aston84 30.07.2018 04:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2018 Witam Projektuję sobie przyszły dom, do tej pory miałem w projekcie kotłownię z miejscem na pompę ciepła + pralkę.Teraz myślę, aby do pompy dołożyć dodatkowy zbiornik wody - pomyślałem, aby powiększyć kotłownię ... może jednak jest lepszy sposób? Planuję dom piętrowy, planowałem nieużytkowy strych, ale strop betonowy - teraz myślę, czy nie można by na strychu zrobić kotłowni i pralni.Do tej pory dowiedziałem się, że należało by mieć:-mocny strop - to już mam w projekcie-mocniejszą pompę aby te kilka metrów wyżej wodę pociągła - nie wiem czy to jest problem duży, albo koszt-pomieszczenie musi być ocieplone - gdybym się na to zdecydował to bym je ocieplił i być może zamontował tam ogrzewanie takie jak w reszcie domu. Znacie jakieś przeciwwskazania, lub macie jakieś informacje w tym temacie?Dodam, że wygospodarowanie dodatkowych m2 na parterze nie będzie ani specjalnie łatwe, ani bez kosztowe, dlatego jeśli przeniesienie pompy na strych wiąże się z kosztami, ale są one w granicach rozsądku (tutaj proszę nie liczyć kosztów ocieplenia i ogrzewania pomieszczenia na strych, ponieważ gdybym tak zrobił to dodałbym tam jeszcze parę innych sprzętów) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okobar 30.07.2018 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2018 małe pytanie - jeśli w projekcie miałeś dostateczną wielkościowo kotłownię na PC i pralkę, to możesz wytłumaczyć, jakim cudem nie wejdzie Ci tam dodatkowy zbiornik wody? i co to za dodatkowy zbiornik? do czego? niby można dac na strych, ale wszyscy instalatorzy odradzają, bo dobieg z gruntu, w przypadku gruntówki, jest dłuuuuugi inną sprawą jest pompa powietrzna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aston84 30.07.2018 07:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2018 Myślałem o: BA-ST 9050 - 2FEMa wymiary: 897mm x 832mmZ tego co słyszałem z każdej strony musi mieć 40cm przestrzeni, czyli potrzeba na niego minimum 1697mm x 1632mm Pompa gruntowa pobiera wodę z kilkudziesięciu metrów spod ziemi, to te 7m chyba nie zmieniają tak dużo - nie znam się, ale wydaje mi się, że to dziwne - możesz mi coś więcej powiedzieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 30.07.2018 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2018 Myślałem o: BA-ST 9050 - 2FE Ma wymiary: 897mm x 832mm Z tego co słyszałem z każdej strony musi mieć 40cm przestrzeni, czyli potrzeba na niego minimum 1697mm x 1632mm Pompa gruntowa pobiera wodę z kilkudziesięciu metrów spod ziemi, to te 7m chyba nie zmieniają tak dużo - nie znam się, ale wydaje mi się, że to dziwne - możesz mi coś więcej powiedzieć? Witaj, Dalej nie wiemy po co Ci ten dodatkowy zbiornik i jaką pompę planujesz? Masz już konkretny model/dostawcę pompy? Konsultowałeś projekt z instalatorami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aston84 30.07.2018 07:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2018 Przepraszam pomyliłem model zbiornika (planuję jedno źródło ciepła, a podałem zbiornik do 2 źródeł), ale ogólnie służy do "przechowywania ciepłej wody użytkowej"Myślałem o pompie NIBE F1245 12KW - posiada wbudowany zbiornik 180l - taką bez dodatkowego zbiornika konsultowałem. Teraz pomyślałem o dodatkowym zbiorniku i przyszedł mi na myśl pomysł, aby wszystko dać na strych - pytanie czy to ma sens (nie wygospodaruje raczej miejsca na ten zbiornik w obecnie projektowanej kotłowni na parterze, albo pociągnie to znaczne koszty) - muszę rozważyć różne opcje.Może sam zbiornik dać na strych ... sam nie wiem jakie są opcje i jakie są dobre, a jakie złe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdaseb 30.07.2018 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2018 Przepraszam pomyliłem model zbiornika (planuję jedno źródło ciepła, a podałem zbiornik do 2 źródeł), ale ogólnie służy do "przechowywania ciepłej wody użytkowej" Myślałem o pompie NIBE F1245 12KW - posiada wbudowany zbiornik 180l - taką bez dodatkowego zbiornika konsultowałem. Teraz pomyślałem o dodatkowym zbiorniku i przyszedł mi na myśl pomysł, aby wszystko dać na strych - pytanie czy to ma sens (nie wygospodaruje raczej miejsca na ten zbiornik w obecnie projektowanej kotłowni na parterze, albo pociągnie to znaczne koszty) - muszę rozważyć różne opcje. Może sam zbiornik dać na strych ... sam nie wiem jakie są opcje i jakie są dobre, a jakie złe. Wg mnie pompa gruntowa na strychu to bezsens. Piszesz, że projektujesz sobie domek- jaki problem wygospodarować 2 m2 na parterze??? Mam PC podobnej wielkości do twojej i zmieściłby to urządzenie na 1 m2, (62cmx62cm). Nawet przy jakimś dodatkowy zbiorniku buforowym i uzdatniaczu wody (mam taki w jednym pomieszczeniu z PC), miejsca zostałoby jeszcze sporo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aston84 30.07.2018 10:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2018 Wg mnie pompa gruntowa na strychu to bezsens. Dziękuję za opinię, ale możesz powiedzieć coś bardziej konkretnego - aby wiedział, czy powód jest do przejścia czy nie. Mam PC podobnej wielkości do twojej i zmieściłby to urządzenie na 1 m2, (62cmx62cm). Nawet przy jakimś dodatkowy zbiorniku buforowym i uzdatniaczu wody (mam taki w jednym pomieszczeniu z PC), miejsca zostałoby jeszcze sporo... Sama pompa jak najbardziej, jednak jak piszę, na zbiornik z tego co wiem potrzeba miejsca więcej i musi być każdej strony odstęp. Wstępnie wyliczałem, ze zajmie mi to 1697mm x 1632mm czyli 2,77 m2 - może moje informacje nie są w 100% wiarygodne i potrzeba mniej miejsca - może ktoś kto montował taki zbiornik się wypowie. Czy bym wygospodarował dodatkowe 2,77m2 na zbiornik do pompy? - oczywiście Czy odbyło by się to bez ponoszenia kosztów - Nie Dlatego chciałem się zorientować czy istnieje alternatywa (nie chodzi mi aby było taniej, ale dając to teoretycznie na strych mógłbym zrobić tam też pralnię itp) - chciałem mieć pojęcie zanim zapytam w firmie montującej pompy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejos36 30.07.2018 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2018 Ile tej wody potrzebujesz? Ty chyba nie mieszkałeś w domu. Pralnie pod dachem? I żona pewnie szczęśliwa, że będzie gonić po schodach z ciężarami? No chyba, że suszarnie od razu wymyślisz. Kto bogatemu zabroni. Jak robisz gruntówkę, to odwiert możesz zrobić do tej i do tej głębokości. Zabierając nawet 7m uszczuplasz jego wydajność, do tego podrażasz całą sprawę. Raz, bo to musisz skompensować czym innym, dwa więcej wydasz na utrzymanie tego systemu. Do tego pewnie są różne knify, o których pewnie powiedzą ci specjaliści. Pamiętaj, że w rurach płynie glikol czyli trucizna. Zawsze musisz się liczyć, że rura strzeli albo sam ją uszkodzisz w jakiś sposób. Nawet jak chcesz takiego baniaka wstawić z jakiegoś uzasadnionego powodu, to sobie przelicz czy warto iść w takie czy inne rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aston84 30.07.2018 17:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2018 W sumie nie wiem ile wody potrzebuję, ale do tej pory miałem zawsze około 360 litrów - ogrzewane prądem, więc dość szybko, w moich kalkulacjach pompa ogrzewa to taniej, ale wolniej, dlatego chciałbym mieć więcej (ile to jeszcze kwestia do przemyslenia). Oj akurat nawet jak byłem dzieckiem wynosiłem pranie na strych rozwiesić, a też mieszkałem w domu piętrowym (na parterze) - nawet jak byłem dzieckiem to jakoś nie uważałem, ze miska o średnicy 1 metra z praniem to jakiś specjalny ciężar. Co innego jeśli chodzi o wydajność, jeśli rzeczywiście te 7m (realnie liczę 2x 2,7m + 2 x 20cm stropu) wpłynie na wydajność pompy i koszty jej używanie to ... jest właśnie argument przeciwko temu pomysłowi jaki szukałem. W sumie zanim jeszcze przeczytałem ta odpowiedź przemyślałem to i teraz raczej zrobię tak:1. Pompa i zbiornik na parterze2. Pralka i suszarka + miejsce do suszenia prania na strychu (czyli poniekąd jak miałem gdy byłe dzieckiem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejos36 30.07.2018 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2018 2. Pralka i suszarka + miejsce do suszenia prania na strychu (czyli poniekąd jak miałem gdy byłe dzieckiem) Pamiętaj, że nie zawsze będziesz młody i sprawny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okobar 31.07.2018 04:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2018 W sumie nie wiem ile wody potrzebuję, ale do tej pory miałem zawsze około 360 litrów - ogrzewane prądem, więc dość szybko, w moich kalkulacjach pompa ogrzewa to taniej, ale wolniej, dlatego chciałbym mieć więcej (ile to jeszcze kwestia do przemyslenia). Oj akurat nawet jak byłem dzieckiem wynosiłem pranie na strych rozwiesić, a też mieszkałem w domu piętrowym (na parterze) - nawet jak byłem dzieckiem to jakoś nie uważałem, ze miska o średnicy 1 metra z praniem to jakiś specjalny ciężar. Co innego jeśli chodzi o wydajność, jeśli rzeczywiście te 7m (realnie liczę 2x 2,7m + 2 x 20cm stropu) wpłynie na wydajność pompy i koszty jej używanie to ... jest właśnie argument przeciwko temu pomysłowi jaki szukałem. W sumie zanim jeszcze przeczytałem ta odpowiedź przemyślałem to i teraz raczej zrobię tak: 1. Pompa i zbiornik na parterze 2. Pralka i suszarka + miejsce do suszenia prania na strychu (czyli poniekąd jak miałem gdy byłe dzieckiem) ad1. dalej nie rozumiem po co Ci drugi zbiornik, biorąc pompę weź z zintegrowanym i wystarczy jeśli nie masz rodziny 10 osobowej to 200l będzie ok, chociaż może wiesz lepiej ad2. dla mnie to głupota, ale jak chcesz, zastanów się jeszcze jakie będziesz mieć schody na ten strych - zwykłą klatkę schodową czy moze schody strychowe składane w klapie w tym drugim wypadku współczuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdaseb 31.07.2018 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2018 Pomyśl również o tym, jak taki zbiornik ci się rozszczelni- prysznic w sypialni w gratisie...Pralnia na strychu? Może i dobry pomysł, ale wykonanie klatki schodowej to kosmiczny koszt. A wchodzenie po schodach składanych- porażka... Wygospodaruj te 2 m2 na parterze i daj sobie chłopie spokój... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aston84 31.07.2018 06:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2018 Dziękuję wszystkim za komentarze @6591 - Ja projektuje strop i mógłbym umieścić zbiornik w dowolnym miejscu np na łączeniu ścian nośnych (jednak napisałem wcześniej o 17:40, ze sobie raczej odpuszczę zbiornik tam) @maciejos36 - niby racja, ale moja babcia radziła sobie w dużo gorszych warunkach to ja sobie nie poradzę - zresztą skoro planuję dom piętrowy, a nie parterowy, to w sumie praniem nie ma co się przejmować, że raz na kilka dni będą 2 wycieczki na jeden poziom wyżej @okobar - rozważam normalne schody na strych, takie żelbetowe - wcześniej myślałem o składanych, ale raczej zainwestuję w normalne @magdaseb - myślałem o tym i ja nie widzę problemu, aby tak to zamontować aby wodę z ewentualnego przecieku puścić prosto do rynny (ale jak psiałem o 17:40 raczej odpuszczę sobie zbiornik na strychu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts