Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rozebranie pompy

coppi

Recommended Posts

Witajcie,

Historia jest długa i na razie bez happy endu. Jakiś czas temu nawaliła mi pompa Speroni RSM5 - objaw - buczy i po chwili wywala różnicówkę. Rozebrałem stojan - uszkodzony kondensator i przepalone uzwojenia. Silnik oddałem do przezwojenia. Wrócił i niestety dalej nie startuje, tylko buczy.

Okazuje się, że wał z wirnikiem chodzi raczej ciężej niż powinien. Czyli do rozebrania część wodna - może łożysko się zatarło. Podpowiecie jak to rozebrać. Pompa wygląda tak:

speroniRSM5.jpg

Po ściągnieciu stojana jest wał. z łożyskiem i wirnikiem. Odkręcam te szpilki przy części wodnej i jak wybijam?? Trzeba wiedzieć, w co uderzać i o to pytam. Ja bym się przymierzył w te miejsca, gdzie szpilki trzymają (mogą być za deilkatne), lepiej za te masywniejsze po lewej stronie obrazka - w efekcie obudowa tej części wodnej powinna zejść. Nigdy tego nie robiłem i chciałbym się upewnić. Ktoś to z Was na pewno rozbierał ;). Nie wierzę, że nie ....

Edytowane przez coppi

Dobra, jestem już 2 etapy do przodu.

Po odkręceniu szpilek, ściągamy korpus ssący (tam gdzie jest podłączana rura ssąca ;)) - przez wybicie delikatne, schodzi bardzo łatwo. Następnie ta nierdzewna osłona i mamy wał z wirnikami na wierzchu. Następnie na końcu wału jest śrubka - odkręcamy. I mamy do ściągnięcia 5 wirników z dyfuzorami. Mogą być trochę zablokowane - najlepiej wszystkie razem ściągnąć ręcznie, energicznie. Żadne narzędzia nie są do tego potrzebne.

U mnie wirnik chodził bardzo ciężko i spowodował spalenie silnika (na to pomógł by wyłącznik termiczny pewnie). Dlatego po przezwojeniu rozebrałem tą pompę. Było dużo zanieczyszczeń (m.in. piasku oczywiście). Zobaczymy jak będzie to chodzić po złożeniu. Uszczelnienia i łożyska wyglądają na dobre.

Ogólnie rozebranie takiej pompy to sprawa bardzo łatwa. Jedyne narzędzie specjalistyczne, to do wymiany łożysk ściągacz za kilkanaście/kilkadziesiąt złotych ewentualnie.

Dodatkowo załączam link do schematu tej pompy - dla potomności (ze strony producenta): https://www.speroni.it/amfile/file/download/file_id/155/product_id/963/

Edytowane przez coppi