Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

montaż okna w ścianie trójwarstwowej

Recommended Posts

Witam, chciałbym prosić o radę, przy okazji remontu domu postanowiłem wymienić stolarkę. Ściana ma konstrukcje trójwarstwową ceramika 24cm-styropian 10cm-ceramika 12cm, a w niektórych miejscach elewacja jest wykończona klinkierem. Z tego co wyczytałem, to przy takiego rodzaju ścianie, okna montujemy w ten sposób, że rama dotyka do zewnętrznej warstwy ściany, a na styku stosuje się taśmę rozprężną - to tak po krótce, stąd wnioskuję,że okno, a w zasadzie rama powinna być nieco wyższa i szersza niż te wymiary ościeży. I tu pojawia się kilka pytań:

-ile cm ramy powinno być schowane pod tzw "węgarkiem", z tego co widzę i pomiary to potwierdzają w zasadzie okno ma takie same wymiary jak oścież, w niektórych miejscach jest ok 1cm schowane za murem, czyli jest krzywo i niezgodnie z prawidłowym sposobem montażu - a może się mylę?

i kluczowe a mianowicie jak bardzo robota jest spartolona i jak to naprawić :)

00585d8edbed852dmed.jpg"]00585d8edbed852dmed.jpg

a9e337f55f10deecmed.jpg

Dziękuję z góry za rady i informacje

Pozdrawiam

Krzysiek

jak bardzo robota jest spartolona i jak to naprawić :)k

Robota jest bardzo, ale to bardzo spartolona. Tu nie ma czego naprawiać. Tu można jedynie tylko co nieco poprawić, będzie drogo, a skutek mizerny. To wszystko jest do wyrzucenia razem z tymi patałachami co to zrobili. Reklamacja! Reklamacja! Reklamacja!

Robota jest bardzo, ale to bardzo spartolona. Tu nie ma czego naprawiać. Tu można jedynie tylko co nieco poprawić, będzie drogo, a skutek mizerny. To wszystko jest do wyrzucenia razem z tymi patałachami co to zrobili. Reklamacja! Reklamacja! Reklamacja!

Dzięki za odpowiedź, czyli sugerujesz wymianę tak wstawionej stolarki? A może da się to jakoś uratować, wewnątrz remont jest dość zaawansowany, glefy porobione, ekipa jest na etapie szpachlowania, jakie błędy wytknąć temu wykonawcy? We środę mam umówione z nim spotkanie, co mam mu wskazać jako ew.błędy w sztuce?

Edytowane przez stefek_burczymucha

Dzięki za odpowiedź, czyli sugerujesz wymianę tak wstawionej stolarki? A może da się to jakoś uratować, wewnątrz remont jest dość zaawansowany, glefy porobione, ekipa jest na etapie szpachlowania, jakie błędy wytknąć temu wykonawcy? We środę mam umówione z nim spotkanie, co mam mu wskazać jako ew.błędy w sztuce?

Poniżej lista. Niech Pan wybierze którykolwiek lub wszystkie, a na pewno nie będzie pomyłki

• Błędy wymiarowania ościeży

• Błędy wymiarowania konstrukcji okiennych.

• Błędy w konstrukcji wyrobów.

• Błędy w doborze środków mocowań mechanicznych.

• Błędy w rozmieszczeniu punktów mocowania mechanicznego.

• Błędy w podparciu konstrukcji okiennych.

• Błędy w ustalaniu wymiaru szczelin dylatacyjnych.

• Błędy w doborze materiałów uszczelniających.

• Błędy w wykonaniu warstwy uszczelnień termoizolacyjnych.

• Błędy w wykonaniu warstwy uszczelnień paroizolacyjnych.

• Błędy w wykonaniu warstwy uszczelnień wodoszczelnych i paroprzepuszczalnych.

• Błędy w instalacji parapetów zewnętrznych i wewnętrznych.

Każdy z tych błędów jest lub może być przyczyną wad montażu.

Edytowane przez T12345T

Rozumiem, że wiesz jak były przygotowane otwory i jakie były ustalenia z klientem, że tak łatwo wydajesz wyrok skazujący?

Nooo T12345T pojechałeś.

Nie miałbym odwagi rak napisać nie widząc realnie otworów i nie mogąc ich zwymiarowac

Przypomina mi się jedna wizyta na Śląsku gdzie na zdjęciach wyglądało podobnie a realnie....ten co wymiarowal nie popełnił błędy bo nie było możliwości inaczej.

Wróżka z Ciebie

bwojtek, jareko, trochę nie rozumiem tego tłumaczenia...dom jest w remoncie, otwory przygotowywał sobie monter okien (demontaż starych i montaż nowych), skoro warstwa elewacyjna ma przykrywać ramę jakieś 2-4cm to jak można popełnić błąd w wymiarowaniu, dodam, że elewacja została bez zmian

Rozumiem, że wiesz jak były przygotowane otwory i jakie były ustalenia z klientem, że tak łatwo wydajesz wyrok skazujący?

Nie wiem jakie były ustalenia z klientem, ale nie przypuszczam, żeby chciał i oczekiwał tego co widać. Być może chciał, aby montaż było tani i pewnie był. Uważam, że sprzedawca pojęcia nie miał o wszystkich uwarunkowaniach przy wymianie okna w ścianie 3W. Nawet na tym strzępku informacji w postaci zdjęć widać skutek, a to co widać pozwala zasadnie przypuszczać, że pozostałe elementy wykonano równie "poprawnie" i "starannie". Obym się mylił.

Wróżka z Ciebie

Zła i wredna na dodatek. Tę Królewnę, co to robiła ukatrupiłbym na amen.

Panowie, krótko i na temat, wszystko jest do wywalenia, czyli zapewne powinienem się rozejrzeć za jakimś ekspertem technicznym, a potem pozew? Rozumiem, że mam rację w kwestii tego że rama powinna te 2-4cm być schowana za ścianą zewnętrzną?

...a może jednak jeszcze coś można z tym zrobić...domyślam się, że polubownie się to nie skończy, w sądzie będzie się ciągnęło, a remont muszę wstrzymać

Zapewne masz u sibei kompromis miedzy tym, co mogłoby być (powinno?) być użyte/zrobione a w miarę rynkową ceną na tego typu usługi.

Ja nie odważam się wyrokować co jest głębiej pomimo iż widok z zewnątrz nie wróży najlepiej. Jako potencjalny wykonawca próbowałbym to rozwiązywać inaczej.

A co do prawidłowości... Stefek, odpowiedz sobie szczerze na pytanie: co byś zrobil, gdyby jedna oferta opiewała na kwotę montażu diametralnie wyższą niż pozostałe. Słuchałbyś co ma do powiedzenia oferent, czy z miejsca byś go odrzucił? Oczywiście wszyscy pozostali też będą mówili, ze zrobią najlepiej...

Remont...

Pytanie - stare okna były skrzynkowe ?

Jak zostały zamocowane nowe ? Na zwykłe kotwy czy specjalne konsole do montażu w warstwie ocieplenia ?

Względem wewnętrznej ściany nośnej ile nachodzi na otwór węgarek ?

PO zamontowaniu nowych okien jaki jest luz między oknem o ścianą nośną ?

Wiele pytań wymaga odpowiedzi bo zdjęcie nic a nic nie mówi poza tym że sugeruje błąd pomiarowy który wcale może nie mieć miejsca

Inaczej to wróżenie z fusów

Zdjęcia nic a nic nam nie mówią wbrew pozorom

Stefek, odpowiedz sobie szczerze na pytanie: co byś zrobil, gdyby jedna oferta opiewała na kwotę montażu diametralnie wyższą niż pozostałe. Słuchałbyś co ma do powiedzenia oferent, czy z miejsca byś go odrzucił? Oczywiście wszyscy pozostali też będą mówili, ze zrobią najlepiej...

I tu jest pogrzebany pies oraz jakość wykonania montażu okien. RIP.

I tu jest pogrzebany pies oraz jakość wykonania montażu okien. RIP.

Nie ma żadnej fotki od wewnątrz i dlatego mam wątpliwości...

Może to otwór w stylu "szerzej na zewnątrz niż wewnątrz"? Nie chcę bronić wykonawcy tego cuda. Ja w takich sytuacjach wolę odmówić przyjęcia zlecenia niż wpakować się na minę. Ale nie każdy "okniarz" ma ten komfort w postaci nadmiaru zleceń i łapie co się da za gó... ą kase :(

Tak czy inaczej wyrok bez sądu i analizy dowodów nie przystoi tobie kolego Test!

Tak czy inaczej wyrok bez sądu i analizy dowodów nie przystoi tobie kolego Test!

Wyroku nie było, co najwyżej niesłuszne oskarżenia :-). Jak będzie trzeba przeproszę i posypię łeb popiołem, chociaż w głębi duszy mam przeczucie, że nie będzie przeprosin i popiołu. Nie mniej Panie inwestorze, może jeszcze kilka zdjęć od zewnątrz i wewnątrz? Może stan przed wymianą? Tylko proszę zamieszczać zdjęcia tak by było wiadomo na co patrzymy, dół, góra, bok, bo to jednak czyni różnicę.

Remont...

Pytanie - stare okna były skrzynkowe ?

Jak zostały zamocowane nowe ? Na zwykłe kotwy czy specjalne konsole do montażu w warstwie ocieplenia ?

Względem wewnętrznej ściany nośnej ile nachodzi na otwór węgarek ?

PO zamontowaniu nowych okien jaki jest luz między oknem o ścianą nośną ?

Wiele pytań wymaga odpowiedzi bo zdjęcie nic a nic nie mówi poza tym że sugeruje błąd pomiarowy który wcale może nie mieć miejsca

Inaczej to wróżenie z fusów

Zdjęcia nic a nic nam nie mówią wbrew pozorom

Nowe okna zamocowane na kotwy, wewnątrz już są zrobione glefy więc nie zrobię pomiarów niestety, z zewnątrz tak jak pisałem okna są schowane od 0cm do 2cm, niestety te odległości są różne, wieczorem dodam jeszcze parę zdjęć

...znalazłem jeszcze jedno okno z niezrobionym parapetem i glefem, tak to wygląda z zewnątrz :

56d5ef170d2423a4med.jpg

a tak w środku

410b5793693fbee0med.jpg

mniej więcej tak wyglądało od środka każde zamontowane okno

Edytowane przez stefek_burczymucha

Bwojtek ...Wybacz mi, ale działam w zupełnie innej branży i gdybym miał pracować odwrotnie do sztuki zawodowej to ktoś mógłby tego nie przeżyć...nie mogło być szerzej w środku, a nawet gdyby było, to demontaż i rozkucia starych glefów robili monteży nowych okien. Trochę nie rozumiem podejścia nie da się czegoś zrobić to wykonam mega fuszerke może odbiorca zorientuje się dopiero po okresie rękojmi... może opacznie odbieram niektóre posty, ale wg mnie T12345T ma rację...

Wnęki wyrównane

Jak gry na warstwa tynku ? Zapewne 1 cm

Patrząc na luzy....sorry ale wygląda niestety na dobrze zwymiariwane.

Nie odpisałeś

Stare okna były skrzynkowe?

Kiedy powstał dom ?

Jaka odległość między ścianą wewnętrzną a zewnętrzną?

Jest wiele pytań ciagle bez odpowiedzi i wyrok ciagle wydany pochopnie i łatwo Cię nakręca a może się okazać że wszystko jest OK

I powiem szczerze poki co tak wyglada

jareko, nie były to okna skrzynkowe, normalne dwuszybowe, odległości między ścianami opisałem powyżej, dom jest ok 20 letni, piszesz, że wszystko jest ok, od środka może i tak wygląda, ale z zewnątrz okna często mają takie samelub nawet odrobinę mniejsze wymiary jak oścież, a to chyba nie jest ok, bo powinny być większe i schowane za ścianą, czy mam rację?