Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 242
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 1 month później...
  • 10 months później...

Bardzo proszę o radę -w moim domku zaprojektowano ogromne wyjście na taras z salonu (wys. 240 szer 380cm). Projektant sugeruje podzielić otwór na 4 równe części (po 95cm) i dwie po bokach zrobić stałe- a środek to drzwi tarasowe szer. 190 dzielone na pół) rozsuwane na boki -na te stałe części. Drzwi chcę z PCV obustronny kolor złoty dąb. Miesiąc temu rozpoczęłam pielgrzymowanie po okolicznych salonach okien -no i problem -240cm to ponoć za wysoko aby obyło się bez poprzeczki (zależy mi na tafli niedzielonego szkła), poza tym w mojej okolicy -Sandomierz nikt nie produkuje okien rozsuwanych na boki bez słupka w środku. Może być tylko ewentualnie jedno skrzydło ruchome a nie dwa. W końcu po długich poszukiwaniach znalazłam jedną lokalną firmę, która robi takie drzwi z profili VEKA -ale nawet nie mają jakiegoś wzoru żeby pokazać jak to wygląda i funkcjonuje.

Stąd moje pytanie -czy ktoś z Was ma może rozsuwane drzwi tarasowe z tego profilu -jak się sprawdzają, czy są szczelne, czy jest próg i czy skrzydło jest ciężkie?

Witaj

W swoim zyciu sprzedałem i zamontowałem kilka takich lub podobnych przesuwek. I jak narazie wszystko jest w porządku wbrew pozorom sa bardziej funkcjonalne i praktyczne od standardowego systemu otwierania. Jeżeli chodzi o profil Veka to uważam go za dobry wybór, wg mojej opinni jeden z najbardziej stabilnych. Co do producenta propoował bym raczej wybór firmy renomwanej i i produkującej dobre jakościowo okna, ( sam profil to nie wszystko, skoncentrowałbym się bardziej na wyborze dobrego producenta). Moja propozycja jest taka; zapytaj w Oknoplascie na pewno maja swój punkt w Sandomierzu

Witaj

W swoim zyciu sprzedałem i zamontowałem kilka takich lub podobnych przesuwek. I jak narazie wszystko jest w porządku wbrew pozorom sa bardziej funkcjonalne i praktyczne od standardowego systemu otwierania. Jeżeli chodzi o profil Veka to uważam go za dobry wybór, wg mojej opinni jeden z najbardziej stabilnych. Co do producenta propoował bym raczej wybór firmy renomwanej i i produkującej dobre jakościowo okna, ( sam profil to nie wszystko, skoncentrowałbym się bardziej na wyborze dobrego producenta). Moja propozycja jest taka; zapytaj w Oknoplascie na pewno maja swój punkt w Sandomierzu

Mają mają -ale nie podejmą się -pytałam. Okno jest dla nich za wysokie (max 230cm i to z poprzeczką). Podział na 4 też odpada -tylko jedna częśc może być ruchoma. Firma najbardziej znana w Polsce- a nie podoła :(

No cóż większość przesuwek które montowałem były robione z drewna, tylko kilka było z PCV, a te były troche mniejsze i przesuwało się tylko jedno skrzydło. Jeżeli Oknoplast nie chce tego zrobic, to zastanowiłbym sie czy naprawde jest mozliwość zrobienia takiego okna z PCV (jak wszystko, równiez i ten materiał ma swoje granice). zastanów się nad oknem z drewna. Naprawde odradzam wykanastwo przez małe fabryki, zazwyczaj brak im odpowidniego sprzętu, umiejetności i zazwyczaj sa problemy z serwisem i gwarancją

Poszukaj punktu z oknami firmy PETECKI.

Ja mam przesuwkę z tej właśnie firmy na profilu REHAU. Super sprawa.

Otwór miałem 3,60 na 2,30, mam podział na 3 po 1,2 skrzydło bez rzadnej poprzeczki i jest rewelacja.

Z tego co wiem to mogą zrobić patio nawet o szerokości 2,5 m. + witryna powiedzmu 1,4 to masz 3,90

Wcześniej pewna wspaniała firma przyjechała też miał był podział na 4 bez poprzeczki. Ale się omylili i zamontowali z poprzeczkami a mi z salonu zrobili sanatorium. Nagabywali mnie żeby zostały takie bo inne będą się krzywić odpadać pękać szyby i wogóle masakra a przesuwka droga, niemożliwa do montażu i szyba kosmiczne pieniądze kosztuje. W efekcie zmieniłem firmę dopłaciłem coś koło 1 tyś zotych, a szyba kosztuje koło 100 czy 150 PLN (ok 2m x 1m)

UNIKAJCIE JAK OGNIA FIRMY WITRAŻ!!!! BADZIEWIE NA MAXA.

Jak coś to możesz ten swój otwór zmniejszyć do 2,3 na zewnątrz glif okładając styropianem a wewnątrz zrobić obnizenie z płyty GK.

Oczywiście musi być własciwy montaż kotwy do nadproża betonowego czy jakie tam masz.

Ja zamawiałam swoje okna w Oknoplast. Szerokość 3m i wysokość 2,40. Okno dzielone jest na dwie części po 1,5 m. jedno stałe (fix) a drugie przesuwane. Obustronny kolor. Bez poprzeczki. Z zamówieniem nie było najmniejszego problemu. Pan w mojej obecności dzwonił do Oknoplast i dokładnie jeszcze się upewnił czy takie zamówienie będzie zrealizowane. Okna zamówione i będą we wrześniu.Uważam, że to jakaś pomyłka że Oknoplast nie zrealizuje Twojego zamówienia.

Na początku chciałam podzielić okno na trzy części aby jedno było stałe a dwa przesuwne. Ale pan powiedział że tak się nie da i zaproponował mi rozwiązanie jak opisałam wyżej. Myślę, że jest to kwestia dogadania i dobrej porady. Chyba trafiłaś na niekompetentnego przedstawiciela. Może sama zadzwoń do Oknoplastu do Wrocławia to tam poinformują cię najlepiej jaka opcja w twoim przypadku jest możliwa.

Życzę powodzenia. :lol:

No to już nic nie wiem -od czego to zależy, że tu robią a tu nie a firma ta sama? :roll: Co do drewna -za drogo jak dla mnie -zresztą wszystkie okna chcę mieć z PCV (od drewna odstrasza mnie nie tylko cena ale i konserwacja). Obniżania wolałabym uniknąć -jak to teraz zrobić skoro otwór ma 2,40 -ściana z maxa (ma być dwuwarstwowa) i wylana wielka betonowa zbrojona belka nad otworem...

Wg mnie nie powinno być z wykonaniem tego wielkiego problemu dla firmy, która wie jak się za to zabrać. Skoro Oknoplast nie podjął się to trzeba spytać innych dużych, np.: M&S albo Jezierski. Problemem może ewentualnie być... za mała szerokość skrzydeł przesuwnych przy tej wysokości. Mogą mieć tendencję do "kiwania się" ale spytaj u źródła!

Najlepiej zapytaj firmę która chce Ci zrobic taka przeuwke na tej wysokości, Czy wcześniej juz robili podobna konstrukcję. Jezeli tak to poproś o adres, lub telefon, podjedz tam i zapytaj właściciela jak to funkcjonuje. Jeżeli wszystko jest ok to wtedy kupuj. Natomiast jeżeli nie robili czegos takiego, to zapytaj na bazie jakich doświadczeń uważaja ze to będzie funkcjonowac. Jezeli jest to mała lokalna firma to nie sądze aby było ich stac na badania. W nas w kraju funkcjonuje wiele firm okiennych które szybko powstaja, zrobia kilkaset okien po czym po kilku latach lub nawet miesiacach zwijaja interes, zostawiając klienta np. z 10 letnią gwarancją. która może sobie wsadzic wiadomo gdzie. Na profilu Veka, robi kilkudziesieciu producentów, ale zapewniam Cie że ich okna nie sa takie same.To od producenta zależy jakie zastosuje wzmocnieniew ym profilu, jaka szybe , jaka uszczelkę, w jaki sposób wykona to okno idt A tutaj róznice sa kolosalne.

Jedno pytanie do Arkady1978:

Skoro jesteś przedstawicielem Oknoplastu (jasno to wynika z twojeog adresu e-mail) to jak to jest, że ty mówisz jedno a firma drugie?

Witam

Do wys. 2400 mozna wykonac patio tylko z jednym przesuwnym skrzydłem. Jezeli maja sie przesuwac 2 skrzydła to max wysokośc wynosi 2300 wynika to z innej konstrukcji patia, zastosowania innego progu. itd. Myśle że Pan doskonale wie o czm mowa.

Miałem okazje zamontowac podobne patio, z przesuwnymi dwoma skrzydłami(z tym że w drewnie) na okuciach Roto Live wysokośc 2600 i szer 3600, i jak do tej pory wszystko działa bez zarzutu.