Moonk 31.07.2018 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2018 Witam,mam problem, gdyż w sobotę, czyli rapetem 4 dniu temu miałem wylewaną płytę fundamentową na ROD'zie o wymiarach 4,5 x 7 o grubości 20 cm.Nie chcę nikogo posądzać, bo sam też mam nieduże na ten temat pojęcie, ale zamówiłem beton B-20 w betoniarni z zakładem niecałego 1 m3 i niestety ku mojemu zaskoczeniu słusznemu czy nie okazało się, że betonu brakło. Facet z betoniarni się spóźnił 1 h, niby mieli jakiś serwis, że musi jechać na inną betoniarnie po beton itp.może to prawda a może nie. Przechodząc do sedna, zrobił mi się na płycie przy krótszym boku taki lej w środkowej części dochodzący do 3 cm. Oczywiście są też niestety inne miejsce, gdzie brakuje po 0,5 cm, ale wydaje mi się, że to przy tym leju to pikuś.Na tym fundamencie będzie stawiany domek drewniany, taki z gotowych elementów, a ten lej będzie się znajdował pod tarasem (widząc, że betonu jest za mało, celowo staraliśmy się dawać tutaj go mniej).W związku z tym, pytanie czy można takie coś podrównać miejscowo, czy trzeba wylewać na całej płycie, a może nie ma sensu się tym przejmować? Co z tym fantem zrobić.Dodam tylko jeszcze, chociaż to pewnie nie ma znaczenia, że chcę na obrzeżach jeszcze przed posadowieniem drewniaka położyć papę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 31.07.2018 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2018 Panie kolego. Gdy ja rozpatrywałem budowę domu z elementów prefabrykowanych, to u wszystkich wykonawców zirytowało mnie jedno - każdy chciał, bym płytę robił sam i jak się oczytałem wyszło to, że może mieć max 5 MILIMETRÓW tolerancji, bo w przypadku np. przemarzania/podwiewania ścian nie zostanie uwzględniona gwarancja. Na dodatek gdzieś trafiłem na forum, w którym parę osób opisywało swoje batalie sądowe w tym temacie z wykonawcami. Owszem, było to parę lat temu i może coś się zmieniło...ale wątpię. Ciężko tak doradzać bez oglądania, ale może równanie zaprawami wyrównującymi (np tą z firmy A...s) i jak najmniejszym ziarnie wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 31.07.2018 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2018 Nic nie rób na tę chwilę.Pogadaj z tą firmą która będzie stawiała domek jeżeli jest to dla nich problem....to zmień firmę, jeżeli nie masz wyboru to tam gdzie będą kładzione podwaliny wyrównasz zaprawą wyrównującą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moonk 31.07.2018 20:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2018 Umowę na domek mam podpisaną, więc tutaj pola manewru nie mam. W niej zawarty jest punkt, że podłoże powinno być równe i wypoziomowane bo za każdą roboczogodzinę związaną z koniecznością poziomowania będą mi naliczać po 600 zł kosztów dodatkowych. No i ogólnie, że jeśli w przypadku złego poziomu, złej izolacji przeciwwilgociowej oraz złego przewietrzenia mogą być problemy z gwarancją. Rozmawiałem już z szefem tej firmy, która będzie ten domek stawiać, delikatnie kręcił nosem, że najwyżej będą klinować, ale wtedy wiadomo, że trwałość konstrukcji jest mniejsza. Ja jednak dla świętego spokoju zastanawiam się nad podjęciem z wyprzedzeniem jakiś kroków naprawczych bo przyjadą i będą narzekać, a potem mnie konkretnie jeszcze podliczą za to poziomowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts