ArokX 29.07.2018 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2018 Pytanie będzie krótkie...mam komin systemowy z wkładem ceramicznym fi 200. Czy do takiego komina można podłączać wkłady kominkowe z wyjściem spalin fi 160 lub fi 180? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 29.07.2018 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2018 Jak najbardziej. Gorzej odwrotnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regius 18.08.2018 23:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2018 Podepnę się pod wątek. Mam komin plewa uni fu 18/18 z gdzie trójnik przyłączeniowy ma średnicę fi 200. Przeglądałem filmik plewy na YT i zrozumiałem - mam nadzieję że błędnie, że nie można redukować średnicy czopucha przy samym podłączeniu do komina. Poniżej link do filmiku (szczególnie czas od 1:05 do 2:02): Czy to oznacza, że patrząc od strony komina muszę dać najpierw przejście ze sznurem fi 200 / fi 200 potem kolano (albo jakikolwiek dłuższy element) fi 200, żeby zmniejszyć prędkość spalin a dopiero potem redukcja fi 200 / fi 160 (lub 150 w zależności od tego jaką kozę kupię w przyszłości)? Wolałbym zastosować przejście ze sznurem, które miało by od razu redukcję na docelową średnicę (fi 150 lub fi 160), ale jeśli rzeczywiście nie jest to poprawne technicznie i miało by spowodować uszkodzenie komina, to wolałbym nie ryzykować. Przy okazji chciałem jeszcze zadać pytanie odnośnie kolana nastawnego 4 segmentowego (nie miałem do tej pory styczności) - czy połączenia poszczególnych segmentów muszę jeszcze jakoś dodatkowo uszczelniać (np. silikonem wysokotemperaturowym)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 19.08.2018 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2018 Trudno powiedzieć z czego wynika przesąd, że nie można redukować przy kominie...Elementów stalowych raczej się nie uszczelnia. Powinny pasować do siebie na "wcisk". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regius 23.08.2018 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2018 (edytowane) Dzięki za odpowiedź. Zdecydowałem się jednak finalnie na przyłącze do komina ceramicznego fi 200, kolano nastawne fi 200 a potem redukcja, bo tak producent napisał /narysował w instrukcji obsługi. Kupiłem graty firmy Darco i okazuje się, że nie da się tego zainstalować - przyłożyłem kształtkę przyłączeniową ze sznurem do komina i wydaje się być zbyt duża. Zmierzyłem średnicę rury ceramicznej na trójniku i jest troszkę jajowata a średnica waha się pomiędzy 193 a 196 mm. Nie chcę zniszczyć kształtki przyłączeniowej i wpychać na siłę dlatego wolałem się upewnić tutaj jak należy to prawidłowo zainstalować. Czy to normalne, że średnica wewnętrzna trójnika ceramicznego jest mniejsza niż 200 mm? Czy też może któryś z elementów (trójnik lub kształtka przyłączeniowa) nie trzyma tolerancji? Może powinienem odesłać zakupione elementy zamienić na fi 180 mm i nałożyć dodatkową warstwę sznura? Trójnik wygląda tak (muszę jeszcze dołożyć izolację of frontu): Edytowane 23 Sierpnia 2018 przez Regius Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 24.08.2018 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2018 (edytowane) Wydaje mi się (może "zduny" zweryfikują), że powinieneś poszukać raczej stalowej kształtki nakładanej na ceramikę, a nie wpuszczanej. Było kiedyś o tym kilka dyskusji. Edytowane 24 Sierpnia 2018 przez przemo1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regius 24.08.2018 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2018 Wydaje mi się (może "zduny" z weryfikują), że powinieneś poszukać raczej stalowej kształtki nakładanej na ceramikę, a nie wpuszczanej. Było kiedyś o tym kilka dyskusji. Dzięki za odpowiedź. To znaczy, że najlepiej będzie jeśli zwrócę obecny adapter który wygląda tak: i kupię coś takiego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
endrju6 24.08.2018 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2018 Na Twoim miejscu zrobiłbym tak: - kupujesz cieńszy sznurek kominkowy w markecie- odginasz blaszki trzymające sznur- zdejmujesz sznur fabryczny- owijasz na nowo cieńszym - zaginasz ponownie, byle ciasno I po robocie. No chyba, że wolisz babrać się ze zwrotami. Ja wolałbym podjechać do marketu, który i tak jeszcze ze 100 razy odwiedziszurządzając chałupę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 25.08.2018 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2018 Dzięki za odpowiedź. To znaczy, że najlepiej będzie jeśli zwrócę obecny adapter który wygląda tak: i kupię coś takiego? Zdecydowanie kształtka nakładana na ceramikę. Wpychana do środka, prędzej czy później rozsadza trójnik. Im cieńszy sznur, tym szybciej się utwardza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts