Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sprawdzenie fachowcow przy murowaniu scian Ytong

Recommended Posts

Witam. W dniu dzisiejszym pokłóciłem się z fachowcami którzy stawiają mi ściany nośne o pieniądze. Pokończyły im się zaliczki i chcą wysępić ode mnie więcej niż umówiona kwota. Niestety nie zpisałem z nimi umową. Natomiast jak już chcą czegokolwiek ode mnie chciałbym sprawdzić jakość ich pracy a zupełnie się na tym nie znam. Może ktoś mógłby podpowiedzieć na czym mógłbym ich złapać tak aby zgasić ich zapał to dodatkowych pieniędzy które mi ani nie spadają z nieba ani nie jestem instytucją charytatywną żeby dawac coś komuś za darmo. Jak sprawdzić poziom tych ścian? Mierzyć bloczki metrówką od dolnej warstwy zaprawy ? Jaka jest tolerancja na otworach okiennych? Jaka jest tolerancja na słupach żelbetowych?

Panowie nabijacie się z inwestora. Może porwał się z motyką na księżyc (buduje sam bez wiedzy i kierownika bud). stało się, jaki ma teraz sens rozgrzebywanie tego. Macie ochotę na pomoc to ok a nie to takie komentarze nic mu nie dadzą. Pieniądze umówione i tego się trzymaj, jak masz tego kiera na papierze to go ściągnij, jak nie da rady to pozostaje Ci wierzyć że tak jak Ci zrobią będzie ok. ( na pewno się nie zawali)

Kolego, z Twoją znajomością tematu to najlepiej o nic ich nie pytaj,nie rozmawiaj o meandrach technicznych budowy...Powaga,jak chcesz poziomy mierzyć metrówką to każda następna ekipa będzie to wykorzystywać.Moja rada,znajdź dobrego znajomego,najlepiej przyjaciela który z grubsza ogarnia temat i niech on podpowie Ci to i tamto,ewentualnie dogadaj się z KB,niech on wszystkiego dogląda.Z tymi panami co ich masz teraz spróbuj się dogadać niech skończą co mają skończyć i niech odejdą.

i tu się zgadzam uzgodnij to już na etapie budowy bo ja musiałem sam obrabiać okna i zrobić w węgarki a pewnie jakbym to miał w umowie to w tej samej cenie zrobiła by to ekipa cóż życie drugi raz bym wiedział umowa i spisywać wszystko po kolei co się chce gość i tak podpisze bo i tak na tobie zarobi