Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Skrzypiące panele + olej silikonowy

iksarp

Recommended Posts

Cześć wszystkim! :)

Chcialbym zastosować olej silikonowy na moje skrzypiące panele, jednak nie jestem pewien czy to się sprawdzi w moim przypadku - szczeliny między panelami są ledwo zauważalne - załączam zdjęcie poglądowe. Czy myślicie że olej będzie w stanie przecisnąć się między takie panele?

Dodam tylko że ponowne ułożenie paneli jest w tym momencie niewykonalne :(

IMG_20180730_210016.jpg

• 3 weeks później...
  • 6 months później...
Używać i czekać ,aż się zrobią większe luzy w profilu,może masz za gruby podkład i panel zbyt mocno się ugina?Teraz większość firm stosuje nowy wzór zamka,aby zminimalizować tarcie między piórem a wpustem,oba profile nie przylegają do siebie idealnie i jest między nimi wolna przestrzeń.Nie traktuj paneli olejem,HDF ciągnie płyny jak gąbka i może spuchnąć na łączeniach.Panele podczas układania nie były za ciasne?Tzn. czy się ciężko składały?

Dzięki za odpowiedź, podkład mam 3mm, zielone płyty, nie pamiętam nazwy, A posadzkę wcześniej wyrownałem...z tego co pamiętam to nie było problemów z montażem, panele leżakowaly tydzień, pamiętam tylko że denerwujące były bardzo delikatne zamki - niektóre panele musiałem odrzucić bo były uszkodzone (dolne zamki - ten ząb niby był w całości a jednak miał pęknięcia wzdłuż długiego boku) zaraz po wyciągnięciu z nieuszkodzonej paczki.. Edytowane przez eroico

• 11 months później...
  • 1 year później...
To jest problem tego że podłoga pociągnęła wilgoci, a następnie wyschła i pojawiły się mikro luzy na zamkach, które teraz trą o siebie. Można spróbować kilka razy intensywniej przemyć podłogę i wypadało by kontrolować poziom wilgoci w domu tak żeby był na w miarę jednakowym poziomie.

• 2 years później...

Podpinam się pod temat. W jednym z pomieszczeń na poddaszu skrzypią panele, wydaje mi się, że w miejscu gdzie jest kanał wentylacji mechanicznej. Być może była nad nim za mała warstwa wylewki i trochę "siadła". Czy zastosowanie oleju silikonowego pomoże, a nie pogorszy? A może jest jakieś inne rozwiązanie?

Pozdrawiam.