misha81 29.07.2018 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2018 Witam,chcę zamówić drzwi przesuwne naścienne, ale ich wadą jest niska dźwiękoszczelność. Natomiast podobno istnieją (teść takie widział) drzwi, które po przesunięciu w światło otworu, dopycha się i wpycha w ościeżnicę. Jak ruch bocznych drzwi w samochodach typu VW Transporter.Przejrzałem katalogi największych producentów, ale nigdzie czegoś takiego nie znalazłem.Google też nie pomaga i nawet nie wiem jakie hasło wpisać. Jeśli ktoś się spotkał z takim systemem, to jak on się nazywa i jacy producenci mają w ofercie? Czy takie dopychanie za każdym razem jest wygodne i na ile podnosi szczelność?Czy taki system nie jest bardziej narażony na awarie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 30.07.2018 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2018 Nie widziałem jeszcze takiego sytstemu, także teść jest Twoim jedynym tropem Ps. Poszukaj w katalogu eclisse - to potentat w rozwiązaniach przesuwnych. Mozesz tez zapytać w Leon. Może ktoś coś słyszał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misha81 30.07.2018 08:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2018 Dzięki za sugestie, ale w katalogach tych firm nic takiego nie znalazłem. Teść wie tylko tyle, że takie drzwi są w jednej naleśnikarni w Chałupach To chyba muszę zakończyć poszukiwania tego Świętego Gralla... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 30.07.2018 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2018 Minuta szukania https://www.rafael-drzwi.pl/kasety-do-drzwi-przesuwnych-chowanych-w-scianie-c-157.html https://www.youtube.com/watch?v=7UO2soLNBgY Z tego co widzę, to zamiast ściany stawiasz "kosz" z profili stalowych, który następnie może być obudowany płytami KG. W google wpisałem "rama z drzwiami przesuwnymi" i jest tego więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 30.07.2018 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2018 (edytowane) To chyba nie o to chodzi. Ja zrozumiałem, ze misha poszukuje drzwi otwieranych jak okno przesuwne.. takie jak boczne w autach a w linkach są zwykłe drzwi chowane w ścianę. Ps. Misha - w katalogach raczej nie ma, bo inaczej pokazywałyby się na ekspozycjach, ale można zadzwonić i pogadać - kto ma być lepiej zorientowani niż w tych firmach? Edytowane 30 Lipca 2018 przez finlandia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 30.07.2018 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2018 Czyli drzwi, które normalnie są osadzone wewnątrz otworu, ale po otwarciu wychodzą na zewnątrz ściany? No to faktycznie ciekawe rozwiązanie. Może po prostu Okno typu uchylnoprzesuwne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misha81 30.07.2018 11:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2018 @jak_to_mozliwe Zdecydowanie nie o to chodzi... A propos minuty szukania: @finlandia Dzięki - zadzwoniłem do przedstawiciela Eclisse, ale powiedział, że nie kojarzy na rynku czegoś takiego, ale kiedyś widział w jakimś japońskim systemie. Ale użył terminu "drzwi zmieniające płaszczyznę" i to trochę pomogło, bo znalazłem takie systemy do szaf: https://www.youtube.com/watch?v=f-swqO3HLSk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazwoj 02.08.2018 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2018 A czy nie chodzi o coś takiego? Wiem, że to system meblowy Hetticha, ale można na tym wieszać skrzydła do 60kg. Cena to około 3150zł: https://www.meble.pl/p1513403,inline-xl-system-przesuwny-do-szafy-2-drzwiowej-1300-1499.html P.S. Teraz spojrzałem, że też znalazłeś taki sam system. Ja rozglądałem się za czymś takim do siebie do domu, bo też chciałem aby drzwi otwierały się jak w busie i po zamknięciu miały być w jednej płaszczyźnie. Jedyny system na Polskim rynku w sprzedaży to właśnie to co Ci podrzuciłem w linku. Innego nie znalazłem, a drzwiniłem do Bluma, Hetticha i innych firm. Także możesz już nie szukać, bo nic innego nie znajdziesz. A co do samej dźwiękoszczelności takiego systemu te też bym polemizował, bo nie ma tam uszczelek, a nawet jak takowe dosztukujesz to nie ma tam zbyt dużej siły dociskowej aby skrzydło wpadło miękko w uszczelkę. Drzwi przesuwne nie są stworzone do izolacji akustycznej. Czy to na systemach Eclisse czy Leona (drugi popularny system używany m.in przez Erkado). Nic tu mądrego nie wymyślisz, bo jak chcesz mieć drzwi z izolacją jakąkolwiek to raczej muszą być to drzwi rozwierne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misha81 05.08.2018 20:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2018 No dzięki za info.Chyba nic nie wykombinuję, i zamontuję zwykłe drzwi. Chociaż wg mnie to niezagospodarowana nisza na rynku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts