truman20 31.07.2018 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2018 Witam. Mam w budynku dach pokryty starą papą. Chcę zrobić nowe pokrycie dachu i chciałbym położyć gonty bitumiczne. W związku z tym, że stara papa jest na tyle nierówna i popękana, to muszę ją albo zerwać, albo zrobić nowe odeskowanie na tej starej papie. Zrywanie tej papy starej raczej nie wchodzi w grę, bo ona po 30 latach jest tak zwulkanizowana z tymi deskami, że zerwanie jej graniczy z cudem (poza tym chciałem zrobić nowe pokrycie bezinwazyjnie żeby w razie deszczu nie zalało mi domu). W związku z tym mam pytanie czy mogę na tym dachu przymocować pionowe łaty o zrobić nowe odeskowanie, potem papa i gont bitumiczny? Budynek ma na poddaszu płytę betonową i na niej oparta jest więźba. Oglądałem całą więźbę i jest zdrowa a krokwie są co 80cm. Dach ma 200mkw powierzchni (dwuspadowy) o kącie nachylenia ~30 stopni. Czy te informacje są wystarczające, czy lepiej wezwać fachowca, który oceni stan dachu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 07.08.2018 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2018 Jak najbardziej można tak zrobić. Radziłbym jednak zastosować deski łączone na pióro - wpust lub np. płytę OSB. Bedzie równiej i co istotne nie wystąpi klawiszowanie lub łódkowanie. Montując kontrłaty dobrze by było wyprowadzić płaszczyzną dachu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts