Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Wiem jak, Sprzedawca odpowiada praktycznie za towar i zawsze wina montażu;) Kupuje tanio, niech sobie wliczy w marżę:)
tak być powinno dlatego ich nie rozumiem, bo cenowo są dalej "atrakcyjni" a montaż w pewnych regionach kraju to czasem i 30 zł od sztuki lub 300 stówy za zamontowanie okien w ciągu dnia - ile ? bez znaczenia, ile się da.

• Odpowiedzi 242
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pozwolę się z Tobą nie zgodzić. Na wstępie powiem, że nie sprzedaję okien ani Vetrex ani KNS. Vetrex od kilku lat poszedł inną drogą, dbaniem o jakość i budowę marki i to na pewno przełożyło się na wyższą cenę ale i lepszą jakość. Jak się cofniesz do tyłu 8 lat to wówczas Vetrex miał zupełnie inną strategię, był najtańszy na Vece i miał wielkie problemy z jakością. KNS-u wtedy na rynku w ogóle nie było, powstał w 2008 jako odłam Ekookien. Aby zaistnieć na rynku jedyną strategią jaką mógł przyjąć to najniższa cena na Vece. Taka strategia zawsze jest kosztem jakości i obsługi. Firmy nie stać na kontrolę jakości, na serwis i inne z tym związane problemy. Zatrudnia pracowników bez doświadczenia, aby było taniej. Jakość zawsze kosztuje, a w rachunku ekonomicznym często pomijane są koszty serwisu. Ale jak się je doda to wówczas wychodzi, że okna sprzedaliśmy poniżej kosztów;)

akurat vetrex znam sprzed 6-7 lat i bywało u nich różnie (dziwne reklamacje, które np. w kns nie miały miejsca-choć jak sam zaznaczas młodsza firma). Moze teraz jest lepiej, nie wiem nie wypowiadam sie bo nie sprzedaję ich okien, i ty też. natomiast jesli twierdzi ze kns nie ma serwisu i on nie działa to pierniczysz głupoty. tak samo zatrudnianie pracowników bez doświadczenia. byłeś widziałeś? sorry jestes dobry w oknach ale teraz to pieprzysz głupoty.

Co do okien Veka. Ja mam zamontowane przez firmę Albud z Bielska-Białej. W starym domu najstarsze okno ma ponad 10 lat, profil Veka. W nowym domu dostałem wycenę z salonu i kwota wyszła 8700zł z montażem(5 okien 150x150, jedne drzwi balkonowe, 1 okno 60x60, 1 okno 90x90) Poszedłem do Albudu te same okna, na tym samym profilu 5700zł z montażem, brak problemu z serwisem bo sami je wykonują. Jak zamawiacie okna unikajcie pośredników od razu idźcie do stolarni, gdzie montują te profile, jak coś zawalą łatwiej żądać poprawki. Dodatkowo te najstarsze okno dalej służy i nie wymagało żadnych zabiegów poza 2krotną regulacją podczas użytkowania. Veka to świetne profile, które z czystym sumieniem mogę polecić. Zamontowałem w starym domu 1 okno z Aluplastu i po 4 latach nadaje się do wymiany, to tak ku przestrodze.

A ja miałem ostatnio jeden rebus: zamontowałem okno tarasowe dwuskrzydłowe z niskim progiem - system SOFTLINE 82. Standardowo to takiego progu zamówiłem poszerzenie 100 mm tez z systemu S82. I tu zonk poszerzenie nie pasuje do niskiego progu. Nie da się go zapiąć, a przykręcone na siłę nie jest w jednej płaszczyźnie z oknem. Ktoś chyba projektował ten próg po kielichu....

Zamontowałem w starym domu 1 okno z Aluplastu i po 4 latach nadaje się do wymiany, to tak ku przestrodze.

Nie neguj tak Aluplasta, wszystko zależy od producenta i montażysty. Na Vece jak i na każdym innym profilu można "skopać" okna. Sam profil w ogóle nie decyduje o zadowoleniu.

Co do okien Veka. Ja mam zamontowane przez firmę Albud z Bielska-Białej. W starym domu najstarsze okno ma ponad 10 lat, profil Veka. W nowym domu dostałem wycenę z salonu i kwota wyszła 8700zł z montażem(5 okien 150x150, jedne drzwi balkonowe, 1 okno 60x60, 1 okno 90x90) Poszedłem do Albudu te same okna, na tym samym profilu 5700zł z montażem, brak problemu z serwisem bo sami je wykonują. Jak zamawiacie okna unikajcie pośredników od razu idźcie do stolarni, gdzie montują te profile, jak coś zawalą łatwiej żądać poprawki. Dodatkowo te najstarsze okno dalej służy i nie wymagało żadnych zabiegów poza 2krotną regulacją podczas użytkowania. Veka to świetne profile, które z czystym sumieniem mogę polecić. Zamontowałem w starym domu 1 okno z Aluplastu i po 4 latach nadaje się do wymiany, to tak ku przestrodze.

Zwyczajnie nie rozumiesz jak się tworzy okno .Trafiło Ci się i tyle. Także z ceną. Znam wiele firm, gdzie "pośrednik" sprzedający Vekę będzie tańszy od producenta.

• 4 weeks później...
Mam okna veka alphaline 3 szybowe i mieszkam juz w domu 2 sezony zimowe teraz bedzie 3 , z kazdym sezonem mam wrazenie ze okan są mniej szczelne i zwłaszcza sa mniej akustyczne , pierwszy sezon jak podjechał samochód pod dom nie słychać teraz spokojnie słychać czy to disel czy bezyna :) chce przestawić okna na zimę na zamkach może mi ktoś powiedzieć jak to robić na tym modelu okien ??

Ja też zamierzam kupić (przymierzam się do okien na profilu VEKA) ale pod uwagę biorę 2 profile

: SOFTLINE 82 MD (3 szyby + ciepła ramka)

: ALPHALINE 90 (3 szyby + ciepła ramka)

Jednak po przeczytaniu artykułu: http://oknotest.pl/artykuly-tematyczne/okna-z-veki-czy-z-veki

jakoś bardziej przekonuje mnie ALPHALINE.

Jakos nie widzę żadnych plusów przy SOFTLINE 82 ...

To okucie Roto, potrzebny jest Ci imbus 4, chyba ze masz jeszcze w niektorych miejscach zaczepy antywłamaniowe z regulowana wysokościa (typ V na zdjęciu ponizej) to jest Ci wtedy potrzebny specjalny kluczyk Roto.

Musisz tak obracac tymi zaczepami: http://okna4you.w.interia.pl/forum/typy%20rolek%20.jpg

żeby znajdująca sie na nich "kropka" znajdowała sie blizej uszczelki na skrzydle

Czyli ma być kropka do środka pomieszczenia ??

Tak. Sprawdź jeszcze w jakiej odległości rolka mija zaczep przy klamce poziomo. Powinno to być ok. 2mm a często okna wychodzą z produkcji z zaczepami nawet 6-7 mm od rolki i wtedy dociskają raczej symbolicznie. Te na dole i górze skrzydeł sprawdź lusterkiem.