Quaich 29.07.2018 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2018 Noszę się z zamiarem kupna domu z działką. Taj, już podjąłem decyzję, że będzie to kupno "używanego" a nie budowa nowego. I teraz kilka pytań, bo jako mieszkańcowi bloku pewne rzeczy są obce całkowicie1) murowany czy drewniany? Murowany podobno może przetwać 100 lat a drewniany po 40 latach jest do rozbiórki - tak słyszłem. Tymczasem na ogłoszeniach internetowych nie brakuje ofert przedwojennych drewnianych domów, które dalej stoją jak i murowanych z lat 90. gdzie pośrednik sam zaznacza, że stropy są uszkodzone a dom nadaje się do rozbiórki. Co więcej czytałem, że dom drewniany można nawet przenieść a w przypadku murowanego to oczywiście niemożliwe. Czy z domem murowanych i drewnianych nie jest czasem tak jak z komputerem stacjonarnym i laptopem? Że w drewnianym jak ściana nośna nawet jest przegnita to idzie wszystkie " części" wymienić a w murowanym jak stropy czy ściany nośnie są uszkodzone to trzeba wyburzyć.2) Jak odpowiednio dobrać ekipę budowlaną, która oceni czy koszt remontu nie przekroczy budowy nowego?3) Jak już wspomniałem mieszkam w bloku i całe życie temat związany z ogrzewaniem ograniczał się do regulowania kurka przy kaloryferze i płacenia rachunków do spółdzielni. Na to trzeba patrzeć kupując dom pod tym kątem. Jakie jest najlepsze ogrzewanie i na czym polega? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 29.07.2018 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2018 Każdy dom można wyremontować i naprawić.Poszukaj domu w preferowanej lokalizacji, z odpowiednim układem funkcjonalnym, z odpowiednią ceną i stanem technicznym a większość problemów z decyzją będziesz miał z głowy.Większość domów to domy w tradycyjnej technologii czyli murowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts