonalne i nie da się ich opanować w jeden wieczór. Jednak myślę, że do pracy tylko przy własnych prywatnych projektach nie zajmie to też jakoś bardzo dużo czasu.

Co najważniejsze w tych programach, w stosunku do tradycyjnych CAD'ów są "user friendly" i naprawdę intuicyjnie się z nich korzysta projektując architekturę,krajobraz albo jakieś małe formy typu meble

moim zdaniem Archicad albo Revit.

Obydwa mają praktycznie tę samą funkcjonalność (baaaardzo szeroką) i pozwalają jdenym kliknięciem robić z rzutu model 3D, elewacje, przekroje itp.

Oczywiście trzeba wszystko bardzo starannie i dokładnie projektować, żeby cały projekt wyglądał dobrze w 2D i w 3D.

W internecie mnóstwo dokumentacji i tutoriali więc można się w miarę szybko nauczyć.

Oczywiście są to programy profesjonalne i nie da się ich opanować w jeden wieczór. Jednak myślę, że do pracy tylko przy własnych prywatnych projektach nie zajmie to też jakoś bardzo dużo czasu.

Co najważniejsze w tych programach, w stosunku do tradycyjnych CAD'ów są "user friendly" i naprawdę intuicyjnie się z nich korzysta projektując architekturę,krajobraz albo jakieś małe formy typu meble

Sugerujesz piractwo?

W cenie ww programów masz na gotowo ze dwa projekty indywidualne.

• 2 weeks później...

Hej,

dzięki za informacje. Ja przetestowałem parę programów, w końcu padło na Sweet Home 3D - kosztuje troszkę ponad 60 zł i jest rewelacyjny. Bardzo intuicyjny, do nauki w dwa - trzy dni, jednocześnie posiada wiele opcji do wizualizacji domku wewnątrz i zewnątrz. Na razie mam tylko problem z dodaniem dachu, można "celować" ręcznie, ale nie wiem jak go ustawić parametrami, w tutorialach w necie też niczego na razie na ten temat nie znalazłem.