Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 242
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

1. Czy profil Perfectline (5- komorowy) to dobry profil ?

mnie sie nie podoba ale inni uwazaja go za ladny. Miesci sie w srednim segmencie rynku w mojej ocenie. Sa tutaj na forum osoby nim zachwycone

wyglad profilu to jakby tu powiedziec - efekt uboczny. bardziej tu chodzi o zatrzymywanie ciepla i dzwiekoszczelnosc.

5 komorowe sa lepsze od 3 komorowych.

Mam pytanie o jakość okien Krakowskiej firmy Oknoplast- robią okna VEKA 5lomorowe Perfektline?

mało ich nie kupiłem, ostro zbierałem o nich opinię, pytałem się użytkowników i wniosek taki" są to dobre okna", owszem były tam jakieś wpadki firmy, ale każdej firmie się zdarza. Kupiłem inne, bo różnica w cenie 30% była znacząca.

3 a 5 komorowe i akustyka.

szyba, chyba on ma większe znaczenie w akustyce i tutaj możemy sobie wybrać bardziej "cichą"

akustyka to oddzielny temat i tak w kolejnosci odpowiada za tlumienie

- szyba

- szczelnosc uszczelek

realnie ilosc komor w profilu przy powyzszych jest pomiajalny

Wystarczy ze uszczelka nie bedzie Ci dokladnie przylegac (lub okno bedziesz mial rozszczelnione) juz szlag trafia akustyke

Empiryke w tym wypadku mozesz sobie darowac :lol:

Standardowy pakiet k=1,1 24mm ma tlumienie -33-34dB juz zmiana jednej szyba z 4 na 6mm zmienia tlumienie na -37dB i mozna pojsc jeszcze dalej tylko hmmm.....w 90% przypadkow po co? No chyba ze lubimy zaduch w pomieszczeniu i otwieranie jak rozszczelnianie okien jest nam obce.

Oddzielna kwestia jest tlumienie szyby w spektrum czestotliwosci i to zaskoczenie czesto jest ogromne gdyz mozna wydajac sporo kasy miec i nawet -50dB dla krzykow dzieciarni za oknem a juz jadacy tramwaj da tlumienie niewiele lepsze niz okno standardowe

Kiedys obiecywalem Wam opublikowc wykresy z badan w komorze akustycznej - nietety wciaz nie dorobilem sie skanera :(

• 9 months później...

Ja już kupiłem Veka, prosty niemiecki profil Perfectline 5 komorowy, okna tarasowe ma 2skrzydła po 1,2x2,4 bez poprzeczek z gwarancją na 5 lat.

Okucia Sigenia, Winkhaus i Roto sa mniej sztywne ponieważ na nich producent nie udziela takiej gwarancji jak na Sigenia.

volder1 ROTO i Winkhaus to ta sama klasa okuć obwiedniowych, pod warunkiem że będzie to Winkhaus Autopilot. Przy niewielkim nakładzie na konserwacje będziesz z nich zadowolony przez wiele lat.

PRO nie znam producenta który twierdzi że ze względu na sztywność Roto lub Winkhausa daje gwarancje na krótszy okres niz 5 lat. 5 lat dla okien pcv to standard. Być może oferujuą okna tylko z Sigenią.

Pozdrawiam

dzieki tatko ze sie wypowiedziales - gdybym ja to uczynil..... ;)

Sorki PRO ale w porownaniu okuc handlowiec Ci lekko glupot nagadal. Zarowno w Roto, Winkhausie, Schuringu, Siegeni, GU ... itd maksymalne wymiary to 2520mm (tu poprzednio popelnilem blad wpisaujac 2552 - sorki) i nie ma ograniczen "z uwagi na wiotkosc ;) okuc"

.. maksymalne wymiary to 2552mm ...

:roll: a to co za cyferki????

dopuszczalną wysokość okuć podaje sie we wrębie skrzydła przecież...... i wynosi 2400 mm - dodajemy przylgi skrzydła (zwykle 2 x 20 mm), + wystającą ponad skrzydło rama x 2 (zwykle 2 x ok. 40 mm-góra -dół i wsio- mamy wysokość okna :wink: