Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Eraska zapewne wybrałaś jakiegoś słabego producenta okien, który zapewne profile oklinował na własną rękę (zlecenie) co dało taki efekt. .

Producent podobno ze średniej półki, całkiem duża fabryka

No właśnie nie , okleinowane bezpośrednio przez Veke - wiem bo cały czas walczę

Fabryka twierdzi, ze Veka uznała reklamacje tych odklejajacych sie oklein, tych za krótkich niestety nie - bo nie ma norm dokąd ma sięgać okleina

Problem w tym, ze jeszcze 2 tyg temu tego odklejenia nie było, co bedzie jak reszta tez sie poodkleja?

• Odpowiedzi 242
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ojakości i estetyce okien decydują szczegóły, czyli kultura techniczna firmy, wykonanie i oczyszczenie zgrzewów i przede wszystkim skuteczna kontrola jakości.

Spodobało mi sie: "kultura techniczna firmy" a - tylko jak ja ocenić, ja potrafię ocenić tylko kulturę tech . Firmy z której mam okna i wciąż sobie zadaje pytanie jak taki towar mógł opuścić fabrykę, dodam ze nie wspominam tu o rzeczach nieistotnych dla tematu- jak np. Krzywe pakiety szybowe, wtrącenia w szybach, pan z fabryki na moje pytanie o kontrole jakości dziwnie zamilkł

Sie zastanawiam jak sie ma kultura tech firmy do zarobków ludzi, bo gdzieś czytałam ze w " mojej" fabryce kiepsko placa

Edytowane przez Eraska

Problem w tym, ze jeszcze 2 tyg temu tego odklejenia nie było, co bedzie jak reszta tez sie poodkleja?

Odklejająca się okleina zdarza się nawet najlepszym:( Najczęściej wychodzi to w okresie do 3 lat od daty zakupu, gwarancję pewnie masz na 5 lat więc się nie przejmuj, chyba że producent "zwinie" interes.

Sie zaczęła na drugim oknie odklejać, hm

A tak z ciekawości pytanie do specjalistów: da sie okna na budowie złożyć?

Maja mi wymieńac pakiety sżybowe , bo były niezgodne z zamówieniem więc i listwy przyszybowe do wymiany, odkleja sie okleina na ramie - ramy maja wymenic, pouszkadzanesa słupki- maja dostać nowe-ale maja być odcinać na miejscu, czy da sie to wszystko poskladac na budowie

Aż sie boje co z tego powstanie:)

zdj nr 1 - woda za uszczelka, i bynajmniej jesli nie wlewa ci się do wewnatrz jest to dopuszczalne

zdj nr 2- wszystko za uszczelka

zdj nr 3 - uszkodzona okleina

zdj nr 4 - po lewej stronie od zaczepu widac za krotka okleina- jeszcze się trzyma , po prawej juz się odkleiła

zdj nr 5 - uszkodzona okleina

Życzę udanych wyborów:)

Eraska,

patrzę na Twoje fotki. Wygląda to tak sobie - pewnie część osób by na to nie zwrócila uwagi chociaż - szczerze - mi się nie podoba.

Ale też obiektywnie patrząc - pokazujesz ogromne zbliżenie i nie dziwię się, że Producent chce wykorzystać furtkę w postaci "braku norm".

Chciałbym wierzyć, że dobra fabryka okien nie dopuściłaby tych profili do produkcji, tylko je reklamowała. I pewnie by jej uznano taką reklamację, bo wymiana sztang profilu to mały koszt w przeciwieństwie do całych okien.

Sorry za generalizowanie - wybierając tańsze opcje musimy się liczyć, że jest większe ryzyko błędów. Bierze się to zwyczajnie z ustawienia produkcji: Wy zamawiacie okna i oczekujecie ich w określonym terminie. Fabryka zamawia konkretne profile, czeka, dostaje surowce. I taką wadę widzi lub nie ale by dotrzymać terminu puszcza te okna z nadzieją że "przejdą". Tym razem się nie udało. I pewnie słusznie.

Jak to możę wyglądać w firmie lepszej? Profile leżą zamówione na zapas. Terminy są szybsze, bo od ręki są surowce, także wtedy kiedy jest wątpliwość co do ich jakości i można produkować z zapsowych elementów. Tylko taki magazyn kosztuje a to przekłada się na wyższą cenę.

To jest moja geneza powstawania takich wad w oknach.

Ps. Nie mogę zrozumieć, dlaczego trzyszybowe okna ktoś proponuje bez ciepłych ramek :( Chyba sam zacznę to robić, bo już mam dość bycia posądzanym, że jestem drogi:(

Do dzis sie zastanawiam co sprzedaja ci których cena była o30 % niższa

Kupiłaś okna najtańsze na Vece, nie porównuję ich do okien dwóch firm na D. Oblicz cenę swoich okien np. w Vetrex-ie i pewnie zobaczysz różnicę;)

I jeszcze jedno - nie jest powiedziane, że okna tańsze estetycznie byłyby wykonane gorzej. Może nawet lepiej ale z innych komponentów.

tylko takie heiko kosztuje tyle samo co poszerzenie.

Co do okien z vetrexu a knsu róznicy w jakości naprawdę nie widać. Parę lat temu pracowalem w firmie gdzie sprzedawane były okna vetrexu i później knsu i nie było różnicy w estetyce wykonania i jakości obsługi. i tu i tu trafiały się reklamacje jak u każdego producenta okien, a różnica w cenie była jeszcze wtedy niezbyt duża, teraz jest na pewno większa. Druga sprawa że KNS nie jest wcale tani w zakupie, jest parę firm znanych mi w tańszymi cenami w baaaardzo podobnej konfiguracji.

Co do okien z vetrexu a knsu róznicy w jakości naprawdę nie widać. Parę lat temu pracowalem w firmie gdzie sprzedawane były okna vetrexu i później knsu i nie było różnicy w estetyce wykonania i jakości obsługi. i tu i tu trafiały się reklamacje jak u każdego producenta okien, a różnica w cenie była jeszcze wtedy niezbyt duża, teraz jest na pewno większa.

Pozwolę się z Tobą nie zgodzić. Na wstępie powiem, że nie sprzedaję okien ani Vetrex ani KNS. Vetrex od kilku lat poszedł inną drogą, dbaniem o jakość i budowę marki i to na pewno przełożyło się na wyższą cenę ale i lepszą jakość. Jak się cofniesz do tyłu 8 lat to wówczas Vetrex miał zupełnie inną strategię, był najtańszy na Vece i miał wielkie problemy z jakością. KNS-u wtedy na rynku w ogóle nie było, powstał w 2008 jako odłam Ekookien. Aby zaistnieć na rynku jedyną strategią jaką mógł przyjąć to najniższa cena na Vece. Taka strategia zawsze jest kosztem jakości i obsługi. Firmy nie stać na kontrolę jakości, na serwis i inne z tym związane problemy. Zatrudnia pracowników bez doświadczenia, aby było taniej. Jakość zawsze kosztuje, a w rachunku ekonomicznym często pomijane są koszty serwisu. Ale jak się je doda to wówczas wychodzi, że okna sprzedaliśmy poniżej kosztów;)